Το Ουζμπεκιστάν –χώρα της κεντρικής Ασίας, πλούσια σε φυσικούς πόρους αλλά αντιμέτωπη με σοβαρή ενεργειακή κρίση– προβλέπει για πρώτη φορά να εισαγάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, μέσω συμφωνίας με την Gazprom. «Προβλέπουμε να αρχίσουμε τις παραδόσεις ρωσικού αερίου προς το Ουζμπεκιστάν από την 1η Μαρτίου», ανέφερε εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας, μιλώντας στο AFP.

Η ουζμπεκική εταιρεία αερίου, Ouztransgaz, επιβεβαίωσε πως το Ουζμπεκιστάν δεν εισήγαγε ποτέ αέριο από τη Ρωσία και ότι αυτή θα είναι η πρώτη φορά που το πράττει. Τα δύο μέρη δεν ανακοίνωσαν, ωστόσο, δημόσια τον όγκο του αερίου που θα παραδοθεί, αλλά και ούτε το ύψος της συναλλαγής.

Αυτές οι τοποθετήσεις ακολουθούν την υπογραφή ενός οδικού χάρτη ανάμεσα στον ρωσικό «κολοσσό» Gazprom και το Ουζμπεκιστάν, αναφορικά με τα «απαραίτητα τεχνικά μέτρα για τη διέλευση μέσω του αγωγού “Κεντρική Ασία – Κέντρο” που διασχίζει το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν». Αυτές οι δύο χώρες είναι πλούσιες σε φυσικούς πόρους, όμως, βρίσκονται αντιμέτωπες με ελλείμματα. Στα μέσα Ιανουαρίου, υπεγράφη, επιπλέον, ένας οδικός χάρτης ανάμεσα στη Gazprom και το Καζακστάν.

Ύστερα από μία χρονιά που «σημαδεύθηκε» από μεγάλη μείωση των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ρωσία επιθυμεί να ανακατευθύνει τις εξαγωγές προς την Ασία, κυρίως μέσω των υποδομών κρατών της κεντρικής Ασίας.

Η ρωσοουζμπεκική συμφωνία σημειώνεται μερικές εβδομάδες μετά την ιδέα που παρουσίασε η Μόσχα για μία «ένωση αερίου», με το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν. Η Τασκένδη απέρριψε την ιδέα πολιτικής συμμαχίας και διαβεβαίωσε πως αυτή η συμφωνία με τη Gazprom «δεν απειλεί την ουζμπεκική κυριαρχία».

Αυτή η πρώην σοβιετική δημοκρατία των περίπου 35 εκατομμυρίων κατοίκων αποτελεί μία από τις κύριες χώρες παραγωγής αερίου στον κόσμο, με 51.7 δισ. κυβικά μέτρα αερίου να έχουν παραχθεί το περασμένο έτος. Ωστόσο, η χώρα αντιμετωπίζει ενεργειακές ελλείψεις λόγω μεγάλης αύξησης της ζήτησης, η οποία συνδέεται με έναν «βαρύ» χειμώνα και πεπαλαιωμένες κρατικές υποδομές.

Τον Δεκέμβριο, το Ουζμπεκιστάν αναγκάσθηκε να σταματήσει τις εξαγωγές αερίου και κατέληξε σε συμφωνία με το γειτονικό Τουρκμενιστάν, με τους μεγάλους πόρους αερίου. Σκοπός, να αντισταθμίσει τις διακοπές ηλεκτρισμού και θέρμανσης. Στη χώρα, ο «υδράργυρος» υποχωρεί συχνά και κατά τόπους, κάτω από τους –30°C. Ως συνέπεια αυτής της κρίσης, πολλοί πολιτικοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν αποπεμφθεί.

Ο Πρωθυπουργός του Ουζμπεκιστάν, Αμπντούλα Αρίποφ, τόνισε ότι «περίπου το 42% όλων των ενεργειακών δικτύων, εκ των οποίων το 39% των γραμμών υψηλής τάσης, το 51% των ηλεκτρικών υποσταθμών και το 35% των μετασχηματιστών είναι άνω των 40 ετών», καθώς κατασκευάσθηκαν την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Διαβάστε ακόμη: