Όσοι αθλητές περίμεναν να δουν κοτομπουκιές και άλλα ανθυγιεινά γεύματα στο Ολυμπιακό Χωριό κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού θα απογοητευτούν.

Αντιθέτως, θα τους σερβίρονται πιάτα από σεφ βραβευμένους με αστέρια Michelin καθώς και φυτικά γεύματα.

Όπως αρμόζει άλλωστε στη χώρα που μας έδωσε την υψηλή γαστρονομία, το μενού στο Ολυμπιακό Χωριό της Γαλλίας έχει ετοιμαστεί από κορυφαίους σεφ και περιλαμβάνει κρουασάν, αυγά ποσέ, κρέμα αγκινάρας, ακόμη και μοσχάρι σε σάλτσα βελουτέ.

Αυτό απέχει πολύ από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, όπου ο Usain Bolt έφαγε 1.000 κοτομπουκιές κατά τη διάρκεια των 10 ημερών της διοργάνωσης. Αλλά και από τους Αγώνες του Λονδίνου το 2012, όπου χορηγός ήταν η McDonald’s.

Αυτή τη φορά, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, το μενού έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τους αθλητές.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πιάτα από σεφ βραβευμένους με αστέρια Michelin και άλλα φυτικής προέλευσης


Ο επικεφαλής του τμήματος τροφίμων του Παρίσι 2024, Philipp Würz, λέει ότι περίπου 1.200 γεύματα με αστέρια Michelin θα σερβίρονται καθημερινά από τα 40.000 συνολικά. Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι περίπου το 30% του μενού των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 θα είναι επίσης φυτικής προέλευσης, ενώ εναλλακτικά θα προσφέρονται nuggets με βάση τη σόγια.

Ο Philipp Würz, επικεφαλής του τμήματος τροφίμων του Παρίσι 202, δοκιμάζει το φαγητό στο Ολυμπιακό Χωριό
Ο Würz παραδέχθηκε ότι οι Γάλλοι διοργανωτές ήθελαν να αυξήσουν τα πρότυπα, αφού διάβασε ότι το 20% των γευμάτων των αθλητών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου καταναλώθηκε στα McDonald’s.

«Είναι ένα πολύ πιο υγιεινό μενού τώρα», δήλωσε στον Guardian. «Χωρίς McDonald’s, χωρίς chicken nuggets και με περισσότερα υγιεινά τρόφιμα».

Ο Εμανουέλ Μακρόν δοκιμάζει το μενού στο Ολυμπιακό Χωριό

«Ακόμα και τα μενού των βραβευμένων με αστέρια Michelin σεφ έχουν δημιουργηθεί με αθλητικούς διατροφολόγους, οπότε πρόκειται για κουζίνα πολύ υψηλού επιπέδου, που εξακολουθεί να σέβεται τι πραγματικά χρειάζονται οι αθλητές» πρόσθεσε.

 


Οι βραβευμένοι με αστέρι Michelin σεφ Amandine Chaignot, Alexandre Mazzia και Akrame Benallal είναι μεταξύ των κορυφαίων Γάλλων σεφ που βοήθησαν στη διαμόρφωση του μενού, που προσφέρεται σε ένα εστιατόριο 3.500 θέσεων στο Ολυμπιακό Χωριό.

Εκλεκτά γαλλικά τυριά και ολόφρεσκες μπαγκέτες

Το boulangerie θα ψήνει 800 μπαγκέτες την ημέρα σε όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, και ο Wurz δήλωσε ότι το 80% των τροφίμων στο Ολυμπιακό Χωριό θα είναι από τη Γαλλία.

«Φυσικά, το κρέας είναι 100% γαλλικής προέλευσης», πρόσθεσε. «Τα τυριά είναι υψηλού επιπέδου και γνωστά γαλλικά τυριά, όπως το comté και το brie de meaux. Το ίδιο ισχύει και για τα αρτοσκευάσματα – μια μεγάλη ποικιλία γαλλικών αρτοσκευασμάτων προσφέρεται στους αθλητές».

Βέβαια, οι χώροι «grab and go» θα προσφέρουν χοτ ντογκ, burgers και nuggets, αλλά τα τελευταία θα είναι φτιαγμένα από σόγια. Περίπου το 30% των γευμάτων θα είναι αποκλειστικά φυτικής προέλευσης.

Οι προτιμήσεις συγκεκριμένων χωρών για το μενού των Ολυμπιακών Αγώνων 2024

Κάποιες χώρες, ωστόσο, έχουν υποβάλλει συγκεκριμένα αιτήματα σχετικά με τις διατροφικές τους προτιμήσεις. Για παράδειγμα, η ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας ζήτησε porridge και οι Νοτιοκορεάτες Kimchi.

Ο Würz πρόσθεσε ότι οι ορέξεις και οι προτιμήσεις διαφέρουν πολύ μεταξύ των αθλητών σε διαφορετικά αθλήματα.

Οι ομάδες μπιτς βόλεϊ και τάε κβον ντο ζητούν κρύο κρέας, σάντουιτς και σαλάτες, ενώ οι ομάδες κωπηλασίας απαιτούν «ζεστούς μπουφέδες».

Οι ομάδες μπάντμιντον που προέρχονται κυρίως από την Ασία, πρόσθεσε, «δεν είναι μεγάλοι οπαδοί του ψωμιού», ενώ στα αθλήματα «όπου κυριαρχούν οι ευρωπαϊκές αποστολές θα βρείτε ένα μάλλον βασικό πρόγραμμα τροφοδοσίας αγγλικού, γαλλικού ή γερμανικού τύπου».

Διαβάστε ακόμη: