Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Ρανίλ Ουικρεμεσίγκε ότι θα παραιτηθεί,  μετά την εισβολή στις επίσημες κατοικίες και των δυο τους από χιλιάδες διαδηλωτές, όπως μεταδίδει το Reuters.

Μετά τις ογκώδεις κινητοποιήσεις εν μέσω της κορύφωσης της παραλυτικής οικονομικής κρίσης, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου ανακοίνωσε πως ο κ. Ρατζαπάξα σκοπεύει να παραιτηθεί μεθαύριο Τετάρτη. Ωστόσο, ο ίδιος ο αρχηγός του κράτους δεν έχει εκφραστεί.

Ο πρωθυπουργός Ουικρεμεσίγκε έχει πει πως επίσης θα παραιτηθεί, προκειμένου να αναλάβει την εξουσία μεταβατική κυβέρνηση στην οποία θα εκπροσωπούνται όλα τα κόμματα.

Ηγέτες του κινήματος διαμαρτυρίας έχουν διαμηνύσει πως τα πλήθη θα συνεχίσουν την κατάληψη των επίσημων κατοικιών του προέδρου και του πρωθυπουργού στο Κολόμπο ώσπου να παραιτηθούν.

Ηρεμία μετά την εισβολή

Η κατάσταση στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της νήσου ήταν συγκριτικά ήρεμη σήμερα, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν περίπατο στα γραφεία και στην επίσημη κατοικία του προέδρου. Η αστυνομία δεν έκανε καν προσπάθεια να τους σταματήσει.

«Δεν θα πάμε πουθενά προτού αυτός ο πρόεδρος να φύγει και προτού να έχουμε κυβέρνηση που αποδέχεται ο λαός», είπε ο Τζουντ Χανσάνα, 31 ετών, που διαδηλώνει έξω από την προεδρία από τον Απρίλιο. «Ο αγώνας του λαού έχει σκοπό ευρύτερες πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Όχι απλά να φύγει ο πρόεδρος. Αυτή είναι μόνο η αρχή».

«Αγνοούνται» πρόεδρος και πρωθυπουργός

Οι κ.κ. Ρατζαπάξα και Ουικρεμεσίγκε δεν βρίσκονταν στις επίσημες κατοικίες τους όταν οι διαδηλωτές εισέβαλαν στα κτίρια. Δεν έχουν εμφανιστεί δημόσια από την Παρασκευή. Το πού βρίσκονται είναι άγνωστο. Ιδιωτική κατοικία του κ. Ουικρεμεσίγκε σε πλούσια συνοικία στο Κολόμπο πυρπολήθηκε. Τρεις ύποπτοι συνελήφθησαν.

Συνταγματολόγοι εκτιμούν πως αφού ο πρόεδρος και πρωθυπουργός υποβάλουν επίσημα τις παραιτήσεις τους, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου θα ορκιστεί υπηρεσιακός πρόεδρος ώσπου η εθνική αντιπροσωπεία της Σρι Λάνκα να ψηφίσει και να αναδείξει νέο πρόεδρο, τερματίζοντας πρόωρα εντός 30 ημερών τη θητεία του κ. Ρατζαπάξα, που κανονικά θα ολοκληρωνόταν το 2024.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού κατηγορεί την πανίσχυρη πολιτική οικογένεια Ρατζαπάξα για την κατάρρευση της οικονομίας της χώρας, που βασίζεται κυρίως στον τουρισμό και στη γεωργία. Ο τουριστικός τομέας υπέστη βαρύ χτύπημα από την πανδημία του νέου κορονοϊού, ο πρωτογενής τομέας από την απαγόρευση των χημικών λιπασμάτων, που αργότερα ακυρώθηκε.

Τα δημοσιονομικά της Σρι Λάνκα κατέρρευσαν λόγω της αύξησης του χρέους και τις γενναιόδωρες φοροαπαλλαγές της κυβέρνησης Ρατζαπάξα. Ενώ τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος εξαντλήθηκαν με ταχύτητα καθώς ανέβαιναν οι τιμές των καυσίμων.

Η χώρα της Ασίας δεν έχει πλέον δολάρια για την εισαγωγή καυσίμων, στα οποία επιβλήθηκε δελτίο. Στα καταστήματα που έχουν ακόμη αέριο για μαγείρεμα σχηματίζονται τεράστιες ουρές. Ο ονομαστικός πληθωρισμός στη χώρα 22 εκατομμυρίων κατοίκων έφθασε το 54,6% τον περασμένο μήνα· η κεντρική τράπεζα προειδοποιεί πως ενδέχεται να ξεπεράσει το 70% εντός μηνών.