Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και καταδικάζει την ρωσική εισβολή, όπως και οτιδήποτε βρίσκεται ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο.

Ο κ. Οικονόμου, μιλώντας στο MEGA, εκτίμησε πως δεν μιλάμε πλέον για μια απλή «αποκοπή» της Ουκρανίας από την Αζοφική Θάλασσα, αλλά για μια γενικευμένη εισβολή, που πρέπει να βρει απέναντί της μία σκληρή αντίδραση από την ανθρωπότητα.

«Πληρώνουμε σαν Ευρώπη συνολικά, το τεράστιο “έλλειμμα” ενιαίας αντιμετώπισης στην εξωτερική και αποτρεπτική της πολιτική», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφορικά με την περιοχή της Μαριούπολης, ο κ. Οικονόμου είπε πως το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους ανθρώπους εκεί, επισημαίνοντας πως η μεταφορά των πολιτών από χώρα σε χώρα, είναι δύσκολο εγχείρημα, είτε από αέρος, είτε από τη θάλασσα, είτε οδικώς.

Εισβολή στην Ουκρανία: Ο Πούτιν ζητάει από το Κίεβο να παραδοθεί

Το Κρεμλίνο δηλώνει έτοιμο να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης του Κιέβου, λίγες ώρες μετά τη στρατιωτική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανάφερε, με ανακοίνωση του, ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να κάτσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την ηγεσία της Ουκρανίας, προκειμένου να καταλήξουν στους όρους παράδοσης της χώρας.

«Ο πρόεδρος -σ.σ. Βλαντίμιρ Πούτιν- είναι έτοιμος να δηλώσει τι περιμένει από την Ουκρανία, θέτοντας την κόκκινη γραμμή στα προβλήματα που έχουν προκύψει. Οι προτάσεις της ρωσικής προεδρίας αφορούν ένα ουδέτερο καθεστώς και την αποστρατικοποίηση της χώρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε έτοιμος να συμμετάσχει σε συζητήσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να του θέσει τους όρους τους για το κυβερνητικό καθεστώς της επόμενης ημέρας και την απόσυρση των οπλικών συστημάτων από τα εδάφη της χώρας.

Αυτοί είναι όροι που θέτει η Μόσχα, ώστε να θεωρήσει ότι, «επί του παρόντος, δεν υφίσταται απειλή για την ασφάλεια της χώρας και του ρωσικού λαού».

Ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου πρόσθεσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων, τονίζοντας ωστόσο, ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν μόνο αν η ηγεσία της Ουκρανίας «είναι έτοιμη».

«Η στρατιωτική επιχείρηση έχει τους στόχους της και αυτοί οι στόχοι πρέπει να επιτευχθούν. Ο πρόεδρος είπε ότι όλες οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και οι στόχοι θα επιτευχθούν», τόνισε ο Πεσκόφ. Ωστόσο, αν το Κίεβο συμφωνήσει στους όρους του Κρεμλίνου και τους ικανοποιήσει άμεσα, θα ακυρωθεί η στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη.