Αναφερόμενος στη Ρωσία, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «εδώ και καιρό περπατά στον δρόμο για την απολυταρχία».
«Πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και τα ρωσικά στρατεύματα να αποσυρθούν· θα εξοπλίσουμε την Ουκρανία με τέτοιον τρόπο, ώστε η ασφάλειά τους να είναι εγγυημένη. Δε θα υπάρξει μία υπαγορευμένη ειρήνη, όπως τη σκεφτόταν για καιρό ο Βλαντιμίρ Πούτιν», υπογράμμισε αρχικά ο κ. Σολτς σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel και συμπλήρωσε αναφορικά με την κριτική που δέχεται για την απόφαση να μην αποσταλεί βαρύς οπλισμός στην Ουκρανία:
«Η Γερμανία έχει ήδη παραδώσει αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα, πυρομαχικά, οχήματα και τόνους υλικού από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεων, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζεται στις στρατιωτικές επιτυχίες των υπερασπιστών.
Σε συνεργασία και άμεση συνεννόηση με την αμυντική βιομηχανία και το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας, έχει καταρτιστεί κατάλογος εξοπλισμού που μπορεί να μεταφερθεί γρήγορα».
Εν συνεχεία, ο Όλαφ Σολτς σημείωσε πως «ο ταχύτερος τρόπος για χρήση του εξοπλισμού ώστε να αποφεύγεται η χρονοβόρα εκπαίδευση, επιτυγχάνεται με συστήματα από πρώην σοβιετικά αποθέματα, με τα οποία οι Ουκρανοί είναι εξοικειωμένοι», ενώ στάθηκε και στη στάση του κόμματός του έναντι της Ρωσίας, λέγοντας ότι:
«Από την εποχή του Αντενάουερ υπάρχει τούτη η διαστρεβλωτική και συκοφαντική παρουσίαση της ευρωπαϊκής και ρωσικής πολιτικής, κάτι που με ενοχλεί. Υποστηρίζω οιαδήποτε συζήτηση για τις μελλοντικές θέσεις, αλλά αρνούμαι να συμμετάσχουμε σε συνομιλία, με βάση ένα ψέμα.
Οι πολιτικές των δύο Καγκελαρίων του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Βίλι Μπράντ και Χέλμουτ Σμιτ, είχαν ως αποτέλεσμα να αποκτήσουν Δημοκρατία αρκετά κράτη της ανατολικής Ευρώπης, ώστε σήμερα να είμαστε ενωμένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ήταν πάντα μία πολιτική που βασιζόταν σε ισχυρές εγχώριες ένοπλες δυνάμεις και στη συνοχή με τη Δύση. Αυτή είναι και η παράδοση που υποστηρίζω», ολοκλήρωσε ο Γερμανός Καγκελάριος.