Ένας κορυφαίος Ιάπωνας ιολόγος και κυβερνητικός σύμβουλος τονίζει τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, σύμφωνα με ό,τι γράφει σήμερα η εφημερίδα «Times of London», μια ακόμη προσωπικότητα που προειδοποιεί κατά της διοργάνωσης.
Ο καθηγητής Χιτόσι Οσιτάνι του πανεπιστημίου Tohoku υπήρξε ο αρχιτέκτονας της ιαπωνικής προσέγγισης, που συμβουλεύει την αποφυγή των κλειστών χώρων, του πλήθους και των στενών επαφών.
«Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος…»
«Η κυβέρνηση και η οργανωτική επιτροπή, περιλαμβανομένης της ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) εξακολουθούν να λένε ότι διοργανώνουν ασφαλείς Ολυμπιακούς. Αλλά όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος. Είναι 100% αδύνατο να έχουμε Ολυμπιακούς με μηδενικό ρίσκο… εξάπλωσης της μόλυνσης στην Ιαπωνία αλλά και σε άλλες χώρες μετά τους Ολυμπιακούς», γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη τον Οσιτάνι.
«Υπάρχει ένας αριθμός χωρών που δεν έχουν πολλά κρούσματα και ένας αριθμός (χωρών) που δεν έχουν καμία παραλλαγή. Δεν πρέπει να κάνουμε τους Ολυμπιακούς μια περίσταση για να εξαπλωθεί ο ιός σε αυτές τις χώρες», προσέθεσε επισημαίνοντας ότι οι περισσότερες χώρες έχουν ελλείψεις εμβολίων.
Έχοντας ήδη αναβληθεί από πέρυσι εξαιτίας της πανδημίας, μια περιορισμένη εκδοχή των Ολυμπιακών χωρίς θεατές από το εξωτερικό, πρόκειται να ξεκινήσει στις 23 Ιουλίου παρά τους φόβους που υπάρχουν ότι η διοργάνωση πιθανόν να προκαλέσει εξάπλωση του ιού και να απομυζήσει τα ιατρικά μέσα.
«Με ένα-δύο κρούσματα δεν σημαίνει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες απέτυχαν»
Ωστόσο, μια πρώην Ολυμπιονίκης που έγινε ειδικός του τομέα δημόσιας υγείας, εκτίμησε ότι οι Αγώνες μπορούν να διεξαχθούν με ένα αποδεκτό επίπεδο κινδύνου. «Θα υπάρχουν κρούσματα, αλλά το να υπάρξει ένα ή δύο δεν σημαίνει ότι (οι Αγώνες) απέτυχαν», δήλωσε σήμερα στο Reuters η Τάρα Κερκ Σελ, καθηγήτρια στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.
Τα εγχειρίδια των διοργανωτών των Αγώνων που αναφέρουν το καθεστώς διενέργειας τεστ και τους περιορισμούς στις κινήσεις των αθλητών και των θεατών «περιγράφουν μια καλή στρατηγική» για την ελαχιστοποίηση της μετάδοσης, συμπλήρωσε η Σελ. Οι δημοσιογράφοι που φτάνουν από το εξωτερικό για να καλύψουν τους Αγώνες, θα παρακολουθούνται στενά για να διασφαλιστεί ότι δεν θα φεύγουν από περιοχές όπως τα ξενοδοχεία και οι αθλητικοί χώροι, όπως είπε η πρόεδρος του Τόκιο 2020 Σέικο Χασιμότο.