Τον περασμένο μήνα, οι ιστότοποι ενός γαλλικού κινηματογραφικού φεστιβάλ και του Grand Palais, ενός ιστορικού εκθεσιακού και μουσειακού συγκροτήματος στο Παρίσιέκλεισαν μετά από κυβερνοεπίθεση. Οι ερευνητές εντόπισαν μια ομάδα «χακτιβιστών» που συνδέονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και ανέφεραν ότι οι χάκερς το περιέγραψαν ως εκπαιδευτική άσκηση.

Με την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, οι διοργανωτές υποστήριξαν ότι ανέμεναν καταιγισμό πρόσθετων κυβερνοεπιθέσεων. Είχαν πολλούς λόγους να ανησυχούν. Η Ρωσία, για παράδειγμα, είναι αποκλεισμένη από τους Αγώνες. Οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και τη νοτιοανατολική Ασία είναι αυξημένες και οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου συνεχίζουν να «βομβαρδίζουν» τα δίκτυα υπολογιστών των εταιρειών.

«Κανείς δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι είναι 100% έτοιμος. Στην καλύτερη περίπτωση είσαι έτοιμος κατά 99% και θέλεις να ψάξεις για το 1% όπου δεν είσαι», δήλωσε ο Ερίκ Γκρεφιέ, διευθυντής επιχειρήσεων και τεχνολογίας της Cisco Systems France, επίσημου συνεργάτη των Αγώνων. «Ξέρεις αυτό που ξέρεις και δυστυχώς, δεν ξέρεις αυτό που δεν ξέρεις».

Η υπηρεσία κυβερνοασφάλειας της γαλλικής κυβέρνησης, γνωστή ως ANSSI, έχει εντοπίσει 500 εταιρείες, οργανισμούς και εγκαταστάσεις που είναι κρίσιμες για τη λειτουργία των αγώνων και συνεργάζεται μαζί τους για να ελέγξει τα συστήματά τους για πιθανές αδυναμίες κυβερνοασφάλειας.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τοπικές κυβερνήσεις και φορείς στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της διαχείρισης υδάτων, όπου οποιοδήποτε πρόβλημα, όπως φάνηκε και πρόσφατα στο Παρίσι, «θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο σε έναν ή περισσότερους διαγωνισμούς των Αγώνων», σύμφωνα με εκπρόσωπο της ANSSI. Ο οργανισμός δήλωσε ότι έχει δημιουργήσει ομάδα εργασίας 630 υπαλλήλων για τους Αγώνες.

Μαζί τους βρίσκονται και σύμμαχοι από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.  Σε ένα κοινό κέντρο επιχειρήσεων εργάζονται υπάλληλοι του αμερικανικού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας και Υποδομών, γνωστού ως CISA, οι οποίοι μοιράζονται πληροφορίες για απειλές και συνεργάζονται με κρίσιμους τομείς των οικονομιών τόσο των ΗΠΑ όσο και της Γαλλίας ενόψει των Αγώνων, δήλωσε ο Σκοτ Μακόνελ, εκπρόσωπος του Οργανισμού.

Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας ανησυχούν ότι μη παραδοσιακοί στόχοι – εταιρείες ή οργανισμοί με περιορισμένη προστασία σε σχέση με τα πιο προφανή σημάδια – θα βρεθούν επίσης στο στόχαστρο των χάκερ.

«Πιστεύω ότι οι πιο πολύτιμοι στόχοι θα είναι επαρκώς προστατευμένοι», δήλωσε ο Φαντς Φράνσις, διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας NANO Corp. «Έχω αμφιβολίες για τους δευτερεύοντες στόχους, όπως τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, ή άλλες εγκαταστάσεις υποστήριξης».

Οι χάκερ έχουν στο παρελθόν βάλει στο στόχαστρο τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκτός από τους παρεμφερείς οργανισμούς, όπως οι οργανισμοί αντιντόπινγκ. Στους Χειμερινούς Αγώνες του 2018 στη Νότια Κορέα, για παράδειγμα, οι χάκερς έθεσαν εκτός λειτουργίας το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης εισιτηρίων και έκοψαν το Wi-Fi στο στάδιο κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης, επιθέσεις για τις οποίες οι ΗΠΑ κατηγόρησαν αργότερα μέλη της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Το 2019, η Microsoft Corp. δήλωσε ότι ρωσικοί κρατικοί φορείς χάκαραν τα δίκτυα υπολογιστών περισσότερων από δώδεκα εθνικών και διεθνών οργανισμών αντιντόπινγκ. Οι επιθέσεις έγιναν την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ επρόκειτο να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία, αφού οι αποτυχημένες εξετάσεις για ντόπινγκ των Ρώσων αθλητών που συμμετείχαν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι το 2014 είχαν διαγραφεί από ένα κέντρο δεδομένων.

Αυτή τη φορά, η Ρωσία απαγορεύεται να συμμετάσχει για παραβίαση του Ολυμπιακού Κώδικα, καθώς συμπεριέλαβε αθλητικούς οργανισμούς εντός της Ουκρανίας ως δικούς της. Οι Ρώσοι αθλητές μπορούν να συμμετάσχουν στο Παρίσι ως «ουδέτεροι» αθλητές εάν πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις.

«Υπάρχει ήδη αυτό το εκτεταμένο ιστορικό, αν και όλα αυτά προϋπήρχαν του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε ο Τζον Χούλτκουιστ, επικεφαλής αναλυτής της Mandiant Intelligence, αναφερόμενος στον συνεχιζόμενο πόλεμο με τη Ρωσία. «Η κατάσταση είναι στην πραγματικότητα πιο ασταθής από ό,τι ήταν στo παρελθόν».

Οι αξιωματούχοι κυβερνοασφάλειας στο Παρίσι αρνήθηκαν να προσφέρουν λεπτομέρειες στο Bloomberg για το εύρος των επιθέσεων που έχουν ήδη αντιμετωπίσει. Ορισμένες πρόσφατες επιθέσεις κατά της Γαλλίας ή των Αγώνων έχουν, όμως, γίνει ευρέως γνωστές.

Για παράδειγμα, ο λογαριασμός της υπουργού Αθλητισμού της Γαλλίας στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X παραβιάστηκε τον Μάιο και η εικόνα του προφίλ της άλλαξε πριν αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του, σύμφωνα με δημοσιεύματα γαλλικών μέσων ενημέρωσης.

Τον Ιούνιο, χάκερ δημιούργησαν ψεύτικες ιστοσελίδες πώλησης εισιτηρίων με σκοπό να εξαπατήσουν τους θεατές, αλλά ανακαλύφθηκαν και έκλεισαν, όπως ανέφερε η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Intel 471.

Εν τω μεταξύ, ύποπτοι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη για τους Αγώνες.

Τον Ιούνιο, η Microsoft Corp. ανέφερε ότι μια φιλορωσική προπαγανδιστική προσπάθεια χρησιμοποιούσε τεχνητή νοημοσύνη, προειδοποιώντας για περιστατικά βίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες.  Αλλού, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προέρχονταν από ρωσόφωνες πλατφόρμες και διαδόθηκαν σε πιο διαδεδομένα μέσα υποστήριζαν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα ακυρωθούν λόγω απειλών για τρομοκρατία ή εμφύλιο πόλεμο στη Γαλλία, δήλωσε η Σάρα Μπουτμπούλ, της Blackbird AI. Προωθούμενες από Ρώσους influencers και bots, οι αναρτήσεις έλαβαν δεκάδες χιλιάδες likes και κοινοποιήθηκαν σχεδόν 15.000 φορές, ανέφερε.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Τζέρεμι Κουτούρ, ο οποίος διευθύνει το κέντρο επιχειρήσεων κυβερνοασφάλειας ως μέρος της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων, δήλωσε ότι ζήτησε συμβουλές από τους υπεύθυνους για την προστασία άλλων μεγάλων εκδηλώσεων, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι και το Super Bowl, για να προετοιμαστεί.

«Τους είπα ότι οργανώνω μία εκδήλωση με μέγεθος αντίστοιχο με αυτό 40 Super Bowls», είπε ο Κουτούρ, αναφερόμενος στις συναντήσεις του με αξιωματούχους του αμερικανικού NFL. Ο ίδιος ανέφερε ότι έχει βελτιώσει τα εφεδρικά σχέδια για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης.

«Πρέπει να μπορούμε να αντιδράσουμε στο χειρότερο και να εξακολουθήσουμε να διασφαλίζουμε ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη: