Έκκληση στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αναζητήσουν την ειρήνευση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι κατά τη χθεσινή σύντομη επίσκεψή του στο Κίεβο, όπου είχε συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο. Η επίσκεψη Μόντι χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές «ιστορική», καθώς ήταν η πρώτη φορά που ένας πρωθυπουργός της Ινδίας έφτανε στην Ουκρανία μετά τη μετατροπή της σε ανεξάρτητο κράτος, το 1991, με τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης.

«Ο δρόμος για την επίλυση της κρίσης μπορεί να βρεθεί μόνο μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας. Οφείλουμε να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε ο Μόντι μετά τη συνάντηση με τον οικοδεσπότη του, για να προσθέσει: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ινδία είναι έτοιμη να παίξει ενεργό ρόλο στις προσπάθειες ειρήνευσης. Αν μπορέσω, προσωπικά, να παίξω κάποιο ρόλο, σας βεβαιώνω ότι θα το πράξω ως φίλος». Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι «η επίσκεψη του Μόντι ήταν πολύ φιλική και πολύ σημαντική για όλους τους Ουκρανούς».

Ινδία – Ουκρανία: Πρώτη επίσκεψη Μόντι στο Κίεβο έπειτα από δυόμισι χρόνια πολέμου

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Κίεβο και το Νέο Δελχί δοκιμάστηκαν από τη στιγμή που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. Ρωσία και Ινδία συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας από τη σοβιετική εποχή και αποτελούν εταίρους στην ομάδα BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική). Η Ινδία απέφυγε να καταδικάσει ρητώς τη ρωσική εισβολή, ενώ η Ρωσία αντιμετώπισε τις δυτικές κυρώσεις που μείωσαν τις ενεργειακές εξαγωγές της προς την Ευρώπη με την κατακόρυφη αύξηση εκείνων προς την Ινδία και την Κίνα.

Στις αρχές Ιουλίου ο Ναρέντρα Μόντι επισκέφθηκε τη Ρωσία, όπου συναντήθηκε με τον Πούτιν την ημέρα που ο ρωσικός στρατός εξαπέλυε μαζική επίθεση πυραύλων εναντίον ουκρανικών πόλεων με αρκετά θύματα. Ιδιαίτερα ο εναγκαλισμός του μπροστά στις κάμερες με τον Ρώσο πρόεδρο εξόργισε τον Ζελένσκι, ο οποίος χαρακτήρισε τη στάση του Ινδού ηγέτη «τεράστια απογοήτευση και ολέθριο πλήγμα στις προσπάθειες για ειρήνευση». Ωστόσο, το Κίεβο δεν μπορεί να αγνοήσει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ινδία στον «παγκόσμιο νότο», ενώ ο Ναρέντρα Μόντι φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να ισορροπήσει τη στάση του, φιλοδοξώντας να παίξει τον ρόλο του αμερόληπτου μεσολαβητή. Κάτι για το οποίο φάνηκε να τον ενθαρρύνει ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου του Ζελένσκι, Αντρέι Γέρμακ, υποστηρίζοντας ότι η Ινδία μπορεί να παίξει ουσιώδη ρόλο ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος με μια «δίκαιη ειρήνη».

Η περίεργη σιωπή του Πούτιν για το Κουρσκ

Την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική εφημερίδα Washington Post αποκάλυψε ότι τον περασμένο μήνα είχαν ξεκινήσει με κάθε μυστικότητα έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, με τη μεσολάβηση του Κατάρ. Αντικείμενό τους ήταν ενδεχόμενη συμφωνία τερματισμού και από τις δύο πλευρές των βομβαρδισμών ενεργειακών εγκαταστάσεων και άλλων πολιτικών υποδομών, ως πρώτο βήμα για τη μείωση της έντασης των πολεμικών επιχειρήσεων. Το ίδιο δημοσίευμα ανέφερε ότι είχε προγραμματιστεί συνάντηση εκπροσώπων των δύο εμπολέμων πλευρών στην Ντόχα, αλλά ματαιώθηκε από τη Μόσχα ύστερα από την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ, στις 6 Αυγούστου.

Ματαιώθηκαν, για την ώρα, οι μυστικές διαπραγματεύσεις των δύο εμπόλεμων πλευρών στο Κατάρ μετά την ουκρανική εισβολή στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ.

Το ρεπορτάζ της Washington Post επιβεβαιώνει χθεσινό δημοσίευμα της γαλλικής Le Monde, προσθέτοντας ότι η πρωτοβουλία του Κατάρ ξεκίνησε από τη διεθνή διάσκεψη για την ειρήνευση στην Ουκρανία που έλαβε χώρα (χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας) στην Ελβετία, στα μέσα Ιουνίου και φιλοξενήθηκε σε ξενοδοχείο καταριανής ιδιοκτησίας. Ωστόσο η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα διέψευσε ότι είχαν ξεκινήσει οποιουδήποτε είδους μυστικές διαπραγματεύσεις. Τον Ιούλιο ο Ζελένσκι είχε εμφανιστεί ανοιχτός στην προοπτική διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, δηλώνοντας μάλιστα ότι θα πρέπει να συμμετάσχει σε μια προσεχή, νέα ειρηνευτική διάσκεψη. Μετά την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ, όμως, το Κρεμλίνο απορρίπτει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μέχρις ότου επιτευχθούν όλοι οι στρατιωτικοί στόχοι του.

«Η Ουκρανία να χτυπήσει τη Ρωσία με όπλα μεγάλου βεληνεκούς»

Στο μεταξύ, οι εχθροπραξίες μαίνονται τόσο στο ανατολικό μέτωπο του Ντονέτσκ, όπου ο ρωσικός στρατός κινείται ταχέως προς τη σημαντική ουκρανική πόλη Ποκρόφσκ, όσο και στο νέο μέτωπο που άνοιξαν οι Ουκρανοί, στο Κουρσκ, όπου οι Ρώσοι δυσκολεύονται να τους αναχαιτίσουν. Χθες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κατήγγειλε τον ουκρανικό στρατό για «τρομοκρατική επίθεση» με drones εναντίον εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν το πυρηνικό εργοστάσιο του Κουρσκ, προσθέτοντας ότι η ρωσική αεράμυνα κατάφερε να καταστρέψει όλα τα εχθρικά αεροσκάφη χωρίς να προκληθούν θύματα ή καταστροφές. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να επιθεωρήσει το εργοστάσιο του Κουρσκ ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Ράφαελ Γκρόσι, ο οποίος πρόσφατα απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για αυτοσυγκράτηση.

Από την πλευρά τους, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν έκταση δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων που είχαν κατακτήσει οι Ρώσοι προ μηνών, στην περιφέρεια του Χάρκοβο και ότι κατέστρεψαν ρωσικό πλοίο που μετέφερε καύσιμα και όπλα στην Κριμαία. Το ουκρανικό πλήγμα εκδηλώθηκε στο ρωσικό λιμάνι Καβκάζ στη Μαύρη Θάλασσα και οι ρωσικές αρχές αναγκάστηκαν να διακόψουν τα θαλάσσια δρομολόγια ανάμεσα στη ρωσική περιοχή Κρασνοντάρ και την Κριμαία.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ομάδα κρατουμένων κήρυξε ανταρσία στις φυλακές «αυστηρού καθεστώτος» της πόλης Σουροβίκινο, στην περιφέρεια του Βόλγκογκραντ και κρατούσε ομήρους άγνωστο αριθμό φυλάκων, τουλάχιστον ένας από τους οποίους σκοτώθηκε στη διάρκεια των επεισοδίων. Τα ρωσικά μέσα αναφέρουν ότι οι επικεφαλής της ανταρσίας έχουν δηλώσει υποταγή στο Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή: REUTERS, A.P.