Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα ότι συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας.

Νωρίτερα το ρωσικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υπό τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης των αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, που τελούν υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών. Ο Πούτιν προανήγγειλε πως θα ανακοινώσει την τελική απόφασή του εντός της ημέρας.

Ο Ζελένσκι ενημέρωσε επίσης ότι είχε κατεπείγουσες συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καταδίκασε τα ρωσικά σχέδια να αναγνωρίσουν το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητα κράτη, λέγοντας ότι θα ήταν «μονομερής παραβίαση» των ειρηνευτικών συμφωνιών.

Ο καγκελάριος Σολτς δήλωσε στον Πούτιν ότι η Ρωσία οφείλει να αποκλιμακώσει την ένταση με τον να απομακρύνει τις δυνάμεις της από τα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ η γερμανική καγκελαρία ανακοίνωσε ότι ο Σολτς, μετά τη συνομιλία του με τον Πούτιν, θα έχει επαφές με τους ομολόγους του στην Γαλλία και την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε εκτάκτως απόψε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, όπως έγινε σήμερα γνωστό από το Ελιζέ, ενώ και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας.

Αντιδρά και απειλεί ο Μπορέλ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε τη Μόσχα να μην αναγνωρίσει τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, σημειώνοντας ότι θα ακολουθήσει έντονη αντίδραση σε περίπτωση που η Ρωσία επιλέξει να το πράξει.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε με ένα ισχυρό ενιαίο μέτωπο σε περίπτωση που αποφασίσει να το κάνει», δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Βομβαρδισμοί και ένας άμαχος νεκρός στο Ντόνετσκ

Ο ήχος πολλαπλών εκρήξεων ακούστηκε γύρω στις 18.15 ώρα Ελλάδας σήμερα, στο κέντρο της πόλης του Ντονέτσκ, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, που έχουν τη στήριξη της Μόσχας, στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Η φύση των εκρήξεων δεν έχει αποσαφηνιστεί.

Από τους βομβαρδισμούς ένας άμαχος σκοτώθηκε, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης. Το θύμα είναι ένας άνδρας που γεννήθηκε το 1970, σκοτώθηκε στο χωριό Νοβολουγκάνσκε, όπου ο βομβαρδισμός προκάλεσε, επίσης, διακοπή στην ηλεκτροδότηση, στη θέρμανση και ζημιές σε έναν αγωγό φυσικού αερίου, διευκρίνισε στο Facebook ο κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο.