Πριν από λίγο καιρό πριν ξεκινήσουν οι μάχες των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ιαπωνία, Σεργκέι Κορσούνσκι, αποφάσισε να ντυθεί σαμουράι (όχι λόγω αποκριών) αλλά για να δείξει στην Ρωσία ότι οι Ουκρανοί «δε μασάνε».
Ο κ. Κορσούνσκι φόρεσε τη παραδοσιακή στολή η οποία περιλαμβάνει: Πανοπλία, γάντια και σπαθί κατάνα. Το σύνολο του συμπληρώθηκε με μια μάσκα προστασίας λόγω κορωνοϊού. Ο Ουκρανός πρέσβης δημοσίευσε τη φωτογραφία του ντυμένος Σαμουράι στο Twitter με την εξής λεζάντα:
«Εμείς ξέρουμε για τι πολεμάμε. Η Ρωσία;»
— セルギー・コルスンスキー駐日ウクライナ特命全権大使 (@KorsunskySergiy) February 15, 2022
We know what we are fighting for. How about Russia?
私たちは何のために戦っているのかを知っています。ロシアはどうですか? pic.twitter.com/8FEInU3bWn— セルギー・コルスンスキー駐日ウクライナ特命全権大使 (@KorsunskySergiy) February 15, 2022
Η ιστορία των Σαμουράι
Οι σαμουράι ήταν πολεμιστές που εμφανίστηκαν στην Ιαπωνία στα μέσα του 12ου αιώνα και κυριάρχησαν στη χώρα για περίπου 600 χρόνια. Βασικό στοιχείο των σαμουράι ήταν η ειδική εκπαίδευση που ελάμβαναν αλλά και η πλήρης περιφρόνηση στο θάνατο.
Έδρασαν κυρίως στην περίοδο της φεουδαρχίας και όλοι τους ήταν πιστοί υπηρέτες αρχόντων της Ιαπωνίας. Οι σαμουράι που έμεναν δίχως άρχοντα όταν αυτός πέθαινε ή σκοτωνόταν σε κάποια μάχη, ονομάζονταν «ρονίν», σαμουράι δίχως αφέντη, δηλαδή και ήταν αναγκασμένοι να περιπλανιούνται.
Βασικός κώδικας τιμής των σαμουράι ήταν ένα σύνολο αυστηρών κανόνων που διέτρεχε ολόκληρη τη ζωή τους (από το πώς συμπεριφέρονται στα παιδιά και τις γυναίκες τους, μέχρι και τον τρόπο που πολεμούν). Οι κανόνες αυτοί έγιναν παγκοσμίως γνωστοί ως «μπουσίντο», ο δρόμος του πολεμιστή.