Διάσωση επιδοτήσεων, «ξήλωμα» γραφειοκρατίας και απονομή ευθυνών φέρνει η κυβερνητική πρόταση για μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ.

Σε μία από τις πιο τολμηρές αναδιαρθρώσεις του κρατικού μηχανισμού που σχετίζεται με τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στον αγροτικό τομέα, προχωρά η κυβέρνηση, σχεδιάζοντας την αντικατάσταση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ ως βασικό διαχειριστή και ελεγκτικό μηχανισμό.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως «η κυβέρνηση θα προχωρήσει με νομική ασφάλεια και αποτελεσματικότητα ώστε η λύση που θα δοθεί να είναι δραστική», προσθέτοντας πως η ΑΑΔΕ είναι αρχή «με αναμφισβήτητη αντικειμενικότητα και αξιοπιστία», ενώ έχει λειτουργήσει με επιτυχία ως φορέας πληρωμών κατά την περίοδο της πανδημίας.

Γιατί ΑΑΔΕ και όχι ΟΠΕΚΕΠΕ;

Η αλλαγή δεν αφορά μόνο τις διαδικασίες, αλλά και το ίδιο το μοντέλο διαχείρισης. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, «οι αγρότες θα καταθέτουν στο εξής τις αιτήσεις επιδότησης στην ΑΑΔΕ, η οποία θα αναλάβει πλήρως τους ελέγχους, τις διασταυρώσεις και τις πληρωμές». Πρόκειται για ένα σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης, που σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη είναι αναγκαίο για να «χτυπηθεί το βαθύ κράτος που λειτουργεί υπέρ γραφειοκρατών και επιτήδειων και σε βάρος της κοινωνίας και των κυβερνήσεων».

Το σκάνδαλο που προκάλεσε την αλλαγή

Η απόφαση έρχεται ως απάντηση στα ευρήματα-σοκ της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), που αποκάλυψε εκτεταμένη απάτη στον ΟΠΕΚΕΠΕ με αγροτικές επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, αξιωματούχοι του οργανισμού, σε συνεργασία με πολίτες, ενέκριναν επιδοτήσεις για ανύπαρκτα βοσκοτόπια, ψευδή συμβόλαια μίσθωσης και εικονικές γεωργικές δραστηριότητες, κυρίως μεταξύ 2017–2020.

Οι έρευνες της EPPO έχουν εντοπίσει 100 ύποπτες περιπτώσεις με ζημία 2,9 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι υποθέσεις που διερευνώνται για τη διετία 2020–2022 ενδέχεται να αυξήσουν δραματικά το ύψος της απάτης.

Ενδεχόμενη επιστροφή κονδυλίων και πολιτικές ευθύνες

Ο κ. Χατζηδάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητηθεί επιστροφή ευρωπαϊκών κονδυλίων από την Ελλάδα, τονίζοντας πως πρόκειται για πρόβλημα που δεν περιορίζεται στη χώρα μας, αλλά παρατηρείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι «δεν θα κρυφτεί τίποτα» και ότι θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια και αυστηρότητα.

Τι σημαίνει για τους αγρότες;

Η μετάβαση στην ΑΑΔΕ σημαίνει σημαντικές αλλαγές για τους περίπου 680.000 δικαιούχους επιδοτήσεων. Οι διαδικασίες θα γίνουν περισσότερο αυτοματοποιημένες, με αυστηρούς ελέγχους και διασταυρώσεις, ενώ στόχος είναι η αποτροπή των φαινομένων καταστρατήγησης.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το νέο μοντέλο προβλέπει την πλήρη διαχείριση των αιτήσεων, των ελέγχων και των πληρωμών από την ΑΑΔΕ, με αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων και χωρίς εμπλοκή τρίτων.

Διαβάστε ακόμη: