search

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παγιδευμένος από τις επιλογές του ο Νίκος Ανδρουλάκης

Οι ρατσιστικές θέσεις για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα , της Κατερίνας Λάσπα και ο χαμός στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ

Παγιδευμένος από τις επιλογές του ο Νίκος Ανδρουλάκης

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι στο θέμα των υποκλοπών , το παιχνίδι γίνεται από πλευράς αντιπολίτευσης αποκλειστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε πως η κοινή γνώμη δεν έχει πληροφορηθεί εδώ και καιρό – παρά την βελτιωμένη προβολή του ΠΑΣΟΚ από τα μέσα ενημέρωσης – τις θέσεις του κόμματος για βασικά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

Σημαντικότερο αναδεικνύεται το έλλειμα ηγεσίας του άλλοτε κραταιού κόμματος : Παρά τις ελπίδες που γέννησε σε πολύ κόσμο η ανάδειξη στην ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. αποδεικνύεται μάλλον αδύναμος να σηκώσει στις πλάτες του το βάρος της ανάκαμψης.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως διαθέτει σαφή και καθαρό πολιτικό λόγο : Για παράδειγμα στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών που εγείρεται αφού η κατάκτηση της αυτοδυναμίας μοιάζει δύσκολο εγχείρημα η επιχειρηματολογία του Νίκου Ανδρουλάκη, αγγίζει σκεπτικό , αποφοίτων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης: Θέτει ως πρόσταγμα το πρόγραμμα του κόμματός του, ωσάν και οι ψηφοφόροι περιμένουν από τα δύο μεγάλα κόμματα να αποδεχτούν το πρόγραμμα του τρίτου , έτσι ώστε η χώρα να αποφύγει τη δεύτερη ή την τρίτη εκλογική αναμέτρηση.

Ας μην σταθούμε όμως περισσότερο σε αυτό , θα έχουμε την ευκαιρία να αναφερθούμε στην πορεία προς τις εκλογές. Μια από τις σοβαρότερες αδυναμίες που μπορεί κανείς να εντοπίσει στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι η εγωκεντρική αντίληψη με την οποία προσπαθεί να πολιτευθεί στο κόμμα του: Ο στενός περίγυρος του αποτελείται από πρόσωπα της «παρέας της Κομοτηνής» , μέχρι και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρ. Σπυρόπουλος προσωπικός του φίλος από εκείνη την εποχή είναι.

Ατυχής κρίνεται μια άλλη επιλογή από τον ίδιο κύκλο : Ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Σωτήρης Σέρμπος που στις αρχές του 2021 είχε αναλάβει σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής στο ΠΑΣΟΚ απομακρύνθηκε – αποχώρησε λίγους μήνες αργότερα , χωρίς επισήμως να γίνει γνωστός ο λόγος.

Παραμονές της πρωτοχρονιάς μια άλλη προσωπική επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη , ήλθε να προστεθεί στο καρέ των αποτυχημένων του προτάσεων : Η γνωστή – προς εικοσαετίας αλλά αυτό δεν έχει τόση σημασία- τηλεπερσόνα Κατερίνα Λάσπα που έχει επιλεγεί από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως επικεφαλής του τομέα εθελοντισμού , χαρακτήρισε αθλιότητα την εκδήλωση που διοργάνωσαν το Pride Θεσσαλονίκης και οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, όπου drag queens διάβασαν Χριστουγεννιάτικες ιστορίες σε παιδιά ηλικίας 3-13 ετών.

Οι αντιδράσεις ήταν αστραπιαίες ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματος. Άλλωστε, η δήλωση της έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις θέσεις της Χαριλάου Τρικούπη, όπου το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενισχύσει τις θέσεις του στο θέμα των ΛΟΑΤΚΙ+.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, ότι υπήρχε επίσημη εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην εκδήλωση, καθώς παρούσα ήταν η Βάσια Μάδεση, αναπληρώτρια γραμματέας ισότητας του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ.

Την έντονη διαφωνία του εξέφρασε και ο αναπληρωτής γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Βήκας.

Σε ανάρτηση του, σημείωσε ότι «η ομοφοβία και η τρανσφοβία καταγγέλλονται απερίφραστα από το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά, όχι στο όνομά μου οι δηλώσεις της κ. Λάσπα». Επιπλέον, τόνισε ότι «όταν, δε, ο κακοποιητικός λόγος προέρχεται από στελέχη του κόμματος, δεν εκφράζονται σε καμία περίπτωση οι αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας, για τις οποίες τόσο αγώνα κάνουμε, ώστε να διαλυθούν τα στερεότυπα και οι διακρίσεις στις κοινωνίες μας. Σε αυτήν την περίπτωση η διαδικασία που ακολουθείται είναι μια χωρίς αστερίσκους».

Μέχρι χθες επισήμως η Χαριλάου Τρικούπη , ούτε πολύ περισσότερο ο κ. Ανδρουλάκης δεν είχαν πάρει θέση στην υπόθεση. Ένδειξη αδυναμίας ή ανάγκη κάποιων περίεργων ισορροπιών , η ουσία είναι ότι ρατσιστικές θέσεις όπως αυτές που εξέφρασε η κ. Λάσπα δεν έχουν θέση σε κόμματα του δημοκρατικού τόξου στην χώρα…

Διαβάστε ακόμη: