Οι τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης δείχνουν ότι κινούνται με γνώμονα τις εκλογές τις οποίες για πολλούς και διαφόρους λόγους κάποιοι τις τοποθετούν το αργότερο το φθινόπωρο του 2022.

Η κυβέρνηση στρέφεται και στα παραδοσιακά κοινά της

Μόλις πριν λίγες μέρες είδαμε μία ιδιαίτερη επικοινωνιακή κίνηση από μεριάς κυβέρνησης με την παραλαβή των μαχητικών Rafale που εξύψωσε το πατριωτικό ηθικό των πολιτών και καλλιέργησε ένα αίσθημα ασφάλειας στο παραδοσιακό κοινό της Νέας Δημοκρατίας. Είναι προφανές ότι το Μαξίμου θέλει να κλείσει τις διαρροές που έχει προς τα δεξιά της. Πάνω σε αυτό το μοτίβο κινούνται και οι παροχές στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας και συγκεκριμένα η θέσπιση αφορολόγητων επιδομάτων πτητικών και επικινδυνότητας, τα οποία για στρατιωτικούς, αστυνομικούς κ.ά. θα είναι μία μεγάλη ανάσα για το εισόδημά τους.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να άρει νωρίτερα τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας. Τόσο τα μέτρα που αφορούν τη μουσική, το άνοιγμα των μαγαζιών διασκέδασης όσο και τους περιορισμούς στα γήπεδα και τα εστιατόρια, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Ωστόσο, υπάρχουν και μέτρα με δυσανάλογο πολιτικό κόστος όπως για παράδειγμα τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους 60άρηδες, τα οποία μετά από ένα σημείο και μετά δεν θα μπορούν να ισχύουν αφού η πανδημία δεν θα είναι πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία.

Σταδιακή άρση των μέτρων της πανδημίας

Πότε το υπολογίζουν; Όλα δείχνουν από τον Απρίλιο και μετά. Η κυβέρνηση θέλει να ξαναπιάσει το νήμα με τους δυσαρεστημένους πολίτες εκεί που το άφησε, όταν η πανδημία ξέσπασε τον Φλεβάρη του 2020. Γι’ αυτό και δική μας εκτίμηση είναι ότι δεν θα το «τραβήξει» στο ζήτημα των προστίμων αλλά ούτε και με τους υγειονομικούς, δηλαδή να φτάσει στην πλήρη απόλυσή τους διότι αυτό θα δημιουργούσε μεγάλες κοινωνικές τριβές. Άλλωστε, δεν προχώρησε ούτε στην υποχρεωτικότητα των άνω των 50 ετών, ούτε σε υποχρεωτικότητες στο δημόσιο, στενό και ευρύτερο. Είχε πάρει τα μηνύματα.

Να κληθεί σε ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών ο διοικητής της ΕΥΠ

Κωδικός «Ελεύθερο Πάσχα 2022»

Γι’ αυτό και το ξεκάθαρο στοίχημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι να εξασφαλίσει το επόμενο διάστημα ένα καθαρό και ανοικτό Πάσχα για όλους τους Έλληνες πολίτες. Λόγω πανδημίας, οι πολίτες ειδικά οι εμβολιασμένοι, δεν μπόρεσαν να περάσουν ελεύθερες εορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και αυτό για το ελληνικό μενταλιτέ είναι σοβαρός περιορισμός. Αυτό, όμως, επουδενί δεν πρέπει να ξεφύγει και να ισχύσει και το Πάσχα. Το Πάσχα για όλο το κυβερνητικό επιτελείο θα πρέπει να αρθούν όλοι οι περιορισμοί και να έχουμε ελεύθερες μετακινήσεις. Με μία βασική παραδοχή. Να μην έχουμε κάποια άλλη μεταδοτική μετάλλαξη του Covid-19.

Οι σοβαροί λόγοι που το 2023 θα είναι πιο δύσκολο από το 2022 για εκλογές

Όλα τα παραπάνω, είναι δείγματα ότι σκέφτεται πλέον το κόστος κάθε πολιτικής κίνησης και όλα συνηγορούν ότι ετοιμάζεται για να ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού μέσα στο 2022. Δεν είναι μόνο αυτό. Το 2023, όπως συχνά αναφέρεται στο λόγο του Πρωθυπουργού, είναι απαγορευτικό έτος για την κυβέρνηση για πολλούς λόγους. Οι σοβαρότεροι:

  1. Ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση θα επιμείνει μέσα στο 2022 αναγκάζοντας την κυβέρνηση να ανοίξει την στρόφιγγα των επιδοτήσεων, άρα αυτές οι παροχές θα πρέπει να μετριαστούν το 2023 με δημοσιονομικά αντίμετρα.
  2. Η Γερμανία, όπως έδειξαν οι πρώτες τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών Λιντνερ, θα επιμείνει σε σκληρούς όρους δημοσιονομικής πειθαρχίας το 2023 και το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν θα αλλάξει σημαντικά.
  3. Εάν επιμείνει η ενεργειακή κρίση, τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίοι δεν θα αντέξουν και δεύτερο χειμώνα να πληρώνουν φουσκωμένους λογαριασμούς. Θα έχουμε μία δυσαρέσκεια από ένα προνομιακό κοινό για τη ΝΔ.
  4. Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί μεγάλες μειώσεις φόρου, φοροελαφρύνσεις και κατάργηση φορολογικών χαρατσιών που θα επιβαρύνουν τον ενδεχομένως επιβαρυμένο προϋπολογισμό του 2023, από τις επιδοτήσεις και τα πακέτο στήριξης νοικοκυριών-επιχειρήσεων.

Ο πρωθυπουργός πρέπει να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ του 2022

Eν κατακλείδι, καθίστανται νοητό ότι τα περιθώρια για εκλογικές διαδικασίες το 2023 είναι στενά και πέραν από όσα έχουμε αναφέρει, θα υπάρξει και η ανάλογη κυβερνητική φθορά. Το έτος 2022, σύμφωνα με όλες τις πρώτες ενδείξεις, θα είναι ένα αναπτυξιακό έτος με έργα υποδομών και εκσυγχρονισμού και σίγουρα μετά και από μία επιτυχημένη τουριστική χρονιά, αυτό θα εντυπωθεί και στην κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι το ίδιο αναφέρει και ο κυβερνητικός σύμβουλος Αλέξης Πατέλης. Το ζήτημα είναι να υπάρξει τότε και η προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία διότι το 2023, ο κόσμος –όπως συχνά γίνεται– θα το ξεχάσει.