Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε το πάγωμα των μονοκλωνικών αντισωμάτων της Regeneron και της Eli Lilly, λέγοντας πως οι δύο θεραπείες είναι απίθανο να παραμένουν αποτελεσματικές έναντι της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η αναστολή  της διάθεσης θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να υπάρξουν νέα δεδομένα αποτελεσματικότητας.

Η εξέλιξη έρχεται μετά την ανακοίνωση της Regeneron ότι η θεραπεία της, η οποία χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα μετά την άφιξη των πρώτων 2.000 δόσεων τον Νοέμβριο, είναι λιγότερο αποτελεσματική στην παραλλαγή Όμικρον σε σχέση με τη Δέλτα.

Σύμφωνη με αυτή τη διαπίστωση είναι και πρόσφατη γερμανική μελέτη που έδειξε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα της Regeneron και της Eli Lilly χάνουν το μεγαλύτερο μέρος της αποτελεσματικότητάς τους με την Όμικρον.

Σημειώνεται ότι όλες οι θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων βάζουν στο στόχαστρο την πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο κοροναϊός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Η παραλλαγή Όμικρον φέρει πολλές μεταλλάξεις στο γονίδιο της ακίδας, οι οποίες δυνητικά εμποδίζουν την αναγνώρισή της από τα αντισώματα.

Η FDA ανέφερε πάντως ότι η αντίστοιχη θεραπεία της GlaxoSmithKline δείχνει αποτελεσματική στη νέα παραλλαγή του ιού, η οποία αναμένεται να επικρατήσει σε ΗΠΑ και Ευρώπη τον Ιανουάριο.

Η αμερικανική υπηρεσία είχε προηγουμένως παγώσει τη διανομή των αντισωμάτων της GlaxoSmithKline, η οποία τώρα συνεχίζεται με τη διάθεση 55.000 δόσεων μετά τη συγκέντρωση νέων δεδομένων αποτελεσματικότητας.

Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ το αντιικό χάπι της Merck που λαμβάνεται στο σπίτι

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε την Πέμπτη κατεπείγουσα έγκριση για το αντίστοιχο χάπι της αμερικανικής Merck & Co, μία ημέρα αφότου έδωσε το πράσινο φως στο χάπι της Pfizer για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Η θεραπεία με μολνουπιραβίρη έδειξε να μειώνει τις νοσηλείες και τους θανάτους κατά περίπου 30% σε κλινική δοκιμή της Merck, η οποία είναι γνωστή ως MSD στις αγορές εκτός ΗΠΑ.

Εγκρίθηκε μόνο για ενήλικες με επιβεβαιωμένη ήπια ή μέτρια Covid-19 που κινδυνεύουν να επιδεινωθούν και δεν μπορούν να λάβουν άλλες εγκεκριμένες θεραπείες. Δεν αποτελεί πάντως εναλλακτική λύση στον εμβολιασμό, τόνισε η FDA.

Το συνταγογραφούμενο χάπι λαμβάνεται στο σπίτι, δεν πρέπει όμως να χρησιμοποιείται σε άτομα κάτω των 18 ετών επειδή η μολνοuπιραβίρη μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των οστών και των χόνδρων.

Το αντίστοιχο χάπι της Pfizerc, Paxlovid, έλαβε έγκριση στις ΗΠΑ για χρήση στις ηλικίες από 12 ετών και άνω και προσφέρει αποτελεσματικότητα 90% στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο επιδείνωσης.