Το άτυχο θηλαστικό βρέθηκε, το Σάββατο, εκβρασμένο σε βραχώδη ακτή της Νήσου Περιστέρα, απέναντι από την Αλόννησο, έχοντας κατάσαρκα μία βέργα από ψαροντούφεκο.

Ο «Κωστής», η διάσημη φώκια – μασκότ της Αλοννήσου, ο οποίος είχε γίνει ιδιαίτερα αγαπητός από μικρούς και μεγάλους για την κοινωνικότητά του, έπεσε θύμα της ανθρώπινης βαρβαρότητας. Ενώ, στην περιοχή ήδη έχει γίνει κινητοποίηση για τον εντοπισμό του δράστη.

Η ανακοίνωση της οργάνωσης MoM (Monachus monachus)

Όπως αναφέρει η Οργάνωση MoM: «Δυστυχώς για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι η ανθρώπινη κακία και βλακία δεν έχει όρια. H νεαρή αρσενική φώκια «Κωστής» (μασκότ της Αλοννήσου τους τελευταίους μήνες) είναι νεκρή από ανθρώπινο χέρι».

Και συνεχίζει: «Το αθώο και ανυποψίαστο ζώο, όπως διαπιστώσαμε, χτυπήθηκε επί τούτου με ψαροντούφεκο που έφερε καμάκι μεγάλου διαμετρήματος για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Και επισημαίνει: «Για αυτό και καθώς η συγκεκριμένη πράξη εκτός από ανήθικη είναι και κακουργηματική, καλούμε:

Τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν άμεσα δράση ώστε να βρεθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι ένοχοι.

Όποιον πολίτη γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό με το συγκεκριμένο αποτρόπαιο γεγονός να το γνωστοποιήσει άμεσα στις λιμενικές αρχές».

Ενώ, η MOm προχωράει από την πλευρά της σε κατάθεση μήνυσης κατά παντός υπευθύνου.

Οι αντιδράσεις του κόσμου 

Ενδεικτικό της δυσφορίας του κόσμου, απέναντι στο βάρβαρο περιστατικό, είναι το σκίτσο που έχει γίνει viral, το οποίο απεικονίζει μια μαμά-φώκια να λέει στο μικρό της να μην πάει στα ρηχά γιατί έχει ανθρώπους.

Όλο και περισσότερος κόσμος “ανεβάζει” στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το εν λόγο σκίτσο, που έρχεται σε αντιδιαστολή με αυτό που πολλές φορές λέμε στα παιδιά μας σε σχέση με τα ζώα, δείχνοντας πως ο άνθρωπος είναι το πραγματικά επικίνδυνο “ζώο”.

Συγκλονισμένοι οι κάτοικοι της Αλοννήσου 

Το γεγονός έχει λυπήσει βαθύτατα και αγανακτήσει όλους τους ευαισθητοποιημένους κατοίκους και επισκέπτες της Αλοννήσου που είχαν την τύχη να θαυμάσουν τον «Κωστή».

Ο κοινωνικός και φιλικός προς τον άνθρωπο χαρακτήρας του «Κωστή», είχε κάνει τη μικρή φώκια ξεχωριστή. Πολλές φορές ανέβαινε στην πρύμνη των ταχυπλόων ή των ιστιοπλοϊκών για να ξεκουραστεί ή να κοιμηθεί, έβγαινε στην παραλία για να αρπάξει κανένα ψαράκι από τους κατοίκους και δέχονταν να την χαϊδέψουν. Κάθε μέρα σύχναζε στο λιμάνι της Αλοννήσου και την περίμεναν μικροί και μεγάλοι για να την ταΐσουν και να την φωτογραφήσουν.

18.000 ευρω αμοιβή για όποιον δώσει πληροφορίες για τον δολοφόνο του «Κωστή»

H MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας προσφέρει χρηματική αμοιβή ύψους 18.000 ευρώ σε οποιονδήποτε παράσχει στοιχεία και πληροφορίες για την δολοφονία του «Κωστή» της φώκιας-μασκότ του νησιού.

Η Mom προσφέρει το ποσό σε οποιονδήποτε επικοινωνήσει με αρμόδια Αρχή, και δώσει στοιχεία που θα οδηγήσουν, στο πλαίσιο των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη, στη σύλληψη των υπευθύνων για τη θανάτωση της φώκιας «Κωστής».

Το ανυποψίαστο ζώο χτυπήθηκε στις 24 Ιουλίου με ψαροντούφεκο που έφερε καμάκι μεγάλου διαμετρήματος.

Το ποσό συγκεντρώθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό μετά την ευγενική προσφορά του Ιδρύματος THALASSA (10.000 ευρώ), των Αττικών Εκδόσεων και της περιοδικής έκδοσης The TOC (5.000 ευρώ), αλλά και υποστηρικτών της MOm (3000 ευρώ).

Οι πολίτες που διαθέτουν πληροφορίες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την αποκάλυψη της ταυτότητας του δράστη ή των δραστών μπορούν να επικοινωνήσουν και με τα γραφεία της MOm (τηλ. 2105222888) ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας στην ιστοσελίδα της Mom.