Παλεύουν με τις φλόγες σε Αχλαδινή και Δούκας του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις στις περιοχές Αχλαδινή και Δούκας του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη. Με τις φλόγες επίσης πάλευαν και στις γειτονικές περιοχές Ξηρόκαμπος και Λούβρο. Με το πρώτο φως της ημέρας, άρχισαν να κάνουν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 310 πυροσβέστες με 105 οχήματα και10 πεζοπόρα τμήματα, καθώς και η ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Στην περιοχή συνεχίζει να βρίσκεται το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος». Στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Η καμένη γη ξεπερνά τα 200.000 στρέμματα

Πάνω από 200.000 στρέμματα έχουν χαθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μετεωρολόγου Θοδωρή Κονδύλη.

Ο μετεωρολόγος αναφέρει πως: «Μια χοντρική εικόνα της μέχρι στιγμής έκτασης έως 7/8, χωρίς να περιλαμβάνεται η σημερινή επέκταση της Νεμούτας προς την Γορτυνία (ο δορυφόρος πέρασε πριν την εξέλιξη της αναζωπύρωσης)».

Η απόσταση από την έναρξή της 24,3 km, έχει ξεπεράσει προφανώς τα 25km, έκταση περίπου 210.000 στρέμματα, και η περίμετρος είναι στα 60km. Σύμφωνα με το patrisnews.com, τρία είναι τα πύρινα μέτωπα που είναι σε εξέλιξη σε περιοχές του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ το μέτωπο σε κοινότητες του δήμου Πύργου έχει περιοριστεί σημαντικά.

Τα στοιχεία του Δασαρχείου κάνουν λόγο για 90.000 στρέμματα που έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Από αυτήν την έκταση έχει καεί το 70% , εκ των οποίων τα μισά είναι δασική έκταση και τα άλλα μισά γεωργική. Τα στοιχεία του Δασαρχείου θα παρουσιαστούν αύριο, Δευτέρα, μέσω του συστήματος «Κοπέρνικος» θα υπάρχει αναλυτική αποτύπωση του χάρτη των εκτάσεων που έχουν καεί, όπως είπε ο Δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

«Ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν στις περιοχές Αχλαδινή και Δούκας, του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν τις απογευματινές ώρες» ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

«Στόχος είναι να μην απειληθούν κατοικημένες περιοχές. Στις πυροσβεστικές δυνάμεις που δίνουν μάχη με τις φλόγες συμμετέχουν και πεζοπόρα τμήματα, ειδικά στην περιοχή Δούκας, που είναι σε ορεινό σημείο», συμπλήρωσε.

Στην Αχλαδινή, μαζί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις, επιχειρούν και μηχανήματα έργου. Είναι θετικό το γεγονός, ότι δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι», πρόσθεσε, ο αντιπεριφερειάρχης.

«Πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν και στις γειτονικές περιοχές Ξηρόκαμπος και Λούβρο. Είναι καλύτερη η εικόνα με την φωτιά στις περιοχές Λιναριά, Μιράκα και Μουριές», ανέφερε, ο Βασίλης Γιαννόπουλος.