Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την απόφαση των κρατών-μελών να εγκρίνουν περαιτέρω στοχευμένες κυρώσεις σε άτομα και οργανισμούς οι οποίοι εμπλέκονται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, στον ήδη υπάρχοντα κατάλογο -τη «μαύρη λίστα» κοινώς- της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει περίπου 700 περιπτώσεις, προστίθενται πλέον άλλα 160 πρόσωπα. Ανάμεσα σε αυτά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, συγκαταλέγονται 14 μέλη της ζάπλουτης ρωσικής ελίτ, δηλαδή των λεγόμενων «ολιγαρχών».

Η διευρυμένη πλέον «μαύρη λίστα» περιλαμβάνει 862 άτομα και 53 οργανισμούς. Η τελευταία προσθήκη αφορά σε 146 μέλη του Ρωσικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, τα οποία επικύρωσαν και νομιμοποίησαν την ψευδο-συνθήκη «Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας, ανάμεσα στη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», όπως και την αντίστοιχη του Λουχάνσκ.

Σε ό,τι αφορά στους 14 ολιγάρχες, η ανακοίνωση της ΕΕ αναφέρει ότι πρόκειται για επιχειρηματίες περιωπής, οι οποίοι είναι αναμεμιγμένοι στους κύριους τομείς της οικονομίας και διασφαλίζουν σημαντικές πηγές εσόδων προς τη Ρωσία. Οι 14 αυτοί άνθρωποι έχουν αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα στους τομείς της μεταλλουργίας, της γεωργίας, της φαρμακευτικής, των επικοινωνιών και της ψηφιακής τεχνολογίας. Εκτός των ίδιων, στη «μαύρη λίστα» συμπεριλαμβάνονται και τα μέλη της οικογενείας τους.

Και οδηγός της F1 στη μαύρη λίστα

Ανάμεσα στα 14 άτομα στα οποία επιβάλλονται οι κυρώσεις της ΕΕ συγκαταλέγεται ο Νικίτα Μαζέπιν, έως πρόσφατα οδηγός Φόρμουλα 1 με την ομάδα της Haas. Όπως αναφέρει στην αιτιολόγηση της απόφασής του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «ο Nikita Mazepin είναι γιος του Dmitry Arkadievich Mazepin, γενικού διευθυντή της JSC UCC Uralchem. Καθώς η Uralchem χρηματοδοτεί την ομάδα Haas της F1, ο Dmitry Mazepin είναι ο σημαντικότερος χορηγός των δραστηριοτήτων του γιου του στην ομάδα Haas της F1.

Ως εκ τούτου, συνιστά φυσικό πρόσωπο συνδεόμενο με εξέχοντα επιχειρηματία (τον πατέρα του) που δραστηριοποιείται σε οικονομικούς τομείς οι οποίοι παρέχουν σημαντική πηγή εσόδων στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία είναι υπεύθυνη για την προσάρτηση της Κριμαίας και την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.

Εξυπακούεται ότι στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ συμπεριλαμβάνεται επίσης το όνομα του πατέρα του Νικίτα, του ολιγάρχη Ντμίτρι Μαζέπιν. Η εταιρεία του, η Uralkali ήταν έως πρότινος ο βασικός χορηγός της ομάδας Haas F1, μία από τις ουραγούς στο σπορ. Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις και την απόφαση της Haas να τερματίσει άμεσα το συμβόλαιό της με την Uralkali, η πλευρά Μαζέπιν απειλεί με νομικές κυρώσεις, διεκδικώντας αποζημίωση για τη μονομερή, πρόωρη λήξη της σύμβασης.

Όσο για τις οδηγικές ικανότητες και το αγωνιστικό ήθος του 23χρονου Νικίτα Μαζέπιν, κατά τη διάρκεια της πρώτης του χρονιάς στο κορυφαίο μηχανοκίνητο σπορ του πλανήτη, αμφισβητήθηκαν έντονα.

Με τη νέα απόφασή της της ΕΕ επιβάλλει περιορισμούς στη Λευκορωσία σε ό,τι αφορά στο διεθνές τραπεζικό σύστημα SWIFT, με κυρώσεις παρόμοιες με εκείνες που ισχύουν ήδη για τη Ρωσία. Διευκρινίζεται επίσης ότι, εκτός από την έξωση Λευκορωσίας και Ρωσίας από το SWIFT, ελέγχονται επισταμένως και οι συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα.

Ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Λευκορωσίας τίθεται πλέον εκτός του διεθνούς πεδίου συναλλαγών, αποκλείοντας τη διαχείριση διαθεσίμων, τις επενδύσεις στη χώρα κ.λπ. Επιπλέον, απαγορεύονται οι καταθέσεις Λευκορώσων σε χρηματοπιστωτικούς φορείς της ΕΕ άνω των 100.000 ευρώ.