Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αντικαταστήσει σχεδόν ολόκληρο τον στόλο της εντός της επόμενης 15ετίας, ένα σχέδιο που θα στοιχίσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ και από το οποίο θα ωφεληθεί κυρίως η ολλανδική αμυντική βιομηχανία. Ένα μεγάλο μέρος του σχεδίου είναι η αντικατάσταση των τεσσάρων φρεγατών αντιαεροπορικής άμυνας, όπως ανέφερε η κυβέρνηση.

Οι αρχές θα συνεργαστούν στενά με τις ολλανδικές βιομηχανίες για τη ναυπήγηση των πλοίων και σημαντικό ρόλο αναμένεται να αναλάβουν τα ναυπηγεία Damen και η ολλανδική θυγατρική της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας Thales, που πιθανότατα θα αναλάβει τον εξοπλισμό τους με ραντάρ και συστήματα καθοδήγησης πυραύλων. «Έτσι θα ενισχυθεί η αμυντική βιομηχανία και θα συμβάλουμε στην ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Άμυνας Κριστόφ βαν ντερ Μάατ.

Η πρώτη νέα φρεγάτα αναμένεται ότι θα είναι έτοιμη το 2036 και η τέταρτη θα τεθεί στη διάθεση των ολλανδικών ενόπλων δυνάμεων το 2041. Η κυβέρνηση πρόσθεσε ότι ελπίζει χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία και η Νορβηγία, που επίσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουν τις φρεγάτες τους τα επόμενα χρόνια, να ενταχθούν στο σχέδιο αυτό.

Έπειτα από πολλά χρόνια περικοπών, η Ολλανδία αύξησες τις αμυντικές δαπάνες της μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το 2022. Η πέμπτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης αναμένει ότι το επόμενο έτος οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν φτάνοντας γύρω στο 2% του ΑΕΠ, το ελάχιστο που έχουν συμφωνήσει οι χώρες του ΝΑΤΟ.