Με την είδηση του θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου να συγκλονίζει τον καθολικό και ευρύτερα τον χριστιανικό κόσμο, η χώρα μας θυμάται δύο ιστορικές επισκέψεις του που άφησαν ανεξίτηλο αποτύπωμα. Το 2016 και το 2021, ο Πάπας επισκέφθηκε τη χώρα μας, μεταφέροντας μηνύματα ειρήνης, ανθρωπιάς, ταπεινότητας και ευγνωμοσύνης.
2016: Η πρώτη επίσκεψη – Η Μυτιλήνη και το δράμα των προσφύγων
Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Μυτιλήνη το 2016 πραγματοποιήθηκε μέσα στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης. Βρέθηκε στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και απηύθυνε έντονο ανθρωπιστικό κάλεσμα, καταγγέλλοντας ανοιχτά την αδιαφορία μέρους της Ευρώπης.
«Πρέπει με πικρία να παραδεχτούμε ότι αυτή η χώρα βρίσκεται σε δυσκολία και στην Ευρώπη υπάρχουν αυτοί που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σαν να μην τους αφορά. Είναι τραγικό. Ο σεβασμός των ανθρώπων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να διαφυλάσσεται και η αξιοπρέπεια του καθενός να τίθεται πάνω από όλα».
Ο λόγος του, γεμάτος ευγνωμοσύνη προς τον τοπικό πληθυσμό και τις αρχές της Λέσβου, άγγιξε τις καρδιές όλων:
«Ευχαριστώ από καρδιάς τον τοπικό πληθυσμό για τις πολλές θυσίες που έκανε. Και τις τοπικές αρχές. Ευχαριστώ για όλα όσα κάνατε».
2021: Η επιστροφή στη Λέσβο και το ηχηρό μήνυμα
Πέντε χρόνια αργότερα, το 2021, ο Πάπας επέστρεψε στο νησί για να διαπιστώσει ότι ελάχιστα είχαν αλλάξει. Από το Καρά Τεπέ, μίλησε για τους φράχτες που υψώνονται, την έλλειψη ανθρωπιάς και το ναυάγιο των αξιών.
«Είναι θλιβερό να ακούς τη δέσμευση κοινών πόρων για να χτιστούν τείχη. Ζούμε στην εποχή των συρματοπλεγμάτων. Δεν βελτιώνουν τη συμβίωση υψώνοντας φράχτες… Ας κοιτάξουμε τα πρόσωπα των νεκρών παιδιών και ας βρούμε το θάρρος να ντραπούμε. Η Μεσόγειος έχει γίνει ένα μεγάλο νεκροταφείο χωρίς ταφόπλακες. Η πίστη απαιτεί συμπόνια και ευσπλαχνία».
Αθήνα: Λιτότητα, συμβολισμοί και μηνύματα από καρδιάς
Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα το 2021, ο Πάπας Φραγκίσκος αρνήθηκε πολυτελή αυτοκίνητα και ξενοδοχεία, επιλέγοντας να μετακινείται με ένα ταπεινό Fiat 500 και να διαμείνει στην αποστολική μονή της Αγίας Έδρας στο Ψυχικό.
Στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τέλεσε Θεία Λειτουργία, παρόντων εκατοντάδων καθολικών από όλη την Ελλάδα, λέγοντας στα ελληνικά το «Πιστεύω». Με την ομιλία του, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη για πνευματική μεταστροφή και εσωτερική ανανέωση:
«Έρημος και μεταστροφή: πάνω σ’ αυτό επιμένει το σημερινό Ευαγγέλιο, και αυτή η μεγάλη επιμονή μας δίνει να καταλάβουμε ότι αυτά τα λόγια μας αφορούν άμεσα. Ας τα δεχτούμε και τα δύο».
Συγκινητικές στιγμές και οικουμενικά μηνύματα
Στον Καθολικό Ναό του Αγίου Διονυσίου, ο Πάπας Φραγκίσκος ανέδειξε τον πολιτισμικό πλούτο της Ελλάδας:
«Χαίρομαι που σας συναντώ σε έναν τόπο που είναι δώρο, κληρονομιά της ανθρωπότητος… Χωρίς την ποίηση, τα γράμματα, τη φιλοσοφία και την τέχνη, που εξελίχθηκαν εδώ, δεν θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε τόσες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης».
Στην Ακρόπολη, το παγκόσμιο σύμβολο δημοκρατίας και πολιτισμού, η παρουσία του είχε ιδιαίτερο βάρος, ενώ στην τελευταία του ημέρα στην Ελλάδα, η υποδοχή από τα παιδιά του σχολείου του «Αγίου Διονυσίου» στο Μαρούσι, με ελληνικές σημαίες και το μότο «Ας είμαστε ανοιχτοί στις εκπλήξεις του Θεού», προσέφερε συγκίνηση.
«Μην είστε χριστιανοί του καναπέ», τους παρότρυνε. «Βρείτε το θάρρος να προχωρήσετε και να ρισκάρετε, όχι όμως μόνοι σας, αλλά μαζί με όλους τους άλλους».
Διαβάστε ακόμη:
- Πέθανε ο Πάπας Φραγκίσκος – Σε πένθος η Καθολική Εκκλησία
- Κυριάκος Μητσοτάκης για 21η Απριλίου: «Η ιστορική μνήμη γίνεται ώριμη δύναμη»
- Άρης Μουγκοπέτρος: Υπέστη σοβαρό τραυματισμό από έκρηξη κροτίδας
- Προαστιακός Δυτικής Αττικής: Έως τις Αρχές του 2027 σε λειτουργία – Ποιους σταθμούς θα περιλαμβάνει