Η Ρωσία μεταφέρει στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας… ΗΠΑ και σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενισχύουν τις δυνάμεις τους στην Ανατολική Ευρώπη, σε απόσταση… βολής από τα σύνορα της Ρωσίας. Οι διαδοχικές διπλωματικές επαφές ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Μόσχα έχουν την ίδια και την αυτή κατάληξη: Το κενό! Άπαντες και από τα δύο στρατόπεδα, δηλώνουν σε όλους τους τόνους, ότι δεν επιθυμούν τον πόλεμο και ότι επιδιώκουν με κάθε τρόπο την ειρήνη.

Τι ακριβώς συμβαίνει στην Ουκρανία; Όλα τα στοιχεία παραπέμπουν στην προετοιμασία πολέμου. Από τη μία η Ρωσία μεταφέρει στρατό και στήνει νοσοκομεία στην περιοχή και από την άλλη, οι δυτικές δυνάμεις απειλούν με αντίποινα σε περίπτωση εισβολής και έχουν στρέψει τους κατασκοπευτικούς τους δορυφόρους στα στρατόπεδα που στήνουν οι Ρώσοι, καταγράφοντας κινήσεις και δυνάμεις.

Τις τελευταίες ώρες διέρρευσαν φωτογραφίες από δορυφόρο με τη διάταξη των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας. Η Δύση «σκανάρει» καθημερινά τις κινήσεις του Κρεμλίνου και μέσω των πληροφοριών που συγκεντρώνονται, ενισχύεται η εκτίμηση του αμερικανικού Πενταγώνου ότι μέσα στον Φεβρουάριο επίκειται ρωσική εισβολή στα εδάφη της Ουκρανίας.

Οι δορυφορικές εικόνες που διέρρευσαν αφορούν τοποθεσίες του ρωσικού στρατού τόσο στη δυτική Ρωσία, όσο και στη Λευκορωσία, αλλά και την Κριμαία. Τα τελευταία 24ωρα, έξι πλοία του ρωσικού στόλου μετέφεραν τουλάχιστον 60 τανκς, συνοδεία 1.500 στρατιωτών, μέσω της Μεσογείου στην π-περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τις δυνάμεις τους. Σύμφωνα με αναφορές του Ουκρανού πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη, πάνω από 130.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία κοντά στα σύνορά τους.

Όπως αναφέρει η σχετική έκθεση, τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται σε διάφορα σημεία, σε απόσταση από 150 έως και λίγα μίλια κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας. Οι δορυφορικές φωτογραφίες που διέρρευσαν, αφορούν τις δραστηριότητες του ρωσικού στρατού τα τελευταία 24ωρα. Η Maxar Technologies κάνει λόγο για «αυξημένη κινητικότητα των Ρώσων τις δύο τελευταίες εβδομάδες».

Η σύγκριση μεταξύ του Σεπτεμβρίου του 2021 και του Φεβρουαρίου του 2022 αποτυπώνει χαρακτηριστικά τις διαφοροποιήσεις. Η εικόνα που ακολουθεί είναι από το καμπ του Novoozernoe στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα, έχει διπλασιαστεί ο χώρος του στρατοπέδου και έχουν στηθεί νέα σπίτια και εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με τις αναφορές, στο συγκεκριμένο στρατόπεδο διεξάγονται σε καθημερινή βάση γυμνάσια, ενώ η κινητικότητα βαριών οχημάτων είναι μεγάλη.

Η φωτογραφία που ακολουθεί είναι από την περιοχή Persianovsky στη Ρωσία, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα. Διακρίνονται κρατήρες από δοκιμές όπλων και κτίρια μέσα στο χιόνι. Ανάλογες εγκαταστάσεις και στοιχεία, προκύπτουν και από το Pogonovo, μία περιοχή σε απόσταση 220 χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Άλλη δορυφορική εικόνα αφορά την περιοχή Osipovichi, η οποία βρίσκεται στην κεντρική Λευκορωσία. Στην εικόνα διακρίνονται συστοιχίες βαλλιστικών πυραύλων και μονάδες υποστήριξης.  Πρόκειται για συστήματα που μπορούν να πλήξουν στόχους σε ικανές αποστάσεις, ενώ διαθέτουν τη δυνατότητα άμεσης μεταφοράς σε οποιοδήποτε σημείο κρίνει η κεντρική διοίκηση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων αναλυτών, η Ρωσία διαθέτει σε διάφορα σημεία κοντά στα ουκρανικά σύνορα τουλάχιστον 74 με 76 ειδικά τάγματα, τα οποία απαρτίζονται από 1.000 άρτια εκπαιδευμένους κομάντο το καθένα.

Οι ίδιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 48 συστοιχίες βαλλιστικών πυραύλων σε διάφορες τοποθεσίες στη Λευκορωσία και εντός της Ρωσίας.

Χαρακτηριστικός είναι ο χάρτης που παρουσίασε το CNN:

Οι ΗΠΑ επιμένουν  στην πιθανότητα εισβολής

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν στη ρητορική τους και υποστηρίζουν ότι η Ρωσία θα κινηθεί επιθετικά, πραγματοποιώντας εισβολή σε ουκρανικά εδάφη. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιος ότι το Κρεμλίνο θα ανάψει το πράσινο φως για στρατιωτικές επιχειρήσεις, αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει το επίπεδο των επιχειρήσεων που σύμφωνα με τις πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών, θα αναπτυχθούν.

Οι διπλωματικές επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει σε κάποια συμφωνία για αποκλιμάκωση, ενώ η Ουάσινγκτον απέρριψε σχεδόν ασυζητητί τις τελευταίες ρωσικές προτάσεις, απαιτώντας από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τις περιοχές που έχουν αναπτυχθεί κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Ο δε Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Δύση δεν αντιλαμβάνεται τα ρωσικά αιτήματα, απορρίπτοντας για μία ακόμη φορά το σενάριο των στρατιωτικών επιχειρήσεων και κατηγορώντας την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, ότι επιχειρούν να σύρουν τη Ρωσία σε πόλεμο.

Στόλτενμπεργκ: Αμυντικές οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ

«Οι αναπτύξεις μας είναι αμυντικές και αναλογικές και στέλνουν το σαφές μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους» αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την απόφαση των ΗΠΑ να αναπτύξουν πρόσθετες δυνάμεις λόγω της κρίσης Ουκρανίας-Ρωσίας.

«Χαιρετίζω την απόφαση των ΗΠΑ να αναπτύξουν πρόσθετες δυνάμεις στη Γερμανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, ενισχύοντας περαιτέρω τη συλλογική αποτροπή και άμυνα του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα της δέσμευσης των ΗΠΑ και έρχεται πέρα από άλλες πρόσφατες συνεισφορές των ΗΠΑ στην κοινή μας ασφάλεια – συμπεριλαμβανομένων 8.500 στρατιωτών σε υψηλή ετοιμότητα για τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και την ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο» αναφέρει ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Προσθέτει ότι «άλλοι Σύμμαχοι συνεισφέρουν επίσης με πρόσθετες δυνάμεις στο ΝΑΤΟ από εδάφους, από αέρος και από θαλάσσης. Αυξήσαμε την ετοιμότητα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και εξετάζουμε την ανάπτυξη πρόσθετων ομάδων μάχης στο νοτιοανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Οι αναπτύξεις μας είναι αμυντικές και αναλογικές και στέλνουν το σαφές μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους».

«Καθώς αντιμετωπίζουμε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφάλειας, η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη συνεχίζουν να είναι ενωμένες στο ΝΑΤΟ, αποφασισμένες να διατηρήσουν τη συλλογική μας αποτροπή και άμυνα ισχυρή» καταλήγει ο ΓΓ της Συμμαχίας.