Οι αμερικανικές μετοχές μεταβλήθηκαν ελάχιστα την Παρασκευή, καθώς η Wall Street έμοιαζε να κλείσει μια νικηφόρα χρονιά με υψηλό επίπεδο και πιθανώς ένα νέο ορόσημο.

Ο S&P 500 διαπραγματεύτηκε κοντά στην γραμμή μη μεταβολής, ενώ ο Dow Jones Industrial Average πρόσθεσε 40 μονάδες. Ο Nasdaq Composite διαπραγματεύεται επίσης αμετάβλητος.

Ο S&P 500 εισήλθε στην τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του 2023 λιγότερο από 0,5% από ένα νέο υψηλό ρεκόρ, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως θαυμαστικό σε ένα ράλι που έχει αποκτήσει δύναμη τους τελευταίους μήνες του έτους.

Ο S&P 500 ενισχύεται κατά 24,6% το 2023, με τον Dow να σημειώνει άνοδο 13,8%. Ο Nasdaq Composite έχει πρωτοστατήσει με άνοδο 44,2% σε ετήσια βάση — με ρυθμό για τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 2003.

Όλοι οι κύριοι μέσοι όροι είναι επίσης σε καλό δρόμο για να σημειώσουν την ένατη συνεχόμενη νικητήρια εβδομάδα, με τον S&P να σημειώνει άνοδο 0,7%. Αυτό θα σήμαινε τη μεγαλύτερη έκταση εβδομαδιαίων κερδών από το 2004.

Ο Dow και ο Nasdaq ενισχύονται κατά 1% και 0,7%, αντίστοιχα, και βρίσκονται σε ρυθμό για να ολοκληρώσουν τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία σερί νικών τους από το 2019.

Το αφήγημα κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2023 ήταν ο ενθουσιασμός γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη που τροφοδοτούσε μεγάλα κέρδη για τις μετοχές “Magnificent 7” όπως η Nvidia και η Microsoft, οι οποίες ενίσχυσαν τους δείκτες ακόμη και όταν η μέση μετοχή δυσκολευόταν εν μέσω αυξανόμενων επιτοκίων και τροφοδότησε την υπεραπόδοση της υψηλής τεχνολογίας του δείκτη Nasdaq.

Όμως, καθώς η Federal Reserve σηματοδοτεί ότι είναι πιθανό να γίνει με αυξήσεις επιτοκίων και θα μπορούσε ακόμη και να μειώσει τα επιτόκια πολλές φορές το επόμενο έτος, η απόδοση του 10ετούς Treasury εκτινάχθηκε από πάνω από 5% στα τέλη Οκτωβρίου σε λιγότερο από 3,9% την Πέμπτη. Οι επενδυτές έχουν επίσης αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για μια πιθανή «ήπια προσγείωση» όπου η οικονομία των ΗΠΑ αποφεύγει την ύφεση.

Ως αποτέλεσμα, το ράλι της αγοράς διευρύνθηκε το τέταρτο τρίμηνο, με τον βιομηχανικό Dow να σημειώνει ήδη μια σειρά από υψηλά ρεκόρ αυτόν τον μήνα.

Ο μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 σημειώνει άνοδο σχεδόν 14% τον Δεκέμβριο, σε τροχιά για τον καλύτερο μήνα του από τον Νοέμβριο του 2020.

Διαβάστε ακόμη: