Οι δέκα πλουσιότεροι άνδρες στον κόσμο είδαν την περιουσία τους να διπλασιάζεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ την ίδια περίοδο εκτοξεύθηκε το ποσοστό φτώχειας, σύμφωνα με την Oxfam. Από την έναρξη της πανδημίας, οι δέκα μεγαλύτεροι κροίσοι είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται από τα 700 δισεκατομμύρια στα 1,5 τρισεκατομμύρια, χάρη στην αύξηση των τιμών μετοχών και ακινήτων, που έχει διευρύνει το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης.

Οι 10 πλουσιότεροι- που είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται κατά 15.000 το δευτερόλεπτο ή 1,3 δισεκατομμύρια την ημέρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας- πλέον κατέχουν έξι φορές μεγαλύτερο πλούτο από το φτωχότερο 40% (3,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι). Μάλιστα, σύμφωνα με την οργάνωση, αυτοί οι δέκα θα χρειάζονταν 414 χρόνια προκειμένου να δαπανηθεί η αθροιστική περιουσία τους, ξοδεύοντας ένα εκατομμύρια δολάρια ο καθένας τους, ημερησίως.

Oxfam: Η περιουσία των 10 πλουσιότερων ανδρών

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, επιπλέον 163 εκατομμύρια άνθρωποι οδηγήθηκαν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η ανισότητα συμβάλει στον θάνατο τουλάχιστον 21.300 ανθρώπων κάθε ημέρα, ένα άτομο κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα, σύμφωνα με την έκθεση της Oxfam. Η οργάνωση εκτιμά ότι 5,6 εκατομμύρια κάτοικοι φτωχών χωρών πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της έλλειψης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, ενώ η πείνα κοστίζει πάνω από 2,1 εκατομμύρια ζωές ετησίως. Η Oxfam προβλέπει ότι έως το 2030 3,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν με λιγότερα από 5,50 δολάρια την ημέρα.

Δεκαπλασιάστηκε η περιουσία του Μασκ

Τα έσοδα του 99% του παγκόσμιου πληθυσμού μειώθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2021, όταν ο Έλον Μασκ και άλλοι εννέα δισεκατομμυριούχοι έγιναν πλουσιότεροι κατά 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα αθροιστικά, σύμφωνα με την οργάνωση. Ο Μασκ, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη λίστα του Forbes, είδε την περιουσία του να δεκαπλασιάζεται σε 294 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους 20 μήνες της πανδημίας, κάτι που τον έκανε τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, ξεπερνώντας τον Τζεφ Μπέζος.

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που οι τεχνολογικές μετοχές εκτινάσσονταν στα ύψη στη Γουόλ Στριτ, η καθαρή περιουσία του Μπέζος αυξήθηκε κατά 67% σε 203 δισεκατομμύρια δολάρια, του Μαρκ Ζούκερμπεργκ διπλασιάστηκε σε 118 δισεκατομμύρια, ενώ η περιουσία του Μπιλ Γκέιτς αυξήθηκε κατά 31% σε 137 δισεκατομμύρια.