Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) εξέδωσε απαγόρευση εισόδου σε δεκατρείς δημοσιογράφους του εξωτερικού, διότι «μετέδιδαν ανακριβείς πληροφορίες ως προπαγάνδα υπέρ της Ρωσίας», από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την 24η Φεβρουαρίου.

«Στα προβοκατόρικα άρθρα τους δημοσίευσαν παραπληροφόρηση για την κατάσταση στο μέτωπο και δυσφήμισαν τον ουκρανικό στρατό», ανέφερε η Υπηρεσία σε σημερινή (13/05) ανακοίνωση.

Η απαγόρευση εισόδου ισχύει αρχικά για τρία χρόνια, ωστόσο, σε μία περίπτωση, ένας Ολλανδός δημοσιογράφος απελάθηκε μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών μίας αποθήκης καυσίμων στην Οδησσό που επλήγη από ρουκέτες.

Η απαγόρευση επεκτάθηκε σε δέκα χρόνια, αφότου προσπάθησε να εισέλθει ξανά στη χώρα.

Από την έναρξη του πολέμου, οι αρχές έθεσαν αυστηρούς κανόνες για τη μετάδοση εικόνων πολιτικών και στρατιωτικών στόχων, οι οποίοι χτυπήθηκαν από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η λογοκρισία, βάσει του στρατιωτικού νόμου, απαγορεύει επίσης τις δημοσιογραφικές καλύψεις για κινήσεις και θέσεις του ουκρανικού στρατού.

Οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν, παράλληλα και κατηγορίες για κατασκοπεία εκτός από τις προαναφερθείσες παραβιάσεις.

Η Υπηρεσία γνωστοποίησε, επίσης, τη σύλληψη επικριτών της ουκρανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του δημοσιογράφου της Οδησσού, Γιούρι Τκάτσεφ.

Βρίσκεται προφυλακισμένος εδώ και σχεδόν δύο μήνες, για φερόμενη παράνομη κατοχή όπλων.