Οι αρχές της Ουκρανίας ανακοίνωσαν χθες Κυριακή πως διέταξαν την εσπευσμένη απομάκρυνση παιδιών και των γονιών τους από κοινότητες της περιφέρειας Ντονέτσκ στα ανατολικά, κοντά σε περιοχές όπου η Ρωσίας λέει πως τα στρατεύματά της προελαύνουν τις τελευταίες ημέρες.

Μερικές ώρες νωρίτερα, η Μόσχα ανακοίνωνε πως κατέλαβε χωριό στην περιφέρεια ενώ, τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία ανακοίνωσε πως κατέλαβε αρκετές ακόμη κοινότητες, στην πλειονότητά τους μικρές.

«Ο εχθρός βομβαρδίζει καθημερινά πόλεις, χωριά και τα περίχωρά τους. Αποφασίστηκε έτσι να απομακρυνθούν εσπευσμένα παιδιά και οι γονείς τους, ή οι νόμιμοι κηδεμόνες τους», ανέφερε ο ουκρανός περιφερειάρχης του Ντονέτσκ Βαντίμ Φιλασκίν, παραθέτοντας κατάλογο κοινοτήτων σε τομείς όπου τα ρωσικά στρατεύματα κέρδισαν εδάφη τελευταία.

Ο κ. Φιλασκίν αναφέρθηκε στην πόλη Νοβοχρόντιβκα, περίπου 20 χιλιόμετρα από το χωριό Νοβοσέλιβκα Πέρσα, το οποίο ανακοίνωσε η Μόσχα πως κυρίευσε χθες.

«Συνολικά, πρέπει να απομακρύνουμε εσπευσμένα 744 παιδιά και τις οικογένειές τους από τέσσερις κοινότητες προς πιο ασφαλείς περιφέρειες της Ουκρανίας», συνόψισε ο περιφερειάρχης του Ντονέτσκ.

«Έδωσα οδηγίες να χρησιμοποιούνται μόνο οχήματα με θωράκιση για την απομάκρυνση των παιδιών», πρόσθεσε, επικαλούμενος τη χρήση από τον ρωσικό στρατό FPV drones (σ.σ. first person view στα αγγλικά, δηλ. drones που πιλοτάρονται εξ «όψεως πρώτου προσώπου», επιτρέπουν με άλλα λόγια στον χειριστή του τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος να το κατευθύνει σαν να επέβαινε σ’ αυτό).

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας», επέμεινε.

Ο περιφερειάρχης είχε ήδη καλέσει τους αμάχους να φύγουν από περιοχές κοντά στα μέτωπα τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας της κλιμάκωσης των ρωσικών βομβαρδισμών.

Καθώς ο πόλεμος διανύει την τρίτη χρονιά, ούτε η Μόσχα, ούτε το Κίεβο μοιάζουν να είναι σε θέση να σημειώσουν νίκες αποφασιστικής σημασίας, παρά τα πρόσφατα κέρδη των ρωσικών δυνάμεων.

Το 2022, η Ρωσία ανακοίνωσε την προσάρτηση της περιφέρειας Ντονέτσκ, καθώς και άλλων τριών ουκρανικών περιφερειών, στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας, παρότι οι δυνάμεις της δεν τις ελέγχουν εξ ολοκλήρου.

Τις διπλωματικές σχέσεις του με την Ουκρανία διέκοψε το Μάλι

Στο μεταξύ το Μαλί ανακοίνωσε χθες Κυριακή πως διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις του με την Ουκρανία, αφού ουκρανός αξιωματούχος «ομολόγησε», κατ’ αυτό, την «εμπλοκή» του Κιέβου στις βαριές ήττες που υπέστησαν στα τέλη Ιουλίου οι Ένοπλες Δυνάμεις του Μαλί (ΕΔΜα) και οι σύμμαχοί τους μισθοφόροι της ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας Βάγκνερ κατά τη διάρκεια μαχών με αυτονομιστές και τζιχαντιστές στο βόρειο τμήμα του κράτους του Σαχέλ.

Η μεταβατική κυβέρνηση του Μαλί προχωρά στη «διακοπή, με άμεση ισχύ, των διπλωματικών σχέσεων με την Ουκρανία», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο συνταγματάρχης Αμπντουλαγέ Μαϊγκά.

Η κυβέρνηση του Μαλί «πληροφορήθηκε, με βαθιά κατάπληξη, τις δηλώσεις (…) με τις οποίες ο Αντρίι Γιουσόφ, εκπρόσωπος της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, ομολόγησε την εμπλοκή της Ουκρανίας στην άνανδρη, προδοτική και βάρβαρη επίθεση ένοπλων τρομοκρατικών οργανώσεων που οδήγησε στον θάνατο στοιχείων των Δυνάμεων Άμυνας και Ασφάλειας (…) στην Τενζαουατέν και προκάλεσε υλικές ζημιές», τόνισε ο συνταγματάρχης Μαϊγκά στην ανακοίνωσή του.

«Το γεγονός ότι οι αντάρτες έλαβαν τις απαραίτητες πληροφορίες που τους επέτρεψαν να διεξαγάγουν επιτυχή επιχείρηση εναντίον των ρώσων εγκληματιών πολέμου παρατηρήθηκε ήδη από ολόκληρο τον κόσμο (…) Δεν θα αποκαλύψουμε λεπτομέρειες. Αλλά θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες όταν έρθει η ώρα», δήλωνε την περασμένη Δευτέρα ο κ. Γιουσόφ στην ουκρανική τηλεόραση. Το βίντεο αναπαρήγαγε ο ουκρανός πρεσβευτής στη Σενεγάλη.

Η κυβέρνηση του Μαλί θεωρεί πως οι ενέργειες του Κιέβου «παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία» του αφρικανικού κράτους, αποτελούν «ξένη επέμβαση» και «υποστήριξη στη διεθνή τρομοκρατία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο στρατός του Μαλί και ρώσοι σύμμαχοί του υπέστησαν στα τέλη Ιουλίου μια από τις πιο βαριές ήττες εδώ και χρόνια στις εχθροπραξίες στο βόρειο Μαλί, φέρονται να κατέγραψαν δεκάδες απώλειες σε μάχες με αυτονομιστές και σε επίθεση τζιχαντιστών.

Οι ήττες αυτές ήταν οι βαρύτερες που υπέστη ποτέ η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ στην Αφρική, εκτιμούν αναλυτές.

Διαβάστε ακόμη: