Τα βλέμματα της υφηλίου στρέφονται στο Παρίσι, όπου οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 ξεκινούν επισήμως αύριο, με μια υπέρλαμπρη Τελετή Εναρξης.

Η Τελετή Εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι αναμένεται να ξεκινήσει αύριο στις 20:30 ώρα Ελλάδος. Kι ενώ δεν έχει γίνει συνολική τελική πρόβα -ως εκ τούτου, λίγα πράγματα έχουν διαρρεύσει-, φημολογείται ότι θα είναι μια επική Τελετή, άνευ προηγουμένου, αφού έτσι κι αλλιώς δεν θα γίνει σε στάδιο αλλά στον Σηκουάνα, που θα αναδεικνύει όλα όσα διακρίνουν τη Γαλλία και θα στέλνει το μήνυμα της αγάπης.

Η ελληνική ολυμπιακή αποστολή, που αποτελείται από 100 αθλητές, βρίσκεται ήδη από χθες στο Παρίσι.

Στην Τελετή Εναρξης, όπως γράφουν τα γαλλικά ΜΜΕ, αναμένεται να παραστούν πάνω από 100 ηγέτες από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για Παρίσι, ενώ το πιθανότερο είναι ότι θα παραστεί απόψε στο δείπνο του Προέδρου Μακρόν στο Λούβρο.
100 ηγέτες στο Παρίσι για την Τελετή Εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024

Σύμφωνα με τη Le Parisien, στην Τελετή Εναρξης των Ολυμπιακών του Παρισιού στις όχθες του Σηκουάνα αναμένονται περίπου 100 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ωστόσο ούτε το Élysée ούτε το Quai d’Orsay έχουν δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο των επισήμων, λόγω πιθανών αλλαγών της τελευταίας στιγμής. Προφανώς και για λόγους ασφαλείας.

«Αισθανόμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τον κόσμο», λέει ο Samuel Ducroquet, πρεσβευτής της Γαλλίας για τον αθλητισμό, υπεύθυνος για την οργάνωση της υποδοχής των επισήμων απ’ όλο τον κόσμο, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ποιοι ηγέτες θα παραστούν στην Τελετή Εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι

Ξεκινώντας από τους απόντες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα παραστεί, δεν έχει λάβει πρόσκληση καθώς η Ρωσία είναι μπλοκαρισμένη από τους Αγώνες λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Το Κίεβο, από την πλευρά του, δεν έχει ακόμη δηλώσει αν ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα παραστεί στην τελετή.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν θα παραστεί επίσης, θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρο Χαν Ζενγκ.

Στις όχθες του Σηκουάνα θα βρεθεί και ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Kιρ Στάρμερ, ο οποίος θέλει να ενισχύσει τους δεσμούς με τη Γαλλία. Το Παρίσι 2024 είναι «ένα σπουδαίο γεγονός για τη Γαλλία, αλλά και για το Ηνωμένο Βασίλειο», σχολίασε η Μίνα Ρόουλινγκς, η πρέσβειρα της Βρετανίας στη Γαλλία, καθώς στο Ηνωμένο Βασίλειο πωλήθηκαν 500.000 εισιτήρια. Για την ίδια, πρόκειται για «ένα σημαντικό προξενικό ζήτημα».

Άλλοι Ευρωπαίοι που αναμένεται να παραστούν είναι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, ο Φινλανδός ομόλογός του Αλεξάντερ Στουμπ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αναμένονται να εκπροσωπήσουν τις ΗΠΑ η Πρώτη Κυρία και ο Δεύτερος Κύριος. Ο Τζο Μπάιντεν -ήδη πριν αποσυρθεί από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές- είχε αποφασίσει να μην παραστεί στην Τελετή Εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων και αντ’ αυτού να παραστεί η Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν. Στο Παρίσι θα βρεθεί και ο σύζυγος της αντιπροέδρου των ΗΠΑ και υποψήφιας Προέδρου Κάμαλα Χάρις, Ντάγκλας Έμχοφ.

Στο Παρίσι και ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ, η παρουσία του οποίου εγείρει αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, θα εκπροσωπήσει ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Ολυμπιακής Επιτροπής, Jibril Rajoub.

Μεταξύ των άλλων χωρών του Κόλπου, υπάρχει ακόμη κάποια αμφιβολία για το αν θα παραστεί ο Σαουδάραβας πρίγκιπας, διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Άγνωστο, επίσης, τι θα γίνει με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Mohammed bin Zayed. Σίγουρα θα παραστεί ο εμίρης του Κατάρ, Tamim ben Hamad Al-Thani, μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα, θα εκπροσωπηθεί από τη σύζυγό του Ροσαντζέλα, ενώ ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι και ο Κολομβιανός ομόλογός του Γκουστάβο Πέτρο έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους.

Αβέβαιη είναι η συμμετοχή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως και του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Οι πρόεδροι της Γκαμπόν, Brice Oligui Nguema, και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Faustin-Archange Touadéra, θα παραστούν επίσης. Ο πρόεδρος του Καμερούν, Paul Biya, δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα ότι θα παραστεί, ενώ σίγουρη θεωρείται η παρουσία του νέου προέδρου της Σενεγάλης, Diomaye Faye.

Δεν θα παραστεί ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Cyril Ramaphosa, ενώ τον Νίγηρα θα εκπροσωπήσει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αθλητισμού, Abdoulaye Mohamadou.

Η βρετανική βασιλική οικογένεια θα εκπροσωπηθεί από την πριγκίπισσα Άννα, αδελφή του βασιλιά Καρόλου.

Θα παραστεί επίσης ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, που βρίσκεται από τη Δευτέρα στο Παρίσι για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της ΔΟΕ.

Ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας αναμένεται επίσης να παραστεί στην τελετή.

Στις όχθες του Σηκουάνα θα βρεθούν, επιπλέον, ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Δανία Φρέντερικ και Μαίρη, καθώς και η θεία του βασιλιά, πριγκίπισσα Μπένεντικτ.

Ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου και η σύζυγός του Ματθίλδη θα είναι επίσης παρόντες.

Την Παρασκευή, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με μήνυμά του θα καλέσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να «καταθέσουν τα όπλα».

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σε «ολυμπιακή εκεχειρία».

Σύνοδος για τον «Αθλητισμό και την αειφόρο ανάπτυξη»

Εν τω μεταξύ, σήμερα μεταξύ 5:00 και 6:30 το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην πυραμίδα του Λούβρου σύνοδος που διοργανώνεται από κοινού με τη ΔΟΕ και στην οποία θα προεδρεύσει ο Μακρόν με θέμα «Αθλητισμός και αειφόρος ανάπτυξη». Στη σύνοδο αυτή για τον αθλητισμό αναμένεται να παραστούν 500 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων αρχηγοί κρατών, ηγέτες διεθνών οργανισμών και αθλητές.

Tα μέτρα στο Παρίσι των Ολυμπιακών Αγώνων αναμένονται αυξημένα.

Αυτοί οι φορείς θα κληθούν να παρουσιάσουν τις πρωτοβουλίες τους για τον αθλητισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη και να δεσμευτούν σε πέντε τομείς: εκπαίδευση και απασχόληση, υγεία και διατροφή, ισότητα και ένταξη, χρηματοδότηση και μέτρηση των επιπτώσεων, βιωσιμότητα και κληρονομιά.

Το δείπνο ΔΟΕ και Μακρόν στο Λούβρο απόψε

Στη συνέχεια, το βράδυ, η ΔΟΕ με τον Τόμας Μπαχ, αλλά και το Μέγαρο των Ηλυσίων με τον Μακρόν, θα παραθέσουν δείπνο, κάτω από την πυραμίδα του Λούβρου στους υψηλούς προσκεκλημένους τους, ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο και VIPs, κηρύσσοντας ανεπίσημα την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ποιοι θα παραστούν στο δείπνο στο Λούβρο είναι άγνωστο, όπως και κάθε άλλη λεπτομέρεια γύρω από αυτό. Αυτό που μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ είναι ότι το δείπνο θα επιμεληθεί ο… καλύτερος σεφ στον κόσμο Alain Ducasse.

Στις 25 Ιουλίου, κάτω από την πυραμίδα του Λούβρου, περίπου εκατό αρχηγοί κρατών και VIPs θα λάβουν μέρος σε ένα δείπνο που θα επινοηθεί από τις ομάδες του σεφ Alain Ducasse.

Πρόκειται για το παραδοσιακό και υψηλού κύρους «Δείπνο του Προέδρου» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), που συνδιοργανώνεται με τη γαλλική προεδρία ως μια συνήθεια που ξεκίνησε από τον Τόμας Μπαχ την παραμονή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι της Ρωσίας το 2014.

Το Élysée ελπίζει, επίσης, να εκμεταλλευτεί την παρουσία των προσκεκλημένων αρχηγών κρατών και προσωπικοτήτων από διάφορους χώρους για να καταστήσει αυτό το γεύμα μια «διπλωματική στιγμή», αν και δεν έχουν ανακοινωθεί προς το παρόν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους συμμετέχοντες, το περιεχόμενο ή ακόμη και το μενού.

Ο Alain Ducasse, ο σεφ με τα περισσότερα αστέρια Michelin στον κόσμο και βασική φιγούρα της γαλλικής «γαστροδιπλωματίας» στο εξωτερικό, είχε ήδη αναλάβει τα κρατικά δείπνα μεταξύ του Φρανσουά Ολάντ και του Σι Τζινπίνγκ το 2014, εκείνα μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και του Βλαντίμιρ Πούτιν το 2017 και εκείνα μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και του Ντόναλντ Τραμπ στον Πύργο του Άιφελ την ίδια χρονιά.

Διαβάστε ακόμη: