Ο Ολυμπιακός έχει σήμερα τα γενέθλιά του. Ο θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου ιδρύθηκε σαν σήμερα το 1925. Πρόκειται για μια ημέρα γιορτής για τους φιλάθλους του κορυφαίου συλλόγου της Ελλάδος, ο οποίος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο κάθε πρωταθλήματος της χώρας μας με στόχο να κατακτά διαρκώς τίτλους.

Η ίδρυση του Ολυμπιακού

Ο ομάδα του Πειραιά δημιουργήθηκε έπειτα από τη συγχώνευση του Αθλητικού και Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Πειραιώς και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς. Ο Νότης Καμπέρος, ο οποίος θέλησε να εκφράσει δύναμη, αθλητική ισχύ, ήθος, ευγενή άμιλλα, και το Ολυμπιακό Ιδεώδες με το όνομα του συλλόγου, αλλά και ο επιχειρηματίας Μιχάλης Μανούσκος ήταν οι «νονοί» του. Ο δεύτερος έγινε ο παρθενικός πρόεδρος των Πειραιωτών, ενώ ο Νότης Καμπέρος, ο οποίος ήταν ανώτατος αξιωματούχος του Πολεμικού Ναυτικού, ανέλαβε χρέη αντιπροέδρου.

Τα χρώματα του Συλλόγου, ήταν, σύμφωνα με μαρτυρίες, ιδέα του Γιάννη Ανδριανόπουλου, με το κόκκινο να επιλέγεται ώστε να συμβολίζει το πάθος για τη νίκη, ενώ το λευκό την αγνότητα και την ευγενή άμιλλα.

Καταλυτικό ρόλο έπαιξε και η συμβολή των Ανδριανόπουλων (πέντε αδέρφια συν τον πατέρα τους), οι οποίοι σε συνεργασία με άλλους επιφανείς παράγοντες της πειραϊκής κοινωνίας, «γέννησαν» ένα αθλητικό σωματείο, για να αμφισβητήσουν άμεσα την κυριαρχία του Πειραϊκού Συνδέσμου. Ενός σωματείου του Πειραιά, με πολύμορφη δραστηριότητα (λογοτεχνική, εκπαιδευτική, πολιτιστική, αθλητική).

Η οικογένεια των Ανδριανόπουλων είχε στην ιδιοκτησία της ένα εμπορικό οίκο, που διηύθυνε τότε ο πατέρας τους, Ανδρέας. Τα πέντε αδέρφια ταυτίστηκαν με το ξεκίνημα του συλλόγου και στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, καθώς φόρεσαν την ερυθρόλευκη φανέλα.

Τα ιδρυτικά μέλη του Ολυμπιακού:

Βασίλης Ανδριανόπουλος, Γιάννης Ανδριανόπουλος, Γιώργος Ανδριανόπουλος, Ντίνος Ανδριανόπουλος, Δημήτρης Ανδρόνικος, Νίκος Ανδρόνικος, Δημήτρης Αυδής, Νίκος Βλάσσης, Στέφανος Εμμανουήλ, Νίκος Ζαχαρίας, Θανάσης Καλλίτσης, Νίκος Καλούδης, Ντίνος Καλούδης, Νότης Καμπέρος, Κώστας Κλειδουχάκης, Όθων Κόκκινος, Τριαντάφυλλος Κρέμος, Παναγιώτης Κωστάλας, Παναγιώτης Λαγουμιτζής, Ανδρέας Λουκάκης, Σπύρος Λουκάκης, Γιάννης Λουλουδάκης, Βαγγέλης Μαγκόπουλος, Μιχάλης Μανούσκος, Σταύρος Μαραγκουδάκης, Γρηγόρης Ντούφας, Θόδωρος Ορλώφ, Φώτης Πρωτοψάλτης, Γιάννης Συμιγδαλάς, Νίκος Συμιγδαλάς, Χρήστος Τζουμερικιώτης, Βρασίδας Τρουποσκιάδης και Σπύρος Ψαλλιδάς.

Το ποδοσφαιρικό τμήμα ιδρύθηκε πρώτο, ενώ ακολούθησαν το 1926 το βόλεϊ, το 1931 το μπάσκετ, το πόλο, η κολύμβηση, ο στίβος, η πάλη και η πυγμαχία, ενώ πλέον ο σύλλογος διαθέτει και τμήμα χάντμπολ.

Βαγγέλης Μαρινάκης: Με όραμα, με πάθος, με σκληρή δουλειά θα υψώνουμε την Ερυθρόλευκη στους υψηλότερους ιστούς

Ο Ολυμπιακός γίνεται σήμερα 97 ετών και ο ηγέτης της ερυθρόλευκης ΠΑΕ, Βαγγέλης Μαρινάκης, έστειλε το δικό του μήνυμα για τα γενέθλια του συλλόγου.

Ο ισχυρός άνδρας των Πειραιωτών, που μέσα σε μια δεκαετία γιγάντωσε τον Ολυμπιακό σε ποδόσφαιρο και Ερασιτέχνη, ευχήθηκε «χρόνια πολλά» με προσωπική του δήλωση και τονίζει ότι η κορυφαία ελληνική ομάδα θα μεγαλώνει καθημερινά.

Ακόμη ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναφέρεται στην υπερηφάνεια της σημαίας των Πειραιωτών, στα όσα έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, αλλά και στην καταξίωση του συλλόγου στην ελίτ της Ευρώπης, αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους πολυαθλητικούς συλλόγους.

Αναλυτικά το μήνυμα του ηγέτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός:

«Πέρασαν 97 χρόνια από τότε που το λευκό και το κόκκινο, τα χρώματα της αγνότητας και του πάθους, χρωμάτισαν την πιο όμορφη αθλητική ιστορία.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ έγινε σύνδεσμος εκατομμυρίων ανθρώπων και σημαία υπερηφάνειας για τους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου, για τους νικητές της ζωής.

Γίγαντες των σπορ, γέμισαν με χρυσές σελίδες το βιβλίο της Ιστορίας και η δύναμη και το πάθος του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ έγινε τρόπος ζωής.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ανήκει πλέον στην ελίτ των Ευρωπαϊκών πολυαθλητικών Συλλόγων και όλοι μαζί, ο καθένας από το μετερίζι του, θα τον γιγαντώνουμε καθημερινά.

Σας διαβεβαιώνω ότι καθημερινά , με όραμα, με πάθος, με σκληρή δουλειά θα υψώνουμε την Ερυθρόλευκη στους υψηλότερους ιστούς.

Χρόνια πολλά μεγάλη μας αγάπη.

Ζήτω ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ»