Ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε με τις τελευταίες ανακοινώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στις 9 Απριλίου 2025 προκαλεί σημαντικές αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία. Αν και οι επιπτώσεις από την πολιτική των δασμών θα πλήξουν σχεδόν όλες τις οικονομίες, οι χώρες που ανταγωνίζονται άμεσα την Κίνα στον τομέα των εξαγωγών στις ΗΠΑ φαίνεται να είναι οι μεγαλύτεροι “σχετικοί νικητές”, σύμφωνα με  ανάλυση της Oxford Economics.

Παρά τη ζημιά που προκαλούν οι αυξημένοι δασμοί, ορισμένες χώρες αναμένεται να ωφεληθούν από την αναδιάρθρωση της παγκόσμιας αγοράς.

Ποιες χώρες κερδίζουν από την αύξηση των δασμών;

Αναδυόμενες Αγορές (EMs):

  • Κερδισμένες Χώρες: Βιετνάμ, Καμπότζη, Μαλαισία, Πακιστάν και Φιλιππίνες είναι οι πιο κερδισμένες από την αλλαγή της πολιτικής δασμών. Χάρη στην πολιτική Τραμπ, οι χώρες αυτές θα αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ, κυρίως στον τομέα των ενδυμάτων και των ηλεκτρονικών προϊόντων.

  • Ανάγκη για Ευελιξία: Κάποιες χώρες, όπως οι ενεργειακοί εξαγωγείς (π.χ. Ιράκ, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία), παραμένουν σχετικά ανεπηρέαστες λόγω των μηδενικών δασμών στα καύσιμα.

Αναπτυγμένες Οικονομίες:

  • Μεγαλύτεροι Κερδισμένοι: Οι Σιγκαπούρη, Ιταλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Γερμανία και Ελβετία είναι οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι, λόγω της άμεσης ανταγωνιστικότητας με την Κίνα σε προϊόντα που εξάγουν στις ΗΠΑ. Οι οικονομίες αυτές έχουν περιθώριο να κερδίσουν μεγαλύτερο μερίδιο στην αμερικανική αγορά.

  • Μεγάλες Αλλαγές από 2 Απριλίου έως 9 Απριλίου: Η Ελβετία, Νότια Κορέα και η Ιαπωνία υπήρξαν οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι μετά την αλλαγή της πολιτικής. Αντίθετα, χώρες όπως η Αυστραλία, Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποκόμισαν τα λιγότερα οφέλη.

Οι χώρες δεν ωφελούνται μόνο από τη μείωση των δασμών που τους επιβάλλει η Αμερική, αλλά κυρίως από το γεγονός ότι οι αντίπαλοί τους αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερους δασμούς, ειδικά στην Κίνα. Όταν η Κίνα αποκλείεται από πολλές αγορές λόγω των υψηλών δασμών, άλλες χώρες, κυρίως από την Ασία, αποκτούν τη δυνατότητα να κερδίσουν μερίδιο αγοράς.

Για παράδειγμα, χώρες όπως το Βιετνάμ και η Καμπότζη που ανταγωνίζονται την Κίνα στον τομέα των ενδυμάτων στις ΗΠΑ, βλέπουν να μειώνεται ο ανταγωνισμός, και ως εκ τούτου να αυξάνονται οι εξαγωγές τους.

O Τραμπ καθορίζει τις εξελίξεις

Αν και οι τελευταίες ανακοινώσεις δασμών από τον Πρόεδρο Τραμπ έχουν προκαλέσει ανακατατάξεις στην παγκόσμια αγορά, η πολιτική αυτή δεν είναι οριστική. Ο Τραμπ φαίνεται να είναι αντιμέτωπος με το αδύνατο τρίπτυχο των δασμών: δεν μπορεί να διορθώσει τα εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ, να περιορίσει την Κίνα και ταυτόχρονα να πληγώσει άλλες χώρες με μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα με την Αμερική.

Στα ύψη η αβεβαιότητα

Μετά την εφαρμογή των νέων δασμών, οι ΗΠΑ θα μειώσουν τις εισαγωγές κατά 25% τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες καθώς ο Τραμπ ενδέχεται να ανακοινώσει νέες αυξήσεις δασμών ή να επιβάλει περιορισμούς σε άλλες χώρες, προκαλώντας έτσι περαιτέρω ανατροπές στον παγκόσμιο εμπορικό χάρτη.

Οι χώρες και οι επιχειρήσεις που εξάγουν στις ΗΠΑ θα πρέπει να ενσωματώσουν υψηλά ρίσκα στην απόφασή τους, καθώς η κατάσταση είναι δυναμική και μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.

Η τελευταία πολιτική των δασμών του Προέδρου Τραμπ έχει δημιουργήσει νικητές και ηττημένους, με τη Κίνα να είναι η μεγαλύτερη χαμένη και χώρες, όπως το Βιετνάμ και η Νότια Κορέα, να αποκομίζουν τα μεγαλύτερα οφέλη. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και οι πιθανές νέες προσαρμογές της πολιτικής των ΗΠΑ υπογραμμίζουν τον κίνδυνο για τις παγκόσμιες αγορές και την ανάγκη για προσεκτική στρατηγική στις εμπορικές αποφάσεις, καταλήγουν οι αναλυτές.

Διαβάστε ακόμη: