Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ανάφερε ότι «τις τελευταίες ημέρες ο κ. Ερντογάν επανήλθε στις προκλητικές του δηλώσεις και είπε ότι ελπίζει ο ελληνικός λαός θα δώσει το μήνυμα και το μάθημα μέσω της δημοκρατικής οδού στους κυβερνώντες που τρέχουν πίσω από περιπέτειες», σχετικά με τις νέες προκλήσεις από μεριάς Τουρκίας.

Ο κ. Οικονόμου, μιλώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «είναι σαφές ότι η συνεχής ισχυροποίηση της χώρας μας σε όλα τα μέτωπα δεν αφήνουν τον κ. Ερντογάν να ησυχάσει. Το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα που εδραιώνει τη θέση της Ελλάδας στο Αιγαίο, τη Νοτιοανατολική μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, δεν τον αφήνουν να ησυχάσει.

Ενοχλείται για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Μπάιντεν και την ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο. Και την απήχηση που βρήκε αυτή ως προς τη σύγχρονη δυναμική για τη προσφορά της Ελλάδας. Ενοχλείαι για τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο. Ενοχλείται ακόμα για τη στρατηγική συνεργασία μας με την Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ.

Πρέπει να ξέρει ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση. Κανείς δεν μπαίνει σε διάλογο με το παράλογο. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν την παιδεία και τον πατριωτισμό που χρειάζεται για να κρατούν κλειστά τα αυτιά τους στις προκλήσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος θα ήθελε μια Ελλάδα αδύναμη. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε όσα προάγουν τα εθνικά μας δίκαια».

Για την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της παραπομπής του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο, απαντώντας και στις αιχμές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο κ. Παπαγγελόπουλος, ο στενότατος συνεργάτης του κ. Τσίπρα, είναι ο άνθρωπος στον οποίο είχε αναθέσει το χαρτοφυλάκιο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αρμοδιότητα τα θέματα διαφάνειας. Ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο για τη λειτουργία παραδικαστικού κυκλώματος, για κατάχρηση εξουσίας, για ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, για σειρά υποθέσεων μεταξύ των οποίων και η υπόθεση Novartis».

«Η εξέλιξη αυτή θέτει ενώπιον όλων ένα βαθύ πολιτικό ζήτημα και οριοθετεί το τεκτονικό ρήγμα που χωρίζει τη ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο σε επίπεδο αρχών όσο και σε επίπεδο άσκησης της εξουσίας», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Υπογράμμισε δε ότι ο κ. Τσίπρας θεώρησε σωστό μετά την παραπομπή και δεύτερου στενού του συνεργάτη στο Ειδικό Δικαστήριο για τα πολιτικά τους πεπραγμένα όταν ήταν μέλη των κυβερνήσεών του να επαίρεται αλαζονικά και να απειλεί τον πρωθυπουργό και τη σημερινή κυβέρνηση με εκφράσεις του τύπου «Εμείς θα σας πάμε μέχρι τέλους κ. Μητσοτάκη». Σχολίασε μάλιστα ότι «με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να ανατρέψει την πραγματικότητα. Το γεγονός δηλαδή ότι δύο στενοί του συνεργάτες, δύο εξ απορρήτων συνεργάτες του έχουν παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο. Ο κ. Τσίπρας είτε έχει μπερδευτεί είτε ασκεί ωμή προπαγάνδα προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν προτείνεται για κάποιου είδους βραβείο». Τόνισε επίσης πως οι κατηγορούμενοι δεν μπορούν να μετατραπούν σε κατήγορους. Όσο κυβέρνησαν προσπάθησαν «να χειραγωγήσουν και να ποδηγετήσουν τη δικαιοσύνη με αφόρητες πιέσεις, με μεθοδεύσεις, με θεσμικές εκτροπές. Γιατί η Δικαιοσύνη ήταν ένα από τα βασικά αναχώματα που τελικά τους εμπόδισαν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε κράτος-παρία εκτός του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ένα κράτος τριτοκοσμικό και χρεωκοπημένο στο οποίο θα έβρισκαν την ευκαιρία να επιβάλλουν ένα απόλυτα αυταρχικό καθεστώς αντίστοιχο των πάλαι ποτέ του υπαρκτού σοσιαλισμού ή των καθεστώτων νοτιοαμερικανικού τύπου», πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο Γιάννης Οικονόμου αντέτεινε στο σημείο αυτό ότι «η ΝΔ είναι το κόμμα που έχει τεράστια παράδοση σεβασμού των θεσμών και του πολιτεύματος» τονίζοντας ότι σέβεται και έχει διασφαλίσει πλήρως την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και ακόμη και με βαρύ τίμημα έχει υπηρετήσει την προσήλωση στη Δημοκρατία και τον Φιλελευθερισμό. «Κανένα μέλος της δικής μας κυβέρνησης δεν προσπάθησε ποτέ να καθοδηγήσει τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, δεν κατασκεύασε στοιχεία σε αγαστή συνεργασία με σκοτεινές φυσιογνωμίες. Δεν εκβίασε και δεν απείλησε όσους λειτουργούν με βάση τη συνείδηση και το καθήκον τους».

Ακόμη, τόνισε ότι αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και από το ότι στο πλαίσιο άσκησης της Δικαιοσύνης ανατράπηκε κατά ένα μέρος η αρχική εισαγγελική πρόταση. «Κάτι τέτοιο σίγουρα δεν θα το άφηναν να συμβεί όσοι μιλούν για έλεγχο των αρμών της εξουσίας. Συνεπώς μας χωρίζει αγεφύρωτη άβυσσος με την πολιτική κουλτούρα, τις αξίες, τις πολιτικές πρακτικές και την ιδεολογία του κ. Τσίπρα και των συνοδοιπόρων του».

Έδωσε επίσης διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του της Παρασκευής και τόνισε ότι δεν προέβη ούτε σε προσωπικές ούτε σε δικαστικής αρμοδιότητας κρίσεις. «Είναι προφανές ότι το ζήτημα των κυβερνητικών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη είναι βαθιά πολιτικό και θεσμικό και αγγίζει τον σκληρό πυρήνα του πολιτεύματος και του κράτους δικαίου. Οι υπόλοιπες πτυχές είναι έργο του Ειδικού Δικαστηρίου», υπογράμμισε. Αντέτεινε ακόμη πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ίδια ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη έθεσε στο αρχείο την υπόθεση για τα 9 από τα 10 πολιτικά πρόσωπα που στοχοποιήθηκαν, όπως είπε από το σκοτεινό σύστημα ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε απαντήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα «για το μέγιστο αυτό ζήτημα», όπως τόνισε.

Για τα 7 χρόνια από το δημοψήφισμα

Ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε στη συνέχεια ότι αύριο συμπληρώνονται εφτά χρόνια «από το δημοψήφισμα παρωδία που οργάνωσε η πλέον ανεύθυνη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη μεταπολιτευτική μας ιστορία. Ένα δημοψήφισμα που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πολιτική απάτη σε βάρος του ελληνικού λαού αφού το ‘όχι’ της κάλπης, προϊόν στυγνής κοροϊδίας των Ελλήνων και των Ελληνίδων μέσα σε λίγες ώρες μετατράπηκε σε ‘ναι’». Και μίλησε για μια σειρά τυχοδιωκτικών χειρισμών που έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και στοίχισαν ακριβά σε όλους τους Έλληνες. Κατηγόρησε δε, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «είχε σαφές σχέδιο άλωσης του πολιτεύματος και των θεσμών».

Ουδέποτε στη μεταπολεμική ιστορία μας η χώρα υπέστη τόσο μεγάλο οικονομικό κόστος σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και ουδέποτε βρέθηκε τόσο κοντά στο απόλυτο χάος αλλά και στην ολική καταστροφή, είπε ο κ. Οικονόμου.