Παγκόσμια Ημέρα για τα Αδέσποτα η 4η Απριλίου και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμά του. Ευχήθηκε «χρόνια πολλά στους ανώνυμους τετράποδους φίλους μας», έχοντας πάρει αγκαλιά τον Πίνατ.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει τα εξής:

«Υποδεχόμαστε την Παγκόσμια Ημέρα για τα Αδέσποτα με το Πρόγραμμα «Άργος» σε πλήρη εξέλιξη. Χρηματοδοτώντας με 30.000.000 ευρώ την κατασκευή και συντήρηση καταφυγίων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του νέου νόμου. Και οργανώνοντας με ακόμη 10.000.000 ευρώ τη στείρωση και τη σήμανση των άστεγων ζώων συντροφιάς. Χρόνια πολλά στους ανώνυμους τετράποδους φίλους μας. Ας κάνουμε την αγάπη μας φροντίδα και προστασία!».

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η ανάρτηση στο instagram με τη γάτα της με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων

Μία φωτογραφία με τη γάτα του Προεδρικού Μέγαρου ανάρτησε στο instagram η Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων.

gata2

«Όπως και η Καλυψώ, χιλιάδες σκύλοι και γάτες εγκαταλείπονται σε όλη τη χώρα. Περισσότερα από 400 φιλοζωικά σωματεία -πολλά από αυτά στελεχωμένα από εθελοντές- εργάζονται καθημερινά για τη φροντίδα, τον εμβολιασμό και τη στείρωση των ζώων. Αυτό όμως δεν αρκεί. Υιοθετήστε με υπευθυνότητα ένα αδέσποτο. Η αγάπη και η ευγνωμοσύνη που θα λάβετε δεν περιγράφονται με λόγια», έγραψε τιμώντας έτσι την σημερινή ημέρα.

Στέλιος Πέτσας στηρίζει τις δράσεις για τα αδέσποτα: Χτίζουμε ένα καλύτερο αύριο για τα ζώα συντροφιάς

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, επισκέφθηκε την Κερατέα, με αφορμή την ειδική εκδήλωση του Δήμου Λαυρεωτικής για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων που εορτάζεται, κάθε χρόνο, στις 4 Απριλίου.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής, κ. Δημήτρης Λουκάς, φιλοζωικά σωματεία της Ανατολικής Αττικής, ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, ο εφοπλιστής κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, τοπικοί φορείς και μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Ο Στέλιος Πέτσας ενημερώθηκε για το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου για την προστασία και τον έλεγχο του αριθμού των αδέσποτων ζώων, συνεχάρη τη δημοτική αρχή για τις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει και χαιρέτισε τα επόμενα βήματα που δρομολογούνται.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών συνομίλησε, επίσης, με τους εθελοντές των φιλοζωικών σωματείων Κερατέας «ΠΡΟΚΡΙΣ», Λαγονησίου, Μαρκοπούλου, Κορωπίου και Αναβύσσου που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Αττική, μεριμνώντας –μαζί με τον Δήμο– προκειμένου τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς να έχουν προσωρινή φιλοξενία τη φροντίδα που χρειάζονται.

Ο κ. Πέτσας στάθηκε, ιδιαίτερα, στο έργο των εθελοντών και δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών –μέσα από το νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο– θα βρίσκεται αρωγός στην καθημερινή τους προσπάθεια. Εξήρε, δε, τη συμβολή και την κοινωνική προσφορά, συνολικά στην Ανατολική Αττική, του κ. Αθανάσιου Μαρτίνου ο οποίος συνδράμει σημαντικά το έργο των Δήμων και των εθελοντικών οργανώσεων.

Όπως επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο νέος νόμος επιχειρεί –για πρώτη φορά στην Ελλάδα– να θέσει ένα αυστηρό πλαίσιο για την προστασία των ζώων συντροφιάς, με συγκεκριμένους κανόνες για τα δεσποζόμενα ζώα και με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, με ενεργή τη συμμετοχή και της Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, ο κ. Πέτσας ανέπτυξε και τις βασικές θεσμικές παρεμβάσεις, στις οποίες προχώρησε όλο αυτό το διάστημα, το Υπουργείο Εσωτερικών για την υλοποίηση του νέου πλαισίου.

petsas-zoasidrofias-keratea

Μεταξύ άλλων:

• Συνολική χρηματοδότηση, ύψους 40 εκατ. ευρώ προς τους Δήμους όλης της χώρας μέσω του προγράμματος «Άργος», προκειμένου να αποκτήσουν τις απαραίτητες υποδομές και να ανταποκριθούν στις νέες αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει.

• Μία μεγάλη χρηματοδοτική ενίσχυση –ύψους 5 εκατ. ευρώ– η οποία προβλέπεται στο πρόγραμμα «Άργος» για την υλοποίηση ειδικού μαζικού προγράμματος στειρώσεων από τους Δήμους για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα.

• Αυστηροποίηση των ποινών και των προστίμων για τις παραβάσεις, διεύρυνση του ορισμού της κακοποίησης, καθώς και ειδική πρόβλεψη τόσο για τη δημιουργία μητρώου παραβατών, όσο και για την ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής και ιστοσελίδας καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων.

Όπως σημείωσε, δε, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών έχει ήδη δρομολογηθεί –σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης– η λειτουργία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, της πλατφόρμας για το Εθνικό Μητρώο ζώων συντροφιάς, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής πανελλήνιας πλατφόρμας για την υιοθεσία αδέσποτων. Υπογράμμισε, επίσης, ότι με την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, θα προβλέπεται –σε ετήσια βάση, μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων– πρόσθετη μόνιμη στήριξη της Αυτοδιοίκησης για τις λειτουργικές της δαπάνες, όπως περισυλλογή, σίτιση, σήμανση και εν γένει κτηνιατρική φροντίδα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

«Πέντε μήνες μετά την ψήφιση του νέου νόμου, συνεχίζουμε να συνομιλούμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τα φιλοζωικά σωματεία και την Αυτοδιοίκηση, για να “χτίζουμε” διαρκώς πάνω στο νέο θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, έτσι ώστε να προστατεύονται τα ζώα συντροφιάς και να διασφαλίζεται η ευζωία τους.

Φυσικά, έχουμε ακόμη σημαντικά βήματα να διανύσουμε, προκειμένου να φτάσουμε εκεί που όλοι μας επιθυμούμε στα θέματα εμβολιασμών, στειρώσεων, σίτισης, προσωρινής στέγασης, ιατρικής περίθαλψης, αλλά και προώθησης των υιοθεσιών για τα αδέσποτα ζώα κάθε Δήμου.
Από την πλευρά μας, στο Υπουργείο Εσωτερικών, θα είμαστε αρωγοί σε κάθε σας προσπάθεια και δίπλα σας σε κάθε σας ανάγκη. Με πράξεις και όχι με λόγια. Με τους απαραίτητους πόρους και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να μπορείτε να φέρετε εις πέρας το έργο σας. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι να υλοποιήσουμε –όλοι μαζί– τη δέσμευσή μας για “Κανένα ζώο αδέσποτο – Κανένα ζώο κακοποιημένο”. Μέχρι τη στιγμή, που όλοι οι εγκαταλελειμμένοι τετράποδοι φίλοι μας θα έχουν μία μεγάλη και σταθερή αγκαλιά.

Γιατί, ο τρόπος που φερόμαστε στα ζώα αποτελεί δείκτη προόδου και πολιτισμού της κοινωνίας μας», κατέληξε ο κ. Πέτσας.