Ο νικητής των ολλανδικών εκλογών Γκέερτ Βίλντερς απέσυρε την υποψηφιότητά του για να γίνει πρωθυπουργός, μετά από μήνες συνομιλιών για συνασπισμό ύστερα από τη σοκαριστική νίκη του τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, στο παρα πέντε για να γίνει ο επόμενος ηγέτης της Ολλανδίας, ο Βίλντερς αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τους εταίρους του στον συνασπισμό, σε έναν συμβιβασμό για να προωθηθούν οι συνομιλίες για τον σχηματισμό ενός δεξιού υπουργικού συμβουλίου. Προηγούμενες προσπάθειες για τη σύναψη συμμαχιών με αντιπάλους έπεσαν στο κενό.

“Μπορώ να γίνω πρωθυπουργός μόνο αν όλα τα κόμματα του συνασπισμού το υποστηρίξουν. Αυτό δεν συνέβη”, ανέφερε ο Βίλντερς σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X την Τετάρτη. “Η αγάπη για τη χώρα μου και τον ψηφοφόρο μου είναι μεγάλη και πιο σημαντική από τη δική μου θέση”, τόνισε.

Αδύναμη κυβέρνηση

Η απόφασή του προστίθεται στα ερωτήματα σχετικά με την πολιτική κατεύθυνση της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την εκλογική του νίκη. Το πιο πιθανό αποτέλεσμα από εδώ και πέρα είναι μια αδύναμη κυβέρνηση που δεν ικανοποιεί ούτε τους απογοητευμένους ψηφοφόρους που συσπειρώθηκαν πίσω από την αντιμεταναστευτική πλατφόρμα του Βίλντερς, ούτε τις κυρίαρχες δυνάμεις που προσπαθούν να διατηρήσουν ένα δεξιό κατεστημένο.

Οι ηγέτες των τεσσάρων κομμάτων του συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένου του Βίλντερς, συμφώνησαν να μείνουν εκτός του επόμενου υπουργικού συμβουλίου, μετέδωσε την Τετάρτη ο ολλανδικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας NOS, επικαλούμενος άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Διαβάστε ακόμη: