Ολοκληρώθηκε η συνάντηση εργασίας του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ διήρκεσε παραπάνω από δύο ώρες.

Στόχος της συνάντησης των δύο ΥΠΕΞ είναι να προετοιμάσουν τη συνάντηση ΜητσοτάκηΕρντογάν την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, αλλά και να βρεθεί ένα πρώτο πλαίσιο για τη μεθοδολογία και το χρονοδιάγραμμα που θα μπορούσε να ακολουθηθεί στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών.

Όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, στη συνάντηση θα τεθεί και η προετοιμασία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν αποτελεί το πρώτο βήμα, του λεγόμενου «πολιτικού διαλόγου», μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, μιας διαδικασίας αναβαθμισμένης, σε σχέση με τις διερευνητικές επαφές, και τη συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Πρώτος στόχος είναι να εμπεδωθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας, σε ανώτατο μάλιστα επίπεδο. Η διαδικασία του διαλόγου διακρίνεται σε δύο σκέλη.

Το πρώτο αφορά την προώθηση της «θετικής ατζέντας», και την ανάδειξη των τομέων στους οποίους Ελλάδα και Τουρκία θα μπορούσαν να συνεργαστούν, όπως η οικονομία, το εμπόριο και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Το δεύτερο σκέλος, και σαφώς το πλέον δυσχερέστερο, αφορά την οριοθέτηση ενός πιθανού πλαισίου, χρονικού, αλλά και επί της νομικής ουσίας, για τη διευθέτηση της ελληνοτουρκικής διαφοράς που αναγνωρίζει η Αθήνα, δηλαδή της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι η τουρκική εφημερίδα Milliyet κυκλοφορεί σήμερα με άρθρο του υπουργού Εξωτερικών με τον τίτλο «Μήνυμα Φιλίας» στο πρωτοσέλιδό της.

Διαβάστε ακόμη: