Το πλουσιότερο 1% της ανθρωπότητας είναι υπεύθυνο για το 16% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με την Oxfam

Η βρετανική ανθρωπιστική οργάνωση αναφέρει σε μελέτη , οτι «οι υπερπλούσιοι σε όλο τον κόσμο ζουν σαν οικολογικοί βάνδαλοι». Επομένως προκαλούν δεκάδες φορές περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από την υπόλοιπη ανθρωπότητα. Αντίθετα, οι κατά κεφαλήν εκπομπές του φτωχότερου μισού πληθυσμού της γης θα παραμείνουν πολύ κάτω από το επιδιωκόμενο όριο του 1,5 βαθμού για την υπερθέρμανση του πλανήτη το 2030. Το πλουσιότερο 10%, από την άλλη πλευρά, αναμένεται να υπερβεί κατά εννέα φορές  το επιδιωκόμενο όριο το 2030 και το πλουσιότερο 1% ακόμη και κατά 30  φορές.

Η μελέτη παρουσιάστηκε από την Oxfam στο Παγκόσμιο Συνέδριο για το Κλίμα στη Γλασκώβη. Σύμφωνα με την οργάνωση , βασίζεται σε ερευνες του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Πολιτικής (IEEP) και του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης (SEI).

Η Ελιτ καταστρέφει το περιβάλλον 

Η Ναφκότε Ντάμπι , ειδικός για το κλίμα στην Oxfam, είπε: «Μια μικρή ελίτ κερνά τον εαυτό της  ένα δωρεάν εισιτήριο για την καταστροφή του κλίματος μας».

Αυτό έχει καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους που ήδη αντιμετωπίζουν θανατηφόρες καταιγίδες, πείνα και κακουχίες. Ένας δισεκατομμυριούχος προκαλεί περισσότερες εκπομπές με μία μόνο πτήση στο διάστημα από ό,τι μπορεί να επιφέρουν ένα δισεκατομμύριο φτωχότεροι άνθρωποι σε μια ζωή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η μελέτη δείχνει επίσης ότι η γεωγραφική κατανομή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δεν αποτελείται πλέον κυρίως από παραδοσιακές βιομηχανικές χώρες. Σχεδόν το ένα τέταρτο (23 %) του πλουσιότερου 1% είναι Κινέζοι και το ένα δέκατο (11%) είναι Ινδοί.

Ο Τιμ Γκιρ , συγγραφέας της μελέτης στο IEEP, είπε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να στοχεύσουν με τις πολιτικές τους τους εξαιρετικά πλούσιους. «Αυτό περιλαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης CO2 για πολυτελή αγαθά  ιδιωτικά τζετ και ιδιωτικά διαστημικά ταξίδια, καθώς και για τον περιορισμό των επενδύσεων όπως στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων».

Χθες,επικρίθηκε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια πτήση διάρκειας 19 λεπτών  σε μια απόσταση 50 χιλιομέτρων από τη Βιέννη στη Μπρατισλάβα. Η πτήση αυτή ήταν «οικολογικό αμάρτημα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαικήσ Ένωσης Φορολογουμένων, Μίκαελ Τζέγκερ, στην εφημερίδα «Bild».