Ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Ορχάν Παμούκ, προειδοποίησε σε άρθρο γνώμης στον Guardian ότι η φυλάκιση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, σηματοδοτεί την κατάρρευση ό,τι έχει απομείνει από τη δημοκρατία στην Τουρκία.

Ο Ορχάν Παμούκ περιέγραψε μια άνευ προηγουμένου καταστολή της ασφάλειας στην Κωνσταντινούπολη μετά τη σύλληψη του İmamoğlu, κύριου πολιτικού αντιπάλου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με κατηγορίες για διαφθορά και τρομοκρατία, τις οποίες ο συγγραφέας χαρακτήρισε πολιτικά υποκινούμενες.

«Η δημοκρατία της Τουρκίας παλεύει για τη ζωή της» έγραψε ο Παμούκ, προσθέτοντας ότι οι κατηγορίες ήρθαν λίγες ημέρες πριν ο Εκρέμ Ιμάμογλου αναμενόταν να ανακηρυχθεί υποψήφιος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο μυθιστοριογράφος, ο οποίος κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2006, δήλωσε ότι δεν έχει δει τέτοιο επίπεδο κυβερνητικής καταστολής στις πέντε δεκαετίες που ζει στην Κωνσταντινούπολη, αναφέροντας το κλείσιμο σταθμών του μετρό, απαγορεύσεις διαδηλώσεων και έντονη αστυνομική παρουσία στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ορχάν Παμούκ προειδοποίησε επίσης για την «καταναγκαστική ομοιομορφία» που έχει επιβάλει το τουρκικό κράτος την τελευταία δεκαετία, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει την Τουρκία σε μια «εκλογική δημοκρατία» χωρίς πραγματικές ελευθερίες λόγου ή διαφωνίας.

Κάνοντας παραλληλισμούς με τη φυλάκιση του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 1998, ο Παμούκ πρότεινε ότι ο πρόεδρος μπορεί να επαναλάβει την ιστορία χρησιμοποιώντας τη φυλάκιση για να φιμώσει έναν δημοφιλή πολιτικό αμφισβητία, μια κίνηση που θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ αυξάνοντας τη δημόσια υποστήριξη του Ιμάμογλου.

«Τώρα, με τη σύλληψη του πιο δημοφιλούς πολιτικού της χώρας -του υποψηφίου που θα κέρδιζε την πλειοψηφία των ψήφων στον επόμενο γύρο των εθνικών εκλογών- ακόμη και αυτή η περιορισμένη μορφή δημοκρατίας φτάνει στο τέλος της. Αυτό είναι απαράδεκτο και θλιβερό, και γι’ αυτό όλο και περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν στις τελευταίες διαδηλώσεις. Προς το παρόν, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί στη συνέχεια» καταλήγει στο άρθρο γνώμης του ο βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας.

Διαβάστε ακόμη: