Συνεδρίαση αυξημένης μεταβλητότητας σε μικρό εύρος διακύμανσης για τον Γενικό Δείκτη με οριακή μεταβολή στο τέλος της συνεδρίασης. Μεικτές τάσεις είχαμε στις τραπεζικές μετοχές με την Eurobank να υποχωρεί για δεύτερη κατά σειρά και τα υπόλοιπα blue chips να έχουν μεικτές τάσεις. Οδεύουμε προς το τέλος του έτους και οι κινήσεις των εγχώριων και ξένων επενδυτών γίνονται για να διαμορφωθούν οι κερδοφορίες και τα χαρτοφυλάκια ενόψει της νέας χρονιάς. Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ των 2090 (υψηλό ημέρας) και τις 2.077 μονάδες (χαμηλό ημέρας) κατευθυνόμενος κυρίως από τα μη τραπεζικα blue chips και τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Η πορεία της συνεδρίασης
Αν και ξεκίνησε με οριακή άνοδο ο Γ.Δ , πέρασε ξανά πτωτικός λόγω αποκόμισης κερδών από τις τραπεζικές μετοχές και τα υπόλοιπα blue chips. Χρειάζεται να προσθέσουμε μία ακόμη παράμετρο που είναι η τριπλή λήξη των παραγώγων την Παρασκευή που συντηρεί την μεταβλητότητα. Επίσης την Παρασκευή έχουμε και αρκετές αναδιαρθρωσεις δεικτών οι οποίες θα επηρεάσουν συγκεκριμένα blue chips.
Από τη μέση της συνεδρίασης και μετά εμφανίστηκαν αρκετοί αγοραστές και σε τράπεζες και σε μη τραπεζικά blue chips με αποτέλεσμα ο Γ. Δ. να φτάσει στα υψηλά ημέρας στις 2.090 μονάδες και από εκεί και πέρα είχε οριακές μεταβολές.
Και πάλι πτώση στη Eurobank με αυξημένες συναλλαγές. Θετικές ΕΤΕ και Alpha Bank. Εκτός διαπραγμάτευσης η Πειραιώς λόγω συγχώνευσης τράπεζας με όμιλο.
Στην λήξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 2.083,49 μονάδες με οριακή υποχώρηση 0,14% λόγω των αντίρροπων τάσεων στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Η αξία συναλλαγών ήταν διαμορφώθηκε στα 260 εκατ. ευρώ με την μετοχή της Eurobank να κάνει και πάλι μεγάλες συναλλαγές (περιπου 75 εκατ. ευρώ). Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 59 έκλεισαν ανοδικά και οι 61 πτωτικά.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,16% με τις τραπεζικές μετοχές και ειδικά τη Eurobank να πιέζουν την αγορά. Καλύτερη η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με οριακή υποχώρηση του δείκτη FTSE Mid Cap. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,4% με την Eurobank να πιέζεται (-2%) λιγότερο όμως σε σχέση με την Τρίτη. Aνοδικά κινήθηκαν η ΕΤΕ και Alpha Bank ενώ η μετοχή της Πειραιώς ήταν εκτός διαπραγμάτευσης λόγω επικειμενης συγχώνευσης τράπεζας και ομίλου.
Aπό τα μη τραπεζικά blue chips, η Metlen αντέδρασε έντονα ξεπερνώντας και πάλι τα 42 ευρω , συνεχίζει ανοδικά η μετοχή του Τιτάνα λόγω των ιστορικά υψηλών αποτελεσμάτων που αναμένεται να ανακοινώσει, οριακή άνοδο είχαμε στην Motor Oil που ξεπέρασε τα 30 ευρώ , στο ΔΑΑ, στη Lamda Development , στον ΑΔΜΗΕ.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ξεχώρισαν ανοδικά η Performance, η AVAX (ισχυρή άνοδος) , η ΕΛΧΑ (υψηλά), η Lavipharm, η Unibios, η Q&R που προχωρά σε α.μ.κ, η Λάμψα (ιστορικά υψηλά), η NOVAL, η Μοτοδυναμική κά.
Ευρωπαικές αγορές : Ολοκλήρωσαν την μίνι διόρθωση και επέστρεψαν ανοδικά εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ
Η ΕΚΤ δείχνει ότι θα αποφασίσει την μη μείωση των επιτοκίων αλλά οι επενδυτές θεωρούν ότι μετά τις κινήσεις της αμερικανικής FED μπορεί να έχουμε κάποια έκπληξη. Όμως το βασικότερο που επιθυμούν από τις αυριανές δηλώσεις της κας Λαγκάρντ είναι να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας για το 2026 , σε ότι αφορά τον πληθωρισμό, τα επιτόκια , την ανάπτυξη και τους ευρύτερους γεωπολιτικούς κινδύνους. Οι αμερικανικοί δείκτες ξεκίνησαν με μεικτές τάσεις λογω εταιρικών αποτελεσμάτων, επενδυτικών τάσεων και προσδοκιών. Ήπιες ρευστοποιήσεις στους τεχνολογικούς δείκτες και άνοδο στον Dow Jones κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης.
Διαβάστε ακόμη:
-
Το Άστρο της Βηθλεέμ δεν είναι μύθος: Τι υποστηρίζει επιστήμονας της NASA, ποια είναι η εξήγηση
-
Στο 2,8% «τσίμπησε» ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο – Στο 2,1% στην Ευρωζώνη
-
Επίδομα παιδιού Α21: Νωρίτερα η πληρωμή της έκτης δόσης πριν τα Χριστούγεννα
-
Πώς θα διοχετευθούν τα 17,8 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία το 2026