Ο Τσέχος εφευρέτης Otto Wichterle τιμάται σήμερα με google doodle. Η Google με αυτόν τον τρόπο γιορτάζει τα 108 χρόνια από την γέννηση του εφευρέτη των μαλακών φακών επαφής.

Ο Otto Wichterle, ο οποίος τιμάται σήμερα με google doodle, γεννήθηκε σαν σήμερα το 1913 στην Τσεχία.

Ο Otto Wichterle τιμάται σήμερα με google doodle

Ως λάτρης της επιστήμης από τα νεανικά του χρόνια, πήρε το διδακτορικό του στην οργανική χημεία το 1936 από το Ινστιτούτο Χημικής Τεχνολογίας της Πράγας (ICT), όπου και δίδαξε. Παράλληλα, ανέπτυσσε ένα απορροφητικό και διαφανές τζελ, για εμφυτεύματα στα μάτια.

Εξαιτίας πολιτικών αναταραχών έφυγε από το πανεπιστήμιο και συνέχισε να δουλεύει στο σπίτι την ιδέα του.

Το 1952 διορίστηκε Κοσμήτορας του Ινστιτούτου Χημικής Τεχνολογίας στην Πράγα και λίγο αργότερα πρόεδρος της Τσεχοσλοβακικής Ακαδημίας Επιστημών.

Το 1961, ο Wichterle ο οποίος ο ίδιος φορούσε γυαλιά, παρήγαγε τους πρώτους μαλακούς φακούς επαφής χρησιμοποιώντας υλικά που είχε στο σπίτι του, μεταξύ των οποίων ένα παιδικό παιχνίδι, ελαφριά μπαταρία ποδηλάτου, μοτέρ από φωνογράφο και σπιτικούς γυάλινους σωλήνες και καλούπια.

Όλα τα καλούπια και οι γυάλινες σωλήνες που χρειάζονταν για να περάσει το μονομερές κατασκευάστηκαν επίσης μεμονωμένα από τον ίδιο.

Λίγες μέρες αργότερα, ολοκλήρωσε την αίτησή του για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και παρήγαγε πάνω από 100 φακούς με αυτόν τον τρόπο. Κατασκεύασε πολλά νέα πρωτότυπα μηχανήματα χρησιμοποιώντας τα ίδια παιδικά σετ, με αυξανόμενους αριθμούς ατράκτων που απαιτούσαν ισχυρότερο κινητήρα από το γραμμόφωνό του.

Με αυτές τις στοιχειώδεις συσκευές, τους πρώτους τέσσερις μήνες του 1962 κατασκεύασε 5.500 μαλακούς φακούς.

Κάτοχος αμέτρητων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και ερευνητής για όλη του τη ζωή, ο Wichterle εξελέγη ως ο πρώτος πρόεδρος της Ακαδημίας της Τσεχίας, έπειτα από την ίδρυση της χώρας το 1993.

Αν και είναι γνωστός για τους φακούς επαφής, οι εφευρέσεις του Wichterle, τον οποίο η Google τιμά σήμερα με doodle, επίσης έθεσαν τα θεμέλια για σύγχρονες ιατρικές τεχνολογίες, όπως τα «έξυπνα» βιοϋλικά που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση ανθρώπινων συνδετικών ιστών.

Αυτήν τη στιγμή, εκτιμάται ότι πάνω από 140 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως χρησιμοποιούν φακούς επαφής.