Σε περιόδους αναταραχής και παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αστάθειας, οι επενδυτές αναζητούν καταφύγια. Κι αν υπάρχει μια μετοχή που εδώ και χρόνια προσφέρει αίσθηση σταθερότητας και μερισματική ασφάλεια, αυτή είναι ο ΟΠΑΠ.
Δεν είναι τυχαίο που σε κάθε κύκλο αστάθειας, το ενδιαφέρον στρέφεται ξανά και ξανά στην ελληνική “μηχανή παραγωγής μετρητών”.
Έχουμε γράψει πολλές φορές για τις επιδόσεις και τη δυναμική της εισηγμένης. Αυτή τη φορά, όμως, αλλάζουμε οπτική: κοιτάμε πίσω από τα νούμερα και προσπαθούμε να διαβάσουμε το σκεπτικό των κυρίων μετόχων — των Τσέχων της Allwyn. Τι σχεδιάζουν για τον ΟΠΑΠ; Ποια είναι τα επόμενα βήματα;
Η Novibet και το online betting
Όταν η Allwyn έσκασε 217 εκατομμύρια ευρώ για να πάρει το 51% της Novibet, όλοι καταλάβαμε ότι το πράγμα σοβάρεψε. Με τη Stoiximan είχαν ήδη δείξει διάθεση για επέκταση στο digital κομμάτι. Αλλά αυτή η νέα εξαγορά «κλείδωσε» κάτι: ότι οι Τσέχοι παίζουν φουλ επίθεση. Θέλουν τον ΟΠΑΠ να γίνει κάτι παραπάνω από ένας μεγάλος ελληνικός παίκτης. Τον θέλουν πρωταθλητή Ευρώπης. Ίσως και κάτι παραπάνω.
Η Διοίκηση και η στρατηγική
Οφείλουμε να το πούμε. Η Διοίκηση του ΟΠΑΠ δεν είναι απλώς καλή – είναι εγγύηση. Ψύχραιμη, καθαρή, φιλόδοξη αλλά όχι τυχοδιωκτική. Σε εποχές που πολλές εισηγμένες θυμίζουν κινούμενη άμμο, ο ΟΠΑΠ αποπνέει σιγουριά. Και αυτό το αναγνωρίζουν οι επενδυτές, μικροί και μεγάλοι.
Στο ραντάρ η Wall Street;
Και τώρα πάμε στο ζουμί: Είναι στο μυαλό των Τσέχων μια εισαγωγή στην Wall Street; Η απάντηση είναι: ναι, δεν είναι καθόλου απίθανο. Η Allwyn έχει ήδη αρχίσει να δείχνει διεθνές προφίλ. Και το αμερικανικό χρηματιστήριο δεν είναι απλώς μια προοπτική – είναι μια τεράστια ευκαιρία. Αν θες να αντλήσεις κεφάλαια μεγάλα, να μπεις στον παγκόσμιο χάρτη των funds, πας εκεί που είναι το «χοντρό» παιχνίδι. Και αυτό είναι η Νέα Υόρκη.
ΟΠΑΠ και ΧΑ: Μπορούν να συνυπάρχουν;
Μια εισαγωγή της Allwyn στη Wall Street δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο ΟΠΑΠ θα φύγει από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Κάθε άλλο. Η εισηγμένη στην Ελλάδα μπορεί να λειτουργεί ως πυλώνας σταθερότητας, ένα είδος «σπιτιού» για τους Έλληνες επενδυτές, με την Allwyn να κάνει τα μεγάλα διεθνή βήματα. Στρατηγικά, έχει λογική. Είναι μια φόρμουλα που την έχουμε δει να δουλεύει και σε άλλες περιπτώσεις.
Προβλέψεις και σενάρια
Αν έπρεπε να προβλέψουμε κάτι για το επόμενο 12μηνο, αυτό θα ήταν: περισσότερη εξωστρέφεια, ενδεχομένως ακόμα μία εξαγορά (πιθανώς εκτός Ευρώπης), και πιθανώς τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση της αμερικανικής αγοράς. Η Allwyn δεν δείχνει διάθεση να μείνει στάσιμη. Ο ΟΠΑΠ έχει χτίσει θεμέλια, αλλά οι Τσέχοι θέλουν ουρανοξύστη. Και δεν είναι μακριά από το να τον χτίσουν.
Ο ΟΠΑΠ, λοιπόν, δεν είναι πια απλώς μια σταθερή μετοχή. Είναι μια ιστορία που εξελίσσεται. Και όσοι είναι μέσα, παρακολουθούν το επόμενο κεφάλαιο με ενδιαφέρον. Μπορεί η Wall Street να είναι το μεγάλο στοίχημα. Αλλά μέχρι να φτάσουμε εκεί, το ελληνικό ταμπλό θα εξακολουθήσει να γράφει μια από τις πιο κερδοφόρες ιστορίες των τελευταίων ετών.
Μείνετε συντονισμένοι. Οι Τσέχοι έχουν πλάνο. Κι απ’ ό,τι φαίνεται, μόλις ξεκίνησαν.