Απόφαση που σε μεγάλο βαθμό είχε προαναγγελθεί, αλλά δεν παύει να έχει τη σημασία της καθώς έρχεται από μια χώρα με ειδικό βάρος στην ΕΕ και παραδοσιακά στενή σύμμαχο του Ισραήλ, είναι αυτή του Εμανουέλ Μακρόν που είπε ότι τον Σεπτέμβριο θα ανακοινώσει από τα Ηνωμένα Έθνη την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Ενώ όμως έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την παλαιστινιακή πλευρά, αλλά και την Ισπανία, το ίδιο το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έσπευσαν να στήσουν «τείχος» και να προειδοποιήσουν για τις συνέπειες από την αναγνώριση στην οποία θα προχωρήσει το Παρίσι.

Οργή στο Ισραήλ

Η κίνηση του Παρισιού ισοδυναμεί με επιβράβευση της τρομοκρατίας, τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου που καταδίκασε την απόφαση.

«Μια τέτοια κίνηση ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας ενός ακόμη εντολοδόχου του Ιράν, όπως ακριβώς έγινε η Γάζα», αναφέρει ο Νετανιάχου στο Χ που ισχυρίζεται ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα αποτελούσε ορμητήριο για [ενν. επιθέσεις με στόχο] τον αφανισμό του Ισραήλ – όχι για να ζήσει ειρηνικά δίπλα του».

«Παράλογη και διόλου σοβαρή» είναι η απόφαση του Μακρόν, έγραψε στο Χ ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ που ισχυρίζεται ότι «το παλαιστινιακό κράτος θα είναι κράτος της Χαμάς, ακριβώς όπως η απόσυρση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας πριν από 20 χρόνια οδήγησε στην “κατάκτηση” της Λωρίδας από τη Χαμάς».

Ο Μακρόν δεν μπορεί να παράσχει ασφάλεια για το Ισραήλ, είπε ακόμη ο Σάαρ και κατέληξε ότι «το Ισραήλ δεν θα “τζογάρει” με την ασφάλεια και το μέλλον του».

Ακόμη πιο καυστικοί ήταν βουλευτές και πολιτικοί στο Ισραήλ. Ο πρόεδρος της Κνεσέτ, της ισραηλινής Βουλής, Αμίρ Οχάνα, έκανε λόγοι για απόφαση-ντροπή, για «προδοσία από έναν από τους λεγόμενους ηγέτες του ελεύθερου κόσμου», ενώ χαρακτηρίζει τον Μακρόν «συνεργάτη του κακού».

 

 


 

Καλή ευκαιρία να προσαρτήσει ολοκληρωτικά το Ισραήλ τη Δυτική Όχθη δίνει η απόφαση Μακρόν, λέει ο γνωστός για τις ακραίες θέσεις του, υπουργός Οικονομικών Μπεζαζέλ Σμότρις. «Μακρόν, ξύπνα και δες τη χώρα σου», απαντά στον Γάλλο πρόεδρο ο υπουργός Μεταφοτών Μίρι Ρεγκέβ.

Και η απάντηση του υπουργού Διασποράς, Αμιτσάι Τσίκλι; Το χαστούκι (τρυφερό ή όχι) της Μπριζίτ Μακρόν στον Εμανουέλ κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Ασία….

Ρούμπιο: Απερίσκεπτη η απόφαση Μακρόν να αναγνωρίσει Παλαιστινιακό κράτος

Αλλά και στις ΗΠΑ η οργή δεν κρύβεται. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο δεν περιορίστηκε στο να απορρίψει τα γαλλικά σχέδια, αλλά μιλά για τυχοδιωτική κίνηση που εξυπηρετεί την προπαγάνδα της Χαμάς, αλλά είναι και «χαστούκι στο πρόσωπο των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου».

Αντίθετα, η κίνηση του Μακρόν χαιρέτισε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ήδη έχει αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος. «Μαζί, πρέπει να προστατεύσουμε αυτό που ο Νετανιάχου προσπαθεί να καταστρέψει. Η λύση των δυο κρατών είναι η μόνη λύση», σχολίασε μέσω X ο πρωθυπουργός των Σοσιαλιστών, που τακτικά επικρίνειθ τον τρόπο με τον οποίο διεξάγει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας η ισραηλινή κυβέρνηση.

Είναι μια απόφαση που αντανακλά τη δέσμευση της Γαλλίας στο διεθνές δίκαιο, σχολίασε ο Χουσέιν αλ-Σεΐχ, στενός συνεργάτης του ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Ο ίδιος ευχαρίστησε τη Σαουδική Αραβία που προωθούσε την προσπάθεια παρασκηνιακά.

«Θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τη δικαίωση του καταπιεσμένου παλαιστινιακού λαού», χαρακτηρίζει την αναγνώριση η Χαμάς σε μια μάλλον συγκρατημένη ανακοίνωση. Καλεί μάλιστα και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Παρισιού.

Η ανακοίνωση του Μακρόν

Ο Μακρόν με ανάρτησή του επισήμανε ότι θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. «Πιστός στην ιστορική δέσμευση για δίκαιη και διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αποφάσισα ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης», αναφέρει ο Γάλλος πρόεδρος.

Τονίζει ο ίδιος ότι «η επείγουσα ανάγκη σήμερα είναι να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα και να σωθεί ο άμαχος πληθυσμός». Στο πλαίσιο αυτό, «πρέπει επιτέλους να οικοδομήσουμε το κράτος της Παλαιστίνης, να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά του και να δώσουμε τη δυνατότητα, αποδεχόμενο την αποστρατιωτικοποίησή του και αναγνωρίζοντας πλήρως το Ισραήλ, να συμβάλει στη σταθερότητα ολόκληρης της Μέσης Ανατολής», συμπληρώνει.

Η Γαλλία θα συμπροεδρεύσει στη συνέχεια, με τη Σαουδική Αραβία, διεθνούς διάσκεψης αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με στόχο την αναβίωση της λεγόμενης «λύσης των δύο κρατών», της Παλαιστίνης και του Ισραήλ. Η διάσκεψη αυτή, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή λόγω του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

Μέχρι σήμερα, 142 κράτη μέλη του ΟΗΕ -η πλειονότητα των χωρών του κόσμου- αναγνωρίζουν παλαιστινιακό κράτος. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αντιτάσσονται σθεναρά σε αυτό το σχέδιο.

Άλλες αντιδράσεις

Ο αντιπρόεδρος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) Χουσέιν αλ Σέιχ εξήρε την απόφαση του κ. Μακρόν για την «εγκαθίδρυση του ανεξάρτητου κράτους μας». Πρόκειται για «θετικό βήμα», πλειοδότησε η Χαμάς παροτρύνοντας κι άλλες κυβερνήσεις να μιμηθούν το γαλλικό παράδειγμα.

Η Σαουδική Αραβία εξέφρασε ικανοποίηση για την «ιστορική» απόφαση του Παρισιού και παρότρυνε κι άλλες κυβερνήσεις να λάβουν «παρόμοια θετικά μέτρα».

Η ανακοίνωση καταγράφτηκε καθώς ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ διαπίστωσε την «αποτυχία» των έμμεσων διαπραγματεύσεων στην Ντόχα για να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει εντεινόμενη διεθνή πίεση για να βάλει τέλος στον πόλεμο και στα δεινά των δύο και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων του μικρού παραθαλάσσιου παλαιστινιακού θυλάκου, υπό αποκλεισμό που δεν επιτρέπει τη διανομή επαρκών ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας, απόλυτα απαραίτητης για την επιβίωσή τους.

Με αυτό το φόντο ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανήγγειλε «επείγουσα» συζήτηση με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Γαλλίας για να εξεταστεί το πώς μπορεί «να σταματήσουν οι σφαγές και να διανεμηθούν στον πληθυσμό τα τρόφιμα που έχει απελπιστική ανάγκη».

Στην ίδια τη Γαλλία, ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού (άκρα δεξιά) Ζορντάν Μπαρντελά επέκρινε την «βιαστική» απόφαση που δίνει στη Χαμάς «ανέλπιστη θεσμική και διεθνή νομιμοποίηση».

Απεναντίας ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας (ριζοσπαστική αριστερά) Ζαν-Λικ Μελανσόν χαιρέτισε την «ηθική νίκη», επικρίνοντας το ότι δεν εφαρμόζεται η απόφαση άμεσα.

Διαβάστε ακόμη: