Τη διασφάλιση της σταθερής ανάκαμψης των οικονομιών μετά τη πανδημία θα πρέπει να επιδιώξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προτού προχωρήσει στην απόσυρση των νομισματικών μέτρων αντιμετώπισης της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία, επισήμανε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Όλι Ρεν στο CNBC την Πέμπτη 8 Απριλίου 2021.
Επίσης θα πρέπει να διαπιστώσουμε ότι έχουμε πραγματικά μια σταθερή ανάκαμψη στην οικονομία προτού προχωρήσουμε στην άρση των μέτρων νομισματικής διευκόλυνσης», δήλωσε ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας.
«Έχουμε τόσο κινδύνους υπερθέρμανσης (σ.σ. λόγω πληθωρισμού) όσο και κινδύνους ύφεσης, οι οποίοι είναι συναφείς με την ταχύτητα της διάθεσης των εμβολίων και την έκταση των νέων κρουσμάτων των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού Covid-19. Σε αυτό το πλαίσιο, η καλύτερη προσέγγιση στη νομισματική πολιτική είναι απλώς: παραμένούμε ήρεμοι και διατηρούμε την ίδια πορεία», πρόσθεσε.
“Καλύτερα να μαστε ασφαλείς”
Τα σχόλιά του έρχονται λίγο μετά τις δηλωσεις του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας Klaas Knot στο Reuters ότι η αναμενόμενη ανάκαμψη για την οικονομία της ευρωζώνης το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να ξεκινήσει σταδιακά να επιβραδύνει το ρυθμό αγοράς ομολόγων μεσω του προγράμματος PEPP το τρίτο τρίμηνο.
Η ΕΚΤ τον περασμένο μήνα αποφάσισε να αυξήσει την αγορά ομολόγων εντός πλαισίου του ύψους 1,85 τρισ. ευρώ «πανδημικού έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων, PEPP. Η κίνηση αυτή αποφασίστηκε εν μέσω ανησυχιών ότι η αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων θα μπορούσε να απειλήσει την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ.
«Στο εγγύς μέλλον, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την ταχύτητα της διάθεσης των εμβολίων (και) σχετικά με την πιθανή εξάπλωση των νέων κρουσμάτων με τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.
Όμως, ναι, στο δεύτερο εξάμηνο αυτού του έτους και το επόμενο έτος, βλέπουμε τη διαδικασία της οικονομικής ανάκαμψης να ανεβάζει ρυθμούς και σίγουρα, οι προοπτικές με αυτή την έννοια είναι πιο θετικές», δήλωσε ο Ρεν.
«Όσον αφορά την ανταπόκριση της νομισματικής πολιτικής, είναι καλύτερο να είμαστε ασφαλείς παρά μετά να μετανίωσουμε και να διατηρούμε ένα σημαντικό βαθμό προσαρμοστικότητας στη νομισματική πολιτική, προκειμένου να χτίσουμε μια γερή ‘‘γέφυρα’’ πάνω από αυτά τα τρικυμισμένα νερά της πανδημίας».