Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν νέα βοήθεια στην Ουκρανία προκειμένου να της δοθεί η δυνατότητα να αμυνθεί απέναντι στους Ρώσους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το νέο όπλο της Ουάσινγκτον που θα δοθεί στο Κίεβο είναι τα λεγόμενα drones-φονιάδες Switchblade τα οποία είναι οπλισμένα με κεφαλές που καταστρέφουν ακόμη και τανκς.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα νέα όπλα Switchblade-600 αποτελούν μέρος της στρατιωτικής βοήθειας 300 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε από το Πεντάγωνο. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα «θανατηφόρα» drones δεν θα δοθούν στην Ουκρανία από το αμερικανικό οπλοστάσιο, αλλά θα παραγγελθούν από την κατασκευάστρια εταιρεία και θα δοθούν εν συνεχεία στο Κίεβο.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε στις 16 Μαρτίου ότι θα προμήθευε 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως μέρος ενός πακέτου όπλων και εξοπλισμού 800 εκατ. δολαρίων που ελήφθησαν από τα αμερικανικά αποθεματικά. Αλλά αυτά τα συστήματα είναι οι εκδόσεις της «σειράς 300» 2,5 κιλών που έχουν σχεδιαστεί για να επιτίθενται σε προσωπικό και ελαφρά οχήματα.

Τα «μικρά»  Switchblade 300 μπορούν να πετάξουν περίπου έξι μίλια (10 χιλιόμετρα) και να περιπλανηθούν πάνω από έναν στόχο για περίπου 15 λεπτά, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο από την κατασκευάστρια AeroVironment Inc.

Το νέο μοντέλο που θα σταλεί στην Ουκρανία, που παράγεται από την εταιρεία Simi Valley, με έδρα την Καλιφόρνια, μπορεί να πετάξει περισσότερα από 24 μίλια (39 χιλιόμετρα) και να περιπλανηθεί 40 λεπτά πριν επιτεθεί με κεφαλή κατά της θωράκισης. Ο χειριστής του drone χρησιμοποιεί ένα σύστημα ελέγχου πυρός με οθόνη αφής που βασίζεται σε tablet με την επιλογή να πιλοτάρει χειροκίνητα τον περιπλανώμενο βλήμα.

Η πρώιμη έκδοση του drone κατάδυσης βρισκόταν στο οπλοστάσιο των Η.Π.Α. από τότε που στάλθηκε κρυφά στο Αφγανιστάν το 2010 για χρήση κατά των Ταλιμπάν. Αξιωματούχοι του στρατού το έχουν περιγράψει ως ιπτάμενο κυνηγετικό όπλο.

Τα Switchblade drones είναι εφοδιασμένα με κάμερες που μεταδίδουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο. Εκτοξεύονται από σωλήνες που τοποθετούνται στο έδαφος, όπως προαναφέρθηκε, ανοίγουν τα φτερά τους στον αέρα και καταλήγουν να σκάνε πάνω στον εχθρικό στόχο (λειτουργώντας ως αντιαρματικό, για παράδειγμα, πλήττοντας οχήματα ή εχθρικά ραντάρ κ.ά.), εξού και ο χαρακτηρισμός «καμικάζι» που τους έχει αποδοθεί.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει στην Ουκρανία αντιαρματικά (Javelin) και αντιαεροπορικά συστήματα (Stinger), πλην όμως όχι μαχητικά αεροσκάφη, ενώ παράλληλα έχουν απορρίψει και τα ουκρανικά αιτήματα περί επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων (no-fly zone) πάνω από την εμπόλεμη χώρα με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άμεση σύγκρουση Αμερικανών – Ρώσων και σε έναν Γ’ Παγκόσμιο πόλεμο.