Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ είναι υψηλά και ασταθή, τα σπίτια εξακολουθούν να είναι ακριβά και ο πληθωρισμός δεν είναι υπό έλεγχο, αλλά, ακόμα κι έτσι, οι κατασκευαστές κατοικιών της χώρας αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα για την επιχείρησή τους.

Ο μηνιαίος δείκτης εμπιστοσύνης των κατασκευαστών στην αγορά νεόδμητων μονοκατοικιών αυξήθηκε τον Μάρτιο, παρόλο που οι αναλυτές περίμεναν πτώση. Ο δείκτης National Association of Home Builders/Wells Fargo Housing Market Index αυξήθηκε δύο μονάδες στις 44. Σημειώνεται ότι οτιδήποτε πάνω από 50 θεωρείται θετικό.

Τρίτη συνεχόμενη μηνιαία αύξηση στον δείκτη

Είναι η τρίτη συνεχόμενη μηνιαία αύξηση στο συναίσθημα των κατασκευαστών.

Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 79 μονάδες τον Μάρτιο του περασμένου έτους, όταν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων ήταν σημαντικά χαμηλότερα.

«Ακόμη και καθώς οι κατασκευαστές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν επίμονα υψηλά κόστη κατασκευής και διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού υλικών, συνεχίζουν να αναφέρουν ισχυρή περιορισμένη ζήτηση καθώς οι αγοραστές περιμένουν πτώση των επιτοκίων και στρέφονται περισσότερο στη νέα εγχώρια αγορά λόγω έλλειψης υπαρχόντων απόθεμα», δήλωσε η πρόεδρος του NAHB, Alicia Huey, κατασκευαστής κατοικιών από το Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα, σε μια σχετική ανακοίνωση.

«Αλλά δεδομένων των πρόσφατων ανησυχιών για αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα και της αστάθειας των επιτοκίων, οι κατασκευαστές είναι εξαιρετικά αβέβαιοι για τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προοπτικές».

Ειδικότερα πό τις τρεις συνιστώσες του δείκτη, οι τρέχουσες συνθήκες πωλήσεων αυξήθηκαν δύο μονάδες στις 49 και η κίνηση των αγοραστών αυξήθηκε τρεις μονάδες στις 31.

Οι προσδοκίες για τις πωλήσεις τους επόμενους έξι μήνες, ωστόσο, μειώθηκαν κατά μία μονάδα στις 47.

«Ενώ το στρες του χρηματοπιστωτικού συστήματος έχει πρόσφατα μειώσει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, γεγονός που θα βοηθήσει τη ζήτηση κατοικιών τις επόμενες εβδομάδες, το κόστος και η διαθεσιμότητα του αποθέματος κατοικιών παραμένει κρίσιμος περιορισμός για τους υποψήφιους αγοραστές κατοικιών», δήλωσε ο Robert Dietz, επικεφαλής οικονομολόγος της NAHB.

Η Lennar, δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής κατοικιών της χώρας, ανακοίνωσε τριμηνιαία κέρδη την Τρίτη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Ο πρόεδρος της Lennar, Stuart Miller, σημείωσε στην ανακοίνωση: «Οι αγοραστές κατοικιών εξετάζουν την πιθανότητα το σημερινό περιβάλλον επιτοκίων να είναι το νέο φυσιολογικό. Αντίστοιχα, η αγορά κατοικίας συνεχίζει να αλλάζει καθώς η αυξανόμενη δημιουργία νοικοκυριών και οικογένειας συνέχισε να οδηγεί τη ζήτηση έναντι μιας χρόνιας έλλειψης προσφοράς.»

Και η κατάσταση της προσφοράς μπορεί επίσης να είναι άλλο ένα θύμα του τραπεζικού στρες.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της NAHB σημείωσε ότι το 40% των κατασκευαστών στην έρευνα για το συναίσθημα του Μαρτίου χαρακτηρίζει επί του παρόντος τη διαθεσιμότητα της παρτίδας ως «κακή».

Διαβάστε περισσότερα