Πλήρως αρνητική η στάση του Βρετανού πρωθυπουργού για το θέμα του δημοψηφίσματος. Ο ίδιος δήλωσε σήμερα ότι οι Σκωτσέζοι εθνικιστές θα πρέπει να σταματήσουν να μιλούν ατέρμονα για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής, υποστηρίζοντας ότι εκείνο που διεξήχθη το 2014 ήταν ένα γεγονός που συμβαίνει μία φορά σε διάστημα μιας γενιάς.

Στα τέλη του προηγούμενου έτους, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να διεξαχθεί κατά το πρώτο μέρος της θητείας του επόμενου τοπικού κοινοβουλίου, η οποία αρχίζει φέτος.

Υπενθυμίζεται πως το 55% των Σκωτσέζων ψήφισε κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας από τη Βρετανία έναντι ποσοστού 45% που ψήφισε υπέρ στο δημοψήφισμα που διεξήχθη το 2014, αλλά το Brexit και ο χειρισμός από τη βρετανική κυβέρνηση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έχουν ενισχύσει το ποσοστό των πολιτών που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία.

Αναλυτικότερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε: «Δεν βλέπω ποιο είναι το όφελος του να χαθούμε σε μια άσκοπη συνταγματική διαμάχη όταν, στο κάτω-κάτω, έγινε ένα δημοψήφισμα στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν», πρόσθεσε.

«Οι ίδιοι άνθρωποι που (….) μιλούν διαρκώς για ένα δεύτερο δημοψήφισμα είπαν πριν από μερικά χρόνια, μόλις το 2014, ότι αυτό ήταν ένα γεγονός που συμβαίνει μία φορά ανά γενιά. Τείνω να συμφωνήσω με αυτά που είπαν την τελευταία φορά».

Στον αντίποδα, η ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), δήλωσε: «Το δημοψήφισμα για μια σειρά από λόγους θα πρέπει να διεξαχθεί κατά το πρώτο μέρος της θητείας του επόμενου κοινοβουλίου».