Όνειρο απατηλό έμεινε ο τελικός του Australian Open για τον Στέφανο Τσιτσιπά! Ο Έλληνας τενίστας «λύγισε» από τα λάθη και την κούραση και ηττήθηκε με 3-0 σετ (6-4, 6-2, 7-5) από τον Ντανίλ Μεντβέντεφ που τείναι να εξελιχθεί σε «κακό του δαίμονα». Ο 22χρονος τενίστας έχασε την ευκαιρία να προκριθεί για πρώτη φορά στην καριέρα του στον τελικό του Αυστραλιανού Οπεν, εκεί όπου ο Ρώσος το πρωί της Κυριακής θα αντιμετωπίσει το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης, Νόβακ Τζόκοβιτς.

Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος ήταν σαφώς πιο ξεκούραστος από τον συμπατριώτη μας, έπαιξε καταπληκτικό τένις και ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 17 άσους και 46 winners, ενώ από την άλλη πλευρά ο Στέφανος πληγώθηκε από τα αβίαστα λάθη και δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στα βαριά χτυπήματα του Ντανίλ.

Ο Τσιτσιπάς, που είχε και την κούραση από την υπερπροσπάθεια και την ανεπανάληπτη ανατροπή απέναντι στον Ράφα, ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 27 αβίαστα λάθη, εκ των οποίων τα 16 ήταν το backhand, ενώ είχε μόλις 3 άσους και 19 winners.  Ο συμπατριώτης μας ολοκλήρωσε στα ημιτελικά την προσπάθειά του, αλλά κέρδισε το χειροκρότημα και την αποθέωση των φιλάθλων που βρέθηκαν στο γήπεδο. Ο κόσμος πανηγύρισε κάθε πόντο του, του έδειξε την αγάπη του και μάλιστα πολλές φορές γιουχάρισε τον Ρώσο.

Ένα μπρέικ ήταν αρκετό…

Οι δύο τενίστες ξεκίνησαν καλά το παιχνίδι και κράτησαν με σχετική ευκολία τα σερβίς τους μέχρι το 2-2. Στο 5ο γκέιμ ο Στέφανος σέρβιρε και προηγήθηκε με 30-0, αλλά ο Ρώσος με τρεις σερί πόντους έφτασε σε break point. Ο Τσιτσιπάς το «έσβησε» με καλό σερβίς, αλλά ο Ντανίλ με ωραίο χτύπημα στην ευθεία έφτασε σε νέο break point. Ο Ελληνας τενίστας, όμως, δεν κατάφερε να σβήσει και τη δεύτερη ευκαιρία του Μεντβέντεφ, με τον Ρώσο να σπάει το σερβίς του Στέφανου και να προηγείται με 3-2. Στη συνέχεια σέρβιρε σωστά και έκανε το 4-2, με τον συμπατριώτη μας να μειώνει σε 4-3 και λίγο αργότερα σε 5-4, αλλά να μην μπορεί να κάνει το break που θα τον έβαζε ξανά στη διεκδίκηση του σετ. Ο Ντανίλ με 6-4 έκανε το 1-0 στα σετ. Ο Μεντβέντεφ με πολύ έξυπνο παιχνίδι «χτύπησε» τον Στέφανο στο backhand και δικαιώθηκε απόλυτα για την επιλογή του, με τον συμπατριώτη μας στο πρώτο σετ να κάνει 10 αβίαστα λάθη, εκ των οποίων τα 6 ήταν με το backhand. Οι 5 άσοι του Ρώσου έναντι μόλις 1 του Τσιτσιπά έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο, με τον Ντανίλ να κάνει το 1-0.

Ίδια εικόνα

Η ίδια εικόνα συνεχίστηκε και στο δεύτερο σετ. Ο Ρώσος συνέχισε να πιέζει τον Στέφανο στο backhand και ο Ελληνας τενίστας δεν μπορούσε να βρει απαντήσεις στα βαριά χτυπήματα του αντιπάλου του. Είτε παίζοντας με το forehand, είτε με το backhand, ο Μετνβέντεφ παρέμεινε πιστός στο πλάνο του και έφερνε τις μπάλες στο backhand του Στέφανου. Μια τακτική που του βγήκε σε απόλυτο βαθμό και τον έφερε στο 2-0. Στο πρώτο γκέιμ του δεύτερου σετ ο Τσιτσιπάς κατάφερε να… αποδράσει από το 40-40, βγάζοντας ωραία χτυπήματα, αλλά στο τρίτο γκέιμ ο Ρώσος έκανε το break και προηγήθηκε με 2-1. Στη συνέχεια βρέθηκε στο 3-1 και με νέο μπρέικ στο 7ο γκέιμ έκανε το 5-2. Το νερό είχε μπει στο αυλάκι για τον Ντανίλ, που σέρβιρε εντυπωσιακά στο 5-2 και χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα έκανε το 6-2 και το 2-0 στα σετ. 5-1 οι άσοι υπέρ του Ρώσου και 4-10 τα αβίαστα λάθη, με τον Στέφανο να κάνει και πάλι περισσότερα από τον αντίπαλό του. Τα μισά ήταν με το backhand, με τον Ντανίλ να «σφυροκοπεί» το backhand του Τσιτσιπά με ρυθμό… πολυβόλου.

Έχασε την ευκαιρία ο Στέφανος

Ο Μεντβέντεφ έχοντας κάνει το 2-0 μπήκε με την ψυχολογία στα ύψη στο τρίτο σετ και κατάφερε να σπάσει το σερβίς του Στέφανου μόλις στο πρώτο γκέιμ. Με την ίδια τακτική. Ανοιξε πολύ ωραία το κορτ, έβγαλε τρεις winners και με αβίαστο λάθος του Τσιτσιπά (με το backhand), έφτασε στο 1-0. Στη συνέχεια ο Ρώσος σέρβιρε και χωρίς κανένα πρόβλημα βρέθηκε στο 2-0, ενώ λίγο αργότερα έφτασε στο 3-1. Στο 5ο γκέιμ μάλιστα είχε και break point, αλλά δεν κατάφερε να το εκμεταλλευτεί. Ο Ελληνας τενίστας μείωσε σε 3-2 και στη συνέχεια μάλιστα έκανε μπρέικ για το 3-3. Με καλά σερβίς και μεγάλες άμυνες ο Στέφανος βρέθηκε στο 4-3 και στο 8ο γκέιμ είχε break point για το 5-3, αλλά ο Ρώσος το έσβησε με καλό σερβίς. Με δύο ακόμα καλά σερβίς έκανε το 4-4 και έφερε το σετ στην ισορροπία.

Στη συνέχεια ο Στέφανος πήρε ξανά κεφάλι στο σκορ (5-4) και στο 10ο γκέιμ μάλιστα προηγήθηκε με 30-0 στο γκέιμ που σέρβιρε ο Ρώσος. Ο Ντανίλ με καλά σερβίς, ωστόσο, κατάφερε να ισοφαρίσει σε 5-5. Το γεγονός ότι δεν δέχθηκε μπρέικ τον ανέβασε ψυχολογικά και στο 11ο γκέιμ πίεσε τον Στέφανο. Ο Ελληνας τενίστας έκανε λάθη πάνω στο φιλέ, ο Ρώσος προηγήθηκε με 40-0 και κατάφερε να σπάσει το σερβίς του Τσιτσιπά (6-5). Στη συνέχεια σηκώθηκε από την καρέκλα του, σέρβιρε σωστά και έφτασε στο 7-5 και στο 3-0.