Ο συνιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, μπορεί να είναι αυτή τη στιγμή ο 5ος πλουσιότερος άνθρωπος της γης, με περιουσία 113,5 δισ. δολαρίων, όμως όπως όλοι, έπρεπε να ξεκινήσει από κάπου.

Το 1974, σε ηλικία 18 ετών, ως φοιτητής στο Χάρβαρντ ακόμα, συνέταξε ένα βιογραφικό που όπως παραδέχεται σήμερα και ο ίδιος, ήταν μάλλον κακό.

«Είτε αποφοιτήσατε πρόσφατα ή παρατήσατε το κολλέγιο, είμαι αρκετά σίγουρος ότι το βιογραφικό σας είναι πολύ καλύτερο από ό,τι ήταν το δικό μου πριν από 48 χρόνια», έγραψε ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος στο LinkedIn.

 

Η αλήθεια είναι ότι το έγγραφο, που είναι γραμμένο σε γραφομηχανή, μοιάζει περισσότερο με έκθεση, παρά με βιογραφικό.

Γράφτηκε έναν χρόνο πριν ο Gates παρατήσει το Χάρβαρντ για να ιδρύσει την Microsoft, όμως περιλαμβάνει κιόλας κάποια εντυπωσιακά επιτεύγματα: Είχε ήδη μάθει μερικές γλώσσες προγραμματισμού και είχε εργασιακή εμπειρία.

Υπάρχουν όμως και τέσσερα προφανή λάθη.

1.       Ο Gates έγραψε το ύψος, το βάρος και τα εξαρτώμενα μέλη του.

Εάν ένας υπεύθυνος προσλήψεων διάβαζε σήμερα ένα τέτοιο βιογραφικό, πιθανότατα θα ξεσπούσε σε γέλια.  «Οι προσωπικές πληροφορίες κάνουν τους πάντες να γελούν», λέει στο CNBC η Stacie Haller, ειδικός σταδιοδρομίας στο ResumeBuilder.com. «Έχει ακόμη και τον αριθμό του κοιτώνα του».

Ακόμα και τότε, δεν συνηθιζόταν να γράφει κανείς το ύψος και το βάρος του σε ένα βιογραφικό.  Τέτοιες προσωπικές πληροφορίες είναι καλύτερο να μένουν εκτός του CV.

2.       Συμπεριέλαβε τον προηγούμενο μισθό του.

Έγραψε ότι ο προηγούμενος μισθός του ήταν 12.000 δολάρια τον χρόνο και στον «επιθυμητό μισθό» συμπλήρωσε «ανοικτός».

Οι ειδικοί συστήνουν αυτές οι οικονομικές λεπτομέρειες να μην αναγράφονται σε ένα βιογραφικό. Όμως, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για δουλειά, κανείς θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να μιλήσει για τα οικονομικά.

3.       Χρησιμοποίησε κακό format.

Αυτό το στυλ γραφής, με τις παραγράφους, είναι κουραστικό για τον αναγνώστη, καθώς τον δυσκολεύει να βρει γρήγορα τις σημαντικές πληροφορίες.

Σήμερα, οι υπεύθυνοι προσλήψεων αφιερώνουν ελάχιστο χρόνο σε κάθε βιογραφικό. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αποφασίζουν εάν θα εξετάσουν περαιτέρω ή θα «πετάξουν» ένα  CV μέσα σε 7,4 δευτερόλεπτα. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό το format να διευκολύνει τη γρήγορη πρόσβαση στις πληροφορίες.

Οι ειδικοί συστήνουν να χρησιμοποιείτε bullet points και να γράφετε τις προηγούμενες θέσεις εργασίας σας μαζί με τις χρονολογίες τους.

4.       Δεν χρησιμοποίησε πειστική φρασεολογία.

Υπάρχει ασάφεια στον τρόπο με τον οποίο περιέγραψε τη δουλειά που έκανε στην TRW Systems Group από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 1973. Ο Gates ανέφερε ότι ως προγραμματιστής συστημάτων «συμμετείχε στον σχεδιασμό αρχείο και τις τροποποιήσεις στο λειτουργικό σύστημα». Η λέξη «συμμετείχα» θεωρείται αρκετά γενική και χωρίς νόημα, με τους ειδικούς να συστήνουν τη χρήση πιο ισχυρής φρασεολογίας, όπως «οργάνωσα», «ανέθεσα», «διηύθυνα», «καθοδήγησα» κτλ.