Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και για φέτος, η Ημέρα Περιβάλλοντος για το 2021, «πέφτει» το πρώτο Σάββατο του Ιούνη. Η συγκεκριμένη ημέρα είναι η κύρια εκδήλωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
Ημέρα Περιβάλλοντος 2021: «Κάθε Κουτί Μετράει»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Περιβάλλοντος 2021 το Σάββατο 5 Ιουνίου και την αύξηση της ρύπανσης που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε 15 χώρες και 19 τοποθεσίες σε ολόκληρη την Ευρώπη, θα πραγματοποιηθεί μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία για την ανακύκλωση και το περιβάλλον. Στόχος της είναι να υπογραμμίσει τη σημασία των υπαίθριων δημόσιων χώρων και να ενημερώσει τους πολίτες για τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας.
Από παραλίες και πάρκα μέχρι πλατείες και εμπορικούς δρόμους, νέοι άνθρωποι κουβαλώντας μεγάλα καταπράσινα σακίδια θα κατακλύσουν ολόκληρη την Ευρώπη. «Αποστολή» τους είναι να ενθαρρύνουν τους πολίτες να διατηρούν τους δημόσιους χώρους καθαρούς και να τους βοηθήσουν να ανακυκλώσουν τα άδεια κουτάκια αναψυκτικών ή μπύρας, όπου κι αν βρίσκονται.
Η συγκεκριμένη εκστρατεία είναι μία πρωτοβουλία του προγράμματος Κάθε Κουτί Μετράει (Every Can Counts).
Οι ομάδες των νέων με τα backpacks που συμμετέχουν στο «European Recycling Tour 2021» θα εμφανιστούν στην Αυστρία, την Τσεχία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Μαυροβούνιο, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Σλοβενία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε περσινή δημοσκόπηση του «Κάθε Κουτί Μετράει» σε όλη την Ευρώπη, ενώ το 81% των Ελλήνων ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ανακυκλώνουν συχνά ή πάντα τα κουτάκια αναψυκτικού και μπίρας εντός σπιτιού, μόνο το 55% τις ανακυκλώνει σε εξωτερικούς χώρους.
Επιπροσθέτως, το 96% των Ελλήνων δήλωσε ότι θα ήθελε να δει περισσότερους κάδους ανακύκλωσης σε δημόσιους χώρους, πάρκα και παραλίες.
Η υγεία και η ευημερία του ανθρώπου συνδέονται με την κατάσταση του περιβάλλοντος
Λαμβάνοντας υπόψιν το Σάββατο 5 Ιουνίου 2021 που «γιορτάζεται», για φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι έρευνες έχουν δείξει πως η υγεία και η ευημερία του ανθρώπου συνδέονται στενά με την κατάσταση του περιβάλλοντος.
Τα φυσικά περιβάλλοντα καλής ποιότητας καλύπτουν βασικές ανάγκες, όπως ο καθαρός αέρας και τα καθαρά ύδατα, η γόνιμη γη για την παραγωγή τροφίμων, καθώς και η ενέργεια και οι εισροές πρώτων υλών για την παραγωγή. Οι «πράσινες υποδομές» συμβάλλουν επίσης στη ρύθμιση του κλίματος και στην πρόληψη των πλημμυρών. Η πρόσβαση σε χώρους πρασίνου και υδάτινου στοιχείου παρέχει επίσης σημαντικές δυνατότητες αναψυχής και συμβάλλει στην ευημερία.
Το περιβάλλον αποτελεί σημαντική οδό μέσω της οποίας ο άνθρωπος εκτίθεται σε ατμοσφαιρική ρύπανση, θόρυβο και επικίνδυνες χημικές ουσίες.
Στην έκθεσή του σχετικά με την πρόληψη των ασθενειών χάρη στο υγιές περιβάλλον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες καταπόνησης ευθύνονται για το 12-18 % του συνολικού αριθμού των θανάτων στις 53 χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας του ΠΟΥ.
Η βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος σε βασικούς τομείς, όπως ο αέρας, τα ύδατα και ο θόρυβος, μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά έναντι των ασθενειών και να ενισχύσει την ανθρώπινη υγεία.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία στην Ευρώπη και συνδέεται με τα καρδιακά νοσήματα, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τις πνευμονοπάθειες και τον καρκίνο των πνευμόνων.
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής συνιστούν επίσης άμεσες απειλές για την υγεία του ανθρώπου, για παράδειγμα με τα κύματα καύσωνα και τις μεταβολές στα πρότυπα εμφάνισης λοιμωδών νόσων και αλλεργιογόνων.
Από την άλλη, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλες τις περιοχές του κόσμου. Οι πάγοι στις πολικές περιοχές λιώνουν και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Ορισμένες περιοχές πλήττονται συχνότερα από ακραία καιρικά φαινόμενα και βροχοπτώσεις, ενώ άλλες δοκιμάζονται από μεγάλης έντασης καύσωνες και ξηρασίες.
Όταν το νερό θερμαίνεται, διαστέλλεται. Ταυτόχρονα, η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί την κατάρρευση όγκων πάγου στους δύο πόλους και την τήξη των παγετώνων. Εξαιτίας των αλλαγών αυτών, ανεβαίνει η στάθμη των θαλασσών με αποτέλεσμα να προκαλούνται πλημμύρες και διάβρωση στις ακτές και τις πεδινές παράκτιες περιοχές.
Ενδεικτικά, συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη:
- Οι χώρες της νότιας και κεντρικής Ευρώπης πλήττονται όλο και πιο συχνά από κύματα καύσωνα, δασικές πυρκαγιές και ξηρασίες.
- Η λειψυδρία στις περιοχές της Μεσογείου αυξάνεται συνεχώς με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν οι κίνδυνοι ξηρασίας και ανεξέλεγκτων πυρκαγιών.
- Η Βόρεια Ευρώπη δέχεται μεγαλύτερες ποσότητες βροχοπτώσεων και οι πλημμύρες θα γίνουν σύνηθες φαινόμενο τον χειμώνα.
- Οι αστικές περιοχές, όπου ζουν σήμερα 4 στους 5 Ευρωπαίους, εκτίθενται σε καύσωνες, πλημμύρες ή στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά συχνά δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Πολλές φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες, επίσης, βρίσκονται ανάμεσα στις χώρες που πλήττονται περισσότερο. Οι άνθρωποι που ζουν εκεί συχνά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό τους περιβάλλον και διαθέτουν τους λιγότερους πόρους για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.