Τη σαφή θέση της Ελλάδας υπέρ της άμεσης και άνευ όρων κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία επανέλαβε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετέχοντας σε τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Δύσης που συγκάλεσαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ.
Η τηλεδιάσκεψη, που διεξήχθη το απόγευμα της Παρασκευής, είχε ως βασικό αντικείμενο την ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης των εχθροπραξιών, υπό τη σκιά της συνεχιζόμενης ρωσικής προέλασης και της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία.
Το ελληνικό μήνυμα: Πρώτο βήμα η κατάπαυση του πυρός
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρωτοβουλία για 30ήμερη εκεχειρία, η οποία προτείνεται από κοινού από ΗΠΑ και ΕΕ. «Χρειαζόμαστε άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες, ως πρώτο βήμα προς μια δίκαιη και διαρκή ειρηνευτική συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά, συμμετέχοντας από την ειδική αίθουσα επιχειρήσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Η τοποθέτηση Μητσοτάκη είναι εναρμονισμένη με τη σταθερή ευρωατλαντική γραμμή της Αθήνας, η οποία στηρίζει την Ουκρανία σε πολιτικό και ανθρωπιστικό επίπεδο από την έναρξη του πολέμου το 2022.
Ενωμένη η Δύση – Προειδοποιήσεις για νέες κυρώσεις
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει νέες κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνηθείσας εκεχειρίας. Η πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε την παύση των επιθέσεων ως απαραίτητο βήμα για την προστασία αμάχων και κρίσιμων υποδομών.
Ο πρόεδρος Μακρόν και ο Κιρ Στάρμερ, από κοινού, επεσήμαναν ότι η πρωτοβουλία για 30ήμερη εκεχειρία δεν αποτελεί τελική λύση, αλλά διπλωματικό εργαλείο πίεσης προς τη Ρωσία για να προσέλθει σε ουσιαστικές συνομιλίες.
Ο ρόλος της Ελλάδας στη νέα φάση της σύγκρουσης
Η Αθήνα, χωρίς να εμπλέκεται στρατιωτικά, διατηρεί ενεργό διπλωματικό ρόλο, στηρίζοντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις κυρώσεις της ΕΕ και τις πρωτοβουλίες του ΝΑΤΟ. Η συμμετοχή του Πρωθυπουργού στην τηλεδιάσκεψη εντάσσεται σε αυτή τη σταθερή πορεία συμμετοχής στις ευρωπαϊκές λύσεις.
Παράλληλα, δεν αποκλείεται η ενεργοποίηση του ελληνικού διπλωματικού μηχανισμού για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ή φιλοξενίας προσφύγων, εφόσον η εκεχειρία εφαρμοστεί.
Διαβάστε ακόμη:
- Ινδία-Πακιστάν: Αντάλλαξαν πυραυλικές επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις – Ο πρώτος μεγάλος πόλεμος των Drones στην ιστορία
- Νέα Δημοκρατία: Γιατί οι βουλευτές της Ανατολικής Αττικής δεν κάνουν «παρέα» στον Πρωθυπουργό;
- H χώρα με τις πιο όμορφες γυναίκες στον κόσμο – Σε ποια θέση βρίσκονται οι Ελληνίδες
- Πάπας Λέων ΙΔ’: Τι μισθό παίρνει ο πάπας – To «μοντέλο» του Πάπα Φραγκίσκου