Οκτώ στο σύνολο είναι τα νέα κατασκευαστικά έργα που αναμένεται να κοσμήσουν την πρωτεύουσα. Κτίρια που είχαν παραμείνει ανεκμετάλλευτα για αρκετές δεκαετίες ετοιμάζονται να δώσουν νέα πνοή στην Αθήνα.

Πύργος Πειραιά
Σαράντα πέντε χρόνια μετά την κατασκευή αποκτά ξανά ζωή, καθώς αναμένεται να ανακαινιστεί ριζικά και να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κτίριο με γραφεία και καταστήματα. Πρόκειται για ένα ακίνητο που εδώ και αρκετά χρόνια παραμένει ανεκμετάλλευτο.

Τον Ιούλιο του 2020, έπειτα από την την διαγωνιστική διαδικασία που προκήρυξε ο δήμος Πειραιά, υπογράφτηκε η σύμβαση παραχώρησης για την αξιοποίηση, εκμετάλλευση και συντήρηση του Πύργου για ενενήντα εννιά χρόνια. Παραχωρησιούχος είναι η εταιρεία Piraeus Tower A.E., στην οποία μετέχουν η Dimand, η EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) και η Prodea Investments. Πιο συγκεκριμένα, το αντικείμενο του έργου αφορά την αποπεράτωση, ανακαίνιση, συντήρηση, αξιοποίηση, εκμετάλλευση και διαχείριση του κτιρίου για ορισμένο χρόνο.

Προβλέπεται να δημιουργηθούν καταστήματα, χώροι γραφείων, εστιατόριο και υπαίθριοι χώροι εστίασης. Το έργο θα πιστοποιηθεί σύμφωνα με το διεθνές σύστημα πιστοποίησης αειφόρου ανάπτυξης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) σε επίπεδο PLATINUM, θέτοντας το, το ψηλότερο πιστοποιημένο κτίριο στην Ελλάδα.

Σαρόγλειο Μέγαρο

Η νέα πλατεία της Ομόνοιας αναμένεται να δώσει νέα πνοή στην περιοχή, λόγω συγκεκριμένων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Ένα από τα λιγοστά μεγάλα κτίρια της πόλης που είχε παραμείνει ανεκμετάλλευτο είναι το Σαρόγλειο Μέγαρο, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Σταδίου 65 και κατασκευάστηκε στο τέλος της δεκαετίας του 1960. Το κτίριο αποτελεί συνιδιοκτησία του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) και της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ στο παρελθόν στέγαζε το Ειρηνοδικείο και τις υπηρεσίες του Πταισματοδικείου Αθηνών.

Σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο, προβλέπεται ουσιαστικά η δημιουργία ξενοδοχείου που θα καλύπτει όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές. Το επενδυτικό σχήμα Dimand Real Estate, EBRD και Prodea, στο πλαίσιο ανάπτυξης του ακίνητου, θα πραγματοποιήσει εργασίες ανακαίνισης, διαρρύθμισης και αλλαγής χρήσης, ώστε να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο 3 αστέρων, το πρώτο ξενοδοχείο της αλυσίδας Moxy Hotels του ομίλου Marriott στην Αθήνα και το πρώτο ξενοδοχείο στην Ελλάδα που θα πιστοποιηθεί σύμφωνα με το διεθνές σύστημα πιστοποίησης αειφόρου ανάπτυξης LEED σε επίπεδο GOLD.

Στόχος του έργου είναι η μετατροπή του υφιστάμενου κτιρίου γραφείων σε ξενοδοχείο διακοσίων δωματίων με συνολική τροποποίηση των όψεων και φυτεμένο δώμα. Στην ανάδρομή του κτιρίου από τον πρώτο μέχρι και τον όγδοο όροφο θα κατασκευαστούν τα δωμάτια, με τις υπόλοιπες κεντρικές λειτουργίες να φιλοξενούνται σε ισόγειο, δώμα και μέρος των υπογείων. Στο ισόγειο θα δημιουργηθούν και χώροι καταστημάτων.

Kaizen Campus

Η Kaizen, η μεγαλύτερη gametech εταιρεία στην Ελλάδα, αναμένεται να εγκατασταθεί σε μια τεράστια έκταση που ξεπερνάει τα 10.000 τ.μ. Η Dimand έχει προχωρήσει στην απόκτηση του οικοπέδου που θα φιλοξενήσει το Κaizen Campus. Το έργο αυτό θα πιστοποιηθεί σύμφωνα με το διεθνές σύστημα πιστοποίησης αειφόρου ανάπτυξης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) σε επίπεδο GOLD, αλλά και με τη WELL, που έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο μέσα στο κτιριακό περιβάλλον.

Στόχος είναι το κτίριο να περιλαμβάνει ενότητες γραφείων, εστιατόριο για τις ανάγκες των εργαζομένων και χώρους συνάθροισης, κυκλοφορίας και εκτόνωσής τους. Επιπλέον, αναμένεται να δημιουργηθεί ένας χώρος πρασίνου που θα εκτείνεται σε πολύ μεγάλο μέρος του οικοπέδου. Ειδικότερα, σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη, προβλέπεται η κατασκευή ενός καινούργιου κτιρίου τριών ορόφων με συνολική έκταση 7.000 τ.μ., ενώ θα διαθέτει και υπόγειο 6.600 τ.μ. όπου θα φιλοξενούνται θέσεις πάρκινγκ και άλλοι κύριοι και βοηθητικοί χώροι.

Μικρολίμανο

Ένα από τα εμβληματικότερα έργα της σημερινής δημοτικής αρχής Πειραιά είναι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Μικρολίμανου. Λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων και των διαδικασιών που διέπουν τα δημόσια έργα υπήρχαν αρκετές καθυστερήσεις στο συγκεκριμένο έργο.

Μέχρι στιγμής έχουν κατεδαφιστεί είκοσι οκτώ αυθαίρετες κατασκευές των καταστημάτων του Μικρολίμανου σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου. Παράλληλα, ολοκληρώνονται και τα άλλα σημαντικά συνοδά έργα, όπως η υπογειοποίηση των καλωδίων ρευματοδότησης των ακινήτων, μέσω και της δημιουργίας νέου υποσταθμού από τον ΔΕΔΔΗΕ, η δημιουργία νέων αλλά και παράλληλα η αντικατάσταση των παλαιών αγωγών ομβρίων υδάτων, η αντικατάσταση του αγωγού παροχής ύδρευσης κ.ά.

Μητροπολιτικό Πάρκο

Η ΟΛΠ Α.Ε./COSCO SHIPPING, ως μια επιχείρηση που συμμετέχει ενεργά στην τοπική κοινωνία και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την εταιρική κοινωνική της ευθύνη, ανακοινώνει την κατασκευή ενός νέου σύγχρονου πάρκου με μια πρότυπη παιδική χαρά και ενός ποδηλατοδρομίου εντός της λιμενικής ζώνης στην περιοχή της κρουαζιέρας. Ο νέος αυτός χώρος αναψυχής θα είναι διαθέσιμος για όλους τους πολίτες να τον επισκεφθούν και να τον απολαύσουν και το κόστος κατασκευής θα καλυφθεί από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ).

Ο ΟΛΠ θα μετατρέψει μια έκταση 8.000 τ.μ. στον τερματικό σταθμό κρουαζιέρας σε ανοιχτό χώρο και σύγχρονη παιδική χαρά, σύμφωνα με υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα και προδιαγραφές ασφαλείας, η οποία θα ικανοποιήσει τις ανάγκες των πολιτών της γύρω περιοχής.

Hellinikon Sales Center

Το Hellinikon Sales Center θα είναι ένα απο τα πρώτα κτίρια που υλοποιούνται στο πλαίσιο της Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΥΠ.ΕΝ., η αρχιτεκτονική μελέτη του έργου προβλέπει την ανέγερση νέου κτιρίου πολλαπλών χρήσεων εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά με εμπορικό κατάστημα, χώρους συνάθροισης κοινού, αίθουσες συνεδριάσεων και διαλέξεων και συναφείς χρήσεις, όπως ενημέρωση κοινού.

Υποθαλάσσια οδική ζεύξη Σαλαμίνας

Τα έργα αυτά αφορούν το οδικό τμήμα σύνδεσης του Α/Κ Περάματος με τη λεωφόρο Σχιστού, μήκους περίπου 4,5 χλμ. με 1,7 χλμ. σήραγγα, ώστε να παρακάμπτεται ο δήμος Περάματος. Από την λεωφόρο Σχιστού-Σκαραμαγκά συνδέεται με ανισόπεδο κόμβο και οδεύει εντός της περιοχής του Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά και μέχρι την περιοχή του Περάματος. Αφορά επίσης την υποθαλάσσια ζεύξη, με οδική σήραγγα μήκους 1 χλμ., από το Πέραμα μέχρι το νησί του Αγίου Γεωργίου, καθώς και το οδικό τμήμα από το νησί του Αγίου Γεωργίου μέχρι το νησί της Σαλαμίνας.

Το έργο θα χρειαστεί πέντε χρόνια ώστε να τελειοποιηθεί. Θα κατασκευαστεί μέσω σύμβασης παραχώρησης και έχει προϋπολογισμό 350 εκατομμύρια ευρώ.

H οδική ζεύξη αποτελεί προγραμματικό έργο με καίρια σημασία για την περιφέρεια Αττικής. Θα συμβάλει στην άρση της απομόνωσης της Σαλαμίνας και θα προσφέρει έναν γρήγορο και ασφαλή τρόπο σύνδεσής της με την ηπειρωτική Ελλάδα και τους διερχόμενους μεγάλους οδικούς άξονες. Θα συμβάλει, επομένως, στην αύξηση της συνοχής της ευρύτερης περιοχής, με σημαντική μείωση του χρόνου μεταξύ των εξυπηρετούμενων περιοχών. Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο, γιατί θα αναβαθμίσει όλη τη Δυτική Αττική και κυρίως την ευρύτερη περιοχή του Περάματος και της Σαλαμίνας.

Πολιτεία Καινοτομίας

Πρόκειται για μια επένδυση 100 εκατομμυρίων ευρώ, που στις αρχές του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί. Η επιλογή του παλαιού εργοστασίου της ΧΡΩΠΕΙ, έκτασης 17.893 τ.μ., στην Πειραιώς έχει συμβολική αξία, αφού ο συγκεκριμένος χώρος είχε σημαντική ιστορία στην καινοτομία τον περασμένο αιώνα και παρέμενε ανεκμετάλλευτος για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Η αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου αναμένεται να βοηθήσει στην αστική ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής, φέρνοντας ουσιαστικά ακόμα πιο κοντά το κέντρο της Αττικής στο λιμάνι του Πειραιά, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερες αναπτυξιακές προοπτικές.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.