Μάχη με τον χρόνο και τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε Ανατολική Αττική, Δερβενοχώρια και Λουτράκι όπου ξέσπασαν σήμερα παράλληλα μέτωπα πυρκαγιών τα οποία καίνε ακόμη.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας στις 22:30 προχώρησε σε δηλώσεις για τις δασικές πυρκαγιές. Όπως είπε ο Βασίλης Κικίκλιας ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την αυτόφωρη σύλληψη δύο ανδρών που πραγματοποιούσαν θερμές εργασίες στο Καπαρέλλι Βοιωτίας.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε πως: «παρά τις εκκλήσεις και τις προειδοποιήσεις των τελευταίων ημερών, σήμερα είτε από αμέλεια, είτε από εμπρησμό είχαμε 81 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Επιχείρησαν συνολικά 544 πυροσβέστες και 198 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα. Από αέρα επιχείρησαν 23 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα». Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως όλο το βράδυ στις περιοχές αυτές θα επιχειρούν χωματουργικά οχήματα.

«Για όποιες ζημιές έχουν προκύψει ή θα προκύψουν η καταγραφή θα είναι άμεση και θα αποζημιωθούν άμεσα» τόνισε ενώ ενημέρωσε πως υπήρξαν δύο συλλήψεις στη Βοιωτία για τις πυρκαγιές. Όπως είπε, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την αυτόφωρη σύλληψη δύο ανδρών που πραγματοποιούσαν θερμές εργασίες στο Καπαρέλλι Βοιωτίας», είπε ο κ. Κικίλιας.

Στην παρούσα φάση και μετά τη δύση του ηλίου επιχειρούν πλέον μόνο χερσαίες δυνάμεις καθώς τα εναέρια μέσα θα «σηκωθούν» ξανά με το πρώτο φως του ηλίου. Στο πλαίσιο αυτό, οι δυνάμεις που είναι διασκορπισμένες στα μέτωπα είναι επιφορτισμένες όχι μόνο με τον περιορισμό των πυρκαγιών αλλά και με την αποτροπή αναζωπυρώσεων.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την τελευταία εικόνα, καλύτερη είναι η εικόνα στο Λουτράκι, καθώς τελικά το μέτωπο δεν έφτασε προς τα διυλιστήρια ούτε απείλησε το Καλαμάκι. Ιδιαίτερη προσοχή ωστόσο φαίνεται πως απαιτείται για το νότιο κομμάτι της περιοχής και ειδικότερα την Καλλιθέα Λουτρακίου στον οικισμό Όνειρο.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Ανατολική Αττική στα μέτωπα σε Σαρωνίδα και Κουβαρά. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδωσαν μάχες με τις φλόγες για να μην φτάσουν να είναι ανεξέλεγκτα τα μέτωπα, σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές σε σπίτια τα οποία τυλίχθηκαν στις φλόγες, προς το παρόν ωστόσο διαφαίνεται πως υπάρχουν ελπίδες για περαιτέρω καλύτερη αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες από το πεδίο, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος σοβαρών αναζωπυρώσεων από μικρές εστίες φωτιάς που έχουν παραμείνει ενεργές σε σημεία που ωστόσο έχουν κατασβεστεί και μπορούν να προκαλέσουν ανάφλεξη.

Διαβάστε περισσότερα