Αντίδραση ανασύνταξης και μερικής αποκατάστασης έβγαλε την Παρασκευή το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο προέρχονταν από πέντε σερί πτωτικές συνεδριάσεις όπου ο Γενικός Δείκτης είχε απολέσει το 3,59% της αξίας του, ο FTSE 25 είχε χάσει το 4,42%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε απώλειες 6,16%.
Εν μέσω θετικής κίνησης και στις ευρωπαϊκές αγορές, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στην Παρασκευή στις 1.437,88 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 1,37%, περιορίζοντας σημαντικά τις απώλειες της εβδομάδας.
Πιο συγκεκριμένα, το περασμένο πενθήμερο ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 2,10%, ο FTSE 25 έχασε 2,62%, ο Mid Cap είχε πτώση 1,61%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,84%.
Έτσι, περιορίστηκαν οι αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, καθώς ο Γ.Δ. ενισχύεται σε ποσοστό 11,19%, ο FTSE 25 κερδίζει 11,57%, ο Mid Cap υστερεί με άνοδο μόλις 2,48%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κρατάει κέρδη 15,67%.
Σε πολύ καλά επίπεδα και η αξία συναλλαγών που διαμορφώθηκε στα 165,93 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 118,3 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ θηριώδεις ήταν ξανά οι συναλλαγές στην Εθνική Τράπεζα, καθώς μετά τα 714 εκατ. ευρώ που διακίνησε την Πέμπτη λόγω του placement 10%, την Παρασκευή έκανε τζίρο 82,5 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι διακίνησε το ήμισυ του συνολικού τζίρου της αγοράς!
Αξίζει να σημειωθεί πως στις πέντε συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας, στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διακινήθηκε τζίρος 937,3 εκατ. ευρώ.
Οι μέσες συναλλαγές σε επίπεδο πενθημέρου, λόγω του placement της Εθνικής εκτοξεύτηκαν στα 283,7 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 113,7% έναντι της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, ενώ η μέση αξία συναλλαγών του 2024 ανέβηκε στα 133 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 20,6% έναντι του 2023 που ήταν στα 111 εκατ. ευρώ.
Αυξάνεται η επιρροή της Εθνικής
Μετά την πώληση του 10% των μετοχών της Εθνικής από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αυξάνεται το free float της μετοχής και η στάθμισή της στους δείκτες τους οποίους συμμετέχει.
Από την αυριανή συνεδρίαση 8 Οκτωβρίου, η στάθμιση της Εθνικής Τράπεζας στους δείκτες FTSE Russell αυξάνεται.
Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο οίκος, η στάθμιση στον FTSE All World αυξάνεται από 81,61% στο 91,627%, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους άλλους δείκτες που συμμετέχει η Εθνική, δηλαδή, MPF All World, Global Large Cap και Emerging Index.
Οπότε σήμερα Δευτέρα, στο τέλος της συνεδρίασης αναμένεται rebalancing αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων στην Εθνική, με αυξημένες ξανά συναλλαγές.
Επίσης, αλλαγές στις σταθμίσεις θα γίνουν και στους δείκτες που έχει ο οίκος σε συνεργασία με την ΕΧΑΕ, δηλαδή στους FTSE Large Cap, Market και Βanks με τη στάθμιση να πηγαίνει στο 92% από 82%. Οπότε θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τις συναλλαγές σήμερα στην Εθνική.
Πάντως, έως την Παρασκευή, η Εθνική επηρέαζε το Γενικό Δείκτη κατά 9,65%, ευρισκόμενη στη δεύτερη θέση, έχοντας πλέον ελάχιστη διαφορά από τη leader Coca Cola HBC που επηρεάζει το Γ.Δ. κατά 10,04%, ενώ στον FTSE 25 η ΕΤΕ έχει συμμετοχή 9,64%, με την Coca Cola HBC να είναι στο 10,02%.
Η Εθνική πλέον έχει αυξήσει την κεφαλαιοποίησή της στα 7,07 δισ. ευρώ, μειώνοντας την απόσταση από τη δεύτερη σε αποτίμηση σε όλο το Χ.Α. Eurobank στα 135 εκατ. ευρώ, με την τελευταία να «ζυγίζεται» στα 7,21 δισ. ευρώ.
Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΤΕ είχε την καλύτερη συμπεριφορά, καθώς υποχώρησε μόλις κατά 1,35%, όταν η Eurobank έχασε 6,12%, η Alpha Bank -5,34% και η Πειραιώς -4,02%.
Η Εθνική έχει και την καλύτερη απόδοση από την αρχή του 2024 καθώς ενισχύεται σε ποσοστό 23,02%, όταν η Eurobank είναι στο +21,86%, η Πειραιώς στο +17,87%, ενώ η Alpha Bank έχει τη χειρότερη συμπεριφορά από τις συστημικές, χάνοντας 2,01% το τρέχον έτος.
Ζητούμενο η συνέχεια της αντίδρασης στο Χ.Α.
Ξέχωρα από τις εξελίξεις με την Εθνική που εύλογα μονοπώλησε το ενδιαφέρον και τις συναλλαγές την περασμένη εβδομάδα λόγω του placement, συνολικά για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το ζητούμενο είναι να «χτίσει» πάνω στην αντίδραση της Παρασκευής – πάντα σε συνάρτηση με το ευρύτερο διεθνές κλίμα – και να απομακρυνθεί περαιτέρω από την επικίνδυνη ζώνη των 1.400 – 1.420 μονάδων.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σημειώνει πως «η προσφορά της Εθνικής καλύφθηκε με άνεση, ενώ όλα δείχνουν ότι έχουμε σταθερά αγοραστές κυρίως Funds που επενδύουν μακροπρόθεσμα χωρίς να εστιάζουν στις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις. Από την άλλη πλευρά, φαίνεται πως κάποια άλλα χαρτοφυλάκια που αρέσκονται σε γρήγορες κινήσεις έχουν αποφασίσει να μειώσουν θέσεις στις αναδυόμενες αγορές».
Ο χρηματιστής τονίζει πως «η αγορά ασχέτως με τη συσσώρευση του τελευταίου 7μήνου φαίνεται να αντέχει τις επισκέψεις στην ζώνη των 200 ημερών, ενώ τα αποτελέσματα του 6μήνουν συνέχισαν να καταγράφουν νέα ρεκόρ κερδοφορίας με τον τραπεζικό να είναι πάνω από το 50% αυτών και αυτός είναι ο λόγος που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών».
Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, «όλα δείχνουν ότι ξεκίνησε μία μεγαλύτερη σε χρόνο ανοδική κίνηση με επόμενο μεσοπρόθεσμο στόχο τις 1.580 – 1.600 μονάδες.
Η αγορά μέσα στην ζώνη του 1400-1500 όπως έχουμε σχολιάσει βρίσκεται σε ένα κρίσιμο τεχνικό σταυροδρόμι που χρειάζεται χρόνο για να μας δώσει λύση.
Διαβάστε ακόμη:
- Τα λογιστικά υπερκέρδη των παικτών Χρηματιστηρίου και real estate και η σκληρή αλήθεια
- Aγορά πολυτελούς οικίας στο Π. Ψυχικό αντί του ποσού των 7 εκατ. ευρώ από επώνυμο ζεύγος
- Το καρουσέλ των εικονικών τιμολογίων, ο δήθεν εγκέφαλος και η πραγματικότητα
- Με collateral τις συμβάσεις με το Δημόσιο, το δάνειο της Optima στην Bright για την εξαγορά της «Διαδικασία»!