Από τούτη εδώ την στήλη έχουμε επαναλάβει μερικές φορές ότι, αν οι μετοχές εταιρειών ήταν μόνο Δείκτες Ebitda, ROE κλπ τότε η αγορά θα ήταν αποκλειστικό θέμα των λογιστών.
Στα χρηματιστήρια υπάρχουν αγοραστές και πωλητές.
Ορισμένοι, βεβαίως, χρησιμοποιούν τους εν λόγω δείκτες για να πουσάρουν τα «τικέτα» τους. Αν τα Ebitda διαμορφωθούν εκεί τότε η τιμή της μετοχής ισούται με 20 ευρώ και ούτω καθεξής.
Η ελληνική αγορά, όμως, εδώ και καιρό και οι συμμετέχοντες επιχειρούν να «ψήσουν» τον κόσμο. Ο τελευταίος δεν εχει πειστεί ακόμα όπως έδειξε η υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς, όπου οι Έλληνες επενδυτές πούλησαν τις μετοχές τους κατά 80%. Το αποτέλεσμα του reverse split και της αύξησης κεφαλαίου ήταν ότι, οι 81.000 μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς έγιναν 25.000 μέτοχοι. Και εξ αυτών οι 33 είναι μεγάλοι και 3 βασικοί μέτοχοι. Δεν επένδυσαν για να χάσουν.
Από την άλλη πλευρά το αν μια μετοχή είναι ακριβή είναι ένα σχετικό θέμα.
Για παράδειγμα, ο ΟΤΕ στα 14,7 ευρώ θα δώσει μια μερισματική απόδοση πάνω από 4%. Ο ΟΤΕ δεν είναι ο ίδιος με εκείνο τον οργανισμό πριν την εξαγορά απο τους Γερμανούς. Πανίσχυρος στην κινητή τηλεφωνία, internet διαθέτει τηλεόραση (νέα έσοδα) και διερύνει συνεχώς τις δραστηριότητές του.
Αναφέραμε αυτό το παράδειγμα διότι οι 900 μονάδες σύντομα μπορεί να αποτελούν παρελθόν.