Την ώρα που εντείνεται η κρίση ανάμεσα στην Μόσχα και την Δύση με φόντο την Ουκρανία, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα πως το Σάββατο θα διεξαχθούν, υπό τη διεύθυνση του Βλαντίμιρ Πούτιν, ασκήσεις των ρωσικών στρατηγικών δυνάμεων, με την εκτόξευση βαλιστικών πυραύλων και πυραύλων cruise.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, «Στις 19 Φεβρουαρίου, υπό την διεύθυνση του ανωτάτου διοικητή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα οργανωθεί σχεδιασμένη άσκηση των δυνάμεων στρατηγικής αποτροπής», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Την ίδια ώρα, το Κίεβο και οι φιλορώσοι αντάρτες συνεχίζουν τις αλληλοκατηγορίες για κλιμάκωση της έντασης, την αύξηση των πληγμάτων με πυροβόλα και ολμοβόλα, εντείνοντας τους φόβους των δυτικών ότι η Ρωσία, που έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιωτικούς στα σύνορα της Ουκρανίας, μπορεί να εμπλακεί στον πόλεμο στο Ντονμπάς.

Φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησαν τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις πως προχώρησαν σήμερα σε άλλες δύο επιθέσεις με ολμοβόλα, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Η αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν συνολικά 29 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από μονάδες του ουκρανικού στρατού, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Χθες, πάντως ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να εξαπολύσει επίθεση στις θέσεις των ανταρτών ή βομβαρδισμό αμάχων και ότι «θα τηρήσει αυστηρά τις συμφωνίες του Μινσκ και τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Eικόνες από δορυφόρο ανατρέπουν τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου – υξημένες οι δυνάμεις στα σύνορα

Μάλιστα, οι τελευταίες δορυφορικές εικόνες που παρουσιάζονται από την αμερικανική υπηρεσία τεχνολογίας Maxar δείχνουν μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική δραστηριότητα από μέρους της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία, κάτι που δεν συνιστά βήμα αποκλιμάκωσης. 

Οι εικόνες τραβήχθηκαν στα μέσα του μήνα και δείχνουν την Ουκρανία περικυκλωμένη από τρεις πλευρές στα σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η δημιουργία υπαίθριου νοσοκομείου από τους Ρώσους, πίσω από την περιοχή εκπαίδευσης Osipovichi, στη βορειοδυτική Λευκορωσία.

Αν και αυτό θα μπορούσε να είναι εν μέρει θεμιτό σε περιοχή όπου έχουν αναπτυχθεί στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, θα μπορούσε επίσης να καταδεικνύει και προετοιμασία υπό τον φόβο αναμενόμενων απωλειών.

Στις εικόνες φαίνεται επίσης ότι πλήθος στρατευμάτων έχουν πλησιάσει επικίνδυνα κοντά τα σύνορα με την Ουκρανία.

Από τις φωτογραφίες, που έχουν κυκλοφορήσει, προβληματισμό πυροδοτεί και η δημιουργία στρατιωτικής πλωτής γέφυρας πάνω από τον ποταμό Πρίπιατ.

Όπως εκτιμούν αναλυτές, η γέφυρα στη δεξιά όχθη του ποταμού μπορεί να μαρτυρά την πρόθεση της Ρωσίας να μετακινήσει σημαντικό αριθμό στρατιωτικών οχημάτων. 

Σε άλλη εικόνα διακρίνεται ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο ή πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος στην περιοχή Brestsky, που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Αποκαλύπτεται, ακόμη, και μια μονάδα από 20 επιθετικά-αντιαρματικά ελικόπτερα 30 χλμ από τα σύνορα με την Ουκρανία.